Beavatkozások, amelyek előidézhetik a változókort

A menopauza a női lét természetes velejárója, leggyakrabban 45-50 éves kor körül következik be. Bizonyos külső beavatkozások vagy hatások miatt azonban hamarabb is kialakulhat. Cikkünkben ezeket vesszük sorra.

A menopauza egy olyan életszakasz, amikor megszűnik a havi menstruáció. Ez – bármennyire is rosszul érint sokakat mind testileg, mind lelkileg – az öregedés teljesen normális része, és a termékeny, reproduktív évek végét jelzi. Hátterében a reproduktív hormonok szintjének természetes csökkenése áll.

Ahogy közeledünk a 30-as éveink végéhez, a petefészkek kevesebb ösztrogént és progeszteront – a menstruációt szabályozó hormonokat – kezdenek termelni, ami miatt csökken a termékenység. A 40-es éveinkben aztán a menstruáció változékonnyá válik – a megszokottnál hosszabb vagy rövidebb, nehezebben vagy könnyebben elviselhető, esetleg gyakoribb vagy ritkább lesz –, míg végül, átlagosan 45-50 éves kor körül a petefészkek már nem bocsátanak ki minden hónapban petesejtet, és megszűnik a havivérzés.

A műtéttől a kemoterápiáig

Fontos tudni, hogy a menopauza nemcsak a fent részletezett természetes folyamatok eredményeképpen következhet be: van, amikor külső beavatkozások, hatások váltják ki. A termékeny életkorban elvégzett petefészek-eltávolító műtét például ilyen eredménnyel jár. Mivel a petefészkek a menstruációs ciklust szabályozó hormonokat termelnek, eltávolításuk azonnali menopauzát okoz. Kiemelendő azonban, ha egy adott beavatkozás során a méhet eltávolítják, de a petefészkeket nem, akkor az általában nem idéz elő azonnali menopauzát. Az érintett ugyanis, bár nem menstruál, de a petefészkei továbbra is bocsátanak ki petesejteket, illetve termelnek ösztrogént és progeszteront.

menopauza, változókor
Van, amikor külső beavatkozások, hatások váltják ki a menopauzát. Fotó: Getty Images

A kemoterápia és a sugárkezelés szintén kiválthat menopauzát. Ugyanakkor a menstruáció leállása (és a termékenység megszűnése) nem mindig végleges a kemoterápiát követően, ezért a fogamzásgátlást nem szabad elhanyagolni. A sugárterápia pedig csak akkor befolyásolja a petefészkek működését, ha a sugárzás a kismedencei szervekre irányul. A test más részeit, például az emlőszövetet vagy a fejet, nyakat érintő kezelés nincs hatással a petefészek-működésre.

Elsődleges petefészek-elégtelenség is állhat a háttérben. A nők körülbelül 1 százalékánál 40 éves kor előtt következik be a menopauza, ezt korai menopauzának nevezzük. A korai menopauza abból adódhat, hogy a petefészkek nem képesek normális mennyiségű reproduktív hormont termelni (elsődleges petefészek-elégtelenség), amelynek kiváltó okai a következők lehetnek:

  • Genetikai rendellenességek, például a kizárólag lányokat érintő Turner-szindróma (a lányok kromoszómakészletében normálisan meglévő két X-kromoszóma közül az egyik hiányzik vagy inaktív formában van jelen) vagy a fragilis, más néven törékeny X-szindróma (olyan betegség, amelyet az X-kromoszóma törékenysége okoz).
  • Toxinok. A kemoterápia és a sugárkezelés a toxinok által kiváltott petefészek-elégtelenség gyakori oka, mivel ezek a kezelések károsíthatják a sejtek genetikai anyagát. Ugyancsak veszélyesek lehetnek az olyan toxinok, mint a cigarettafüst, a különféle vegyi anyagok, növényvédő szerek és egyes vírusok is.
  • Autoimmun betegség. Az elsődleges petefészek-elégtelenséggel egy olyan ritka autoimmun betegség hozható összefüggésbe, amely során az immunrendszer a petefészekszövet ellen kezd el antitesteket termelni, károsítva ezzel a petesejtet tartalmazó tüszőket, illetve magát a petesejtet.
  • Ismeretlen tényezők. Előfordulhat, hogy az elsődleges petefészek-elégtelenség okát nem sikerül azonosítani (idiopátiás).

Így csillapítsuk a tüneteket

Ami a tüneteket illeti, akkor is a tipikus változókori panaszokkal számolhatunk, ha a menopauzát külső hatások, beavatkozások váltották ki. A többi között hüvelyszárazság, hőhullámok, hidegrázás, éjszakai izzadás, alvási problémák, hangulatingadozás, súlygyarapodás, bőrszárazság, hajhullás, fejfájás jelentkezhet.

A tünetek súlyossága egyénenként változik. Vannak, akik jól viselik ezt az időszakot, és néhány életmódbeli változtatás – például egészséges étkezés, rendszeres mozgás, elegendő alvás, stresszkezelés – bőven elegendő ahhoz, hogy az életminőségük ugyanolyan maradjon, mint korábban. Komolyabb tünetek esetén azonban érdemes szakemberhez fordulni, aki segít összeállítani a számunkra legmegfelelőbb kezelési tervet (ha valaki például petefészek-eltávolító műtéten esik át, annak nagyon erősek lehetnek a panaszai, mert a hormonális változások hirtelen következnek be, nem pedig fokozatosan, több év alatt). A közérzet javítása lehetséges hormonterápia útján, amellyel kapcsolatban viszont meg kell jegyezni, hogy fiatalabb korban, bizonyos betegségek fennállása esetén, illetve hosszú időn át folytatva nem javasolt. Szerencsére vannak olyan hormonmentes, gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények, amelyek természetes módon enyhítik a kellemetlen tüneteket.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)