A menopauza látható és láthatatlan jelei

A változókori hormonális változások nyomán számos kellemetlen tünetet tapasztalhatunk nőként. Míg ezek egy része környezetünk számára is jól látható, addig akadnak olyan panaszok is, amelyek rejtve maradnak mások előtt, és nem is szívesen beszélünk róluk. A struccpolitika azonban egyik esetben sem jelent megoldást.

Maga a menopauza, avagy a klimax nem betegség, hanem természetes biológiai folyamat, amelyet minden nő megél a kor előrehaladtával. Az ilyenkor fellépő hormonális változások ugyanakkor többféle tünetet is kiválthatnak, és ezek nemcsak jelentős kihatással lehetnek testi-lelki harmóniánkra, hanem a súlyosabb kórképek megjelenésének kockázatát is fokozhatják. Fontos tehát, hogy megfelelően kezeljük a panaszokat, ezáltal ugyanis megszabadulhatunk a mindennapos kellemetlenségektől, egyszersmind elejét vehetjük a többi között a csontritkulásnak, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.

Hüvelyszárazság: mely életkorban gyakoribb? A hüvelyszárazság meglehetősen gyakori probléma, a felmérések szerint a nők fele, harmada küzd vele alkalmanként vagy rendszeresen élete során. De tévedés lenne azt hinni, hogy csak a változókorban jellemző. Kétségtelenül a klimax egyik tipikus kísérőjelensége, számos kiváltó oka lehet azonban fiatalabbaknál is. Kattintson a részletekért!

A menopauza gyakori tünetei

Az első lépés természetesen az, hogy merjünk tenni. Sok nő szégyelli az állapotát, és inkább nem kér segítséget, helyette csendben tűri a változókori panaszokat, megpróbálva elrejteni azokat. Csakhogy eközben barátaik, családtagjaik is látják rajtuk, hogy valami nincs rendben. A csökkenő ösztrogénszint nyomán kialakuló hőhullámok és az izzadás, a hajhullás és a töredezett körmök, valamint a hangulati zavarok, érzelmi labilitás és a kialvatlanság mind-mind mások számára is jól érzékelhető tünetek lehetnek. Mi több, ezek nemcsak az életminőségre, hanem akár a társas kapcsolatainkra is rányomhatják a bélyegüket.

Szintén gondot okozhatnak a mások számára úgymond láthatatlan, avagy legfeljebb csak a párkapcsolaton belül észlelhető tünetek. Maga a klimax a petefészek-működés fokozatos leállásának következménye. A női szervezetben a petefészkek termelik a legtöbb ösztrogént, működésük hanyatlása a változókor folyamán e hormon szintjének drasztikus csökkenéséhez vezet. Ösztrogén hiányában a hüvely hámszövete elvékonyodik, vérellátása gyengül. A hüvely emiatt "szárazabbá", érzékenyebbé, sérülékenyebbé válik.

Sok nő szégyelli az állapotát és inkább nem kér segítséget. Fotó: iStock
Sok nő szégyelli az állapotát és inkább nem kér segítséget. Fotó: iStock

A hüvelyszárazság legfontosabb jellemzője, hogy a hüvelyben nem termelődik elég váladék. Ez egyfelől irritációs panaszokat, így égő érzést, viszketést válthat ki, másfelől a szexuális együttléteket is megnehezítheti, fájdalmassá teheti. Egyéb változókori tünetekkel társulva mindez a libidó csökkenését idézheti elő, ami aztán az intimitás, illetve akár a párkapcsolat rovására is mehet.

Mit tehetünk?

A változókori tünetek a nők többségét valamilyen módon érintik, jóllehet nem mindenkinél jelentkeznek azonos mértékben. Egyéni adottságoktól függően vannak, akik alig-alig érzékelik az említett problémákat, miközben mások számára ugyanezek pokollá teszik a mindennapokat. Nincs okunk rá, hogy tabuként kezeljük a női klimaxot: érdemes beszélgetni, tapasztalatot cserélni a témáról a hasonló életszakaszban járó sorstársakkal, valamint élettársunknak, családtagjainknak, barátainknak is bátran beszélhetünk mindarról, amivel nap, mint nap meg kell küzdenünk. A látható és rejtett tünetek előbb-utóbb ki fognak ütközni valamilyen formában a kapcsolatainkban, így szélmalomharc csupán, ha megpróbáljuk eltitkolni, letagadni gondjainkat - mind mások, mind saját magunk előtt.

Annál is inkább, mert a változókori problémák ellen sokat tehetünk megfelelő kezeléssel. Mivel a tünetek hátterében hormonális okok állnak, pontosabban hormonhiány, így súlyosabb panaszok fellépése esetén szóba jöhet a hormonterápia alkalmazása. A módszerrel hatékonyan enyhíthetők a kellemetlen tünetek, mindazonáltal a kezelést javasolt minél alacsonyabb dózisban, illetve minél rövidebb ideig alkalmazni. Az elővigyázatosság oka, hogy a hormonpótlásnak is lehetnek kellemetlen mellékhatásai, ami pedig ennél is veszélyesebb, hogy néhány betegség, így az emlőrák, a trombózis, a szívinfarktus és a stroke kockázatát egyaránt fokozza. Éppen emiatt nem is minden nőnél alkalmazható ez a fajta kezelés.

Mindenki számára jó megoldást jelenthet ugyanakkor az életmódváltás. A rendszeres testmozgás, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, a koffein- és alkoholbevitel visszafogása, illetve a dohányzás elhagyása mind-mind olyan tényezők, amelyek révén enyhíthetők a klimax tünetei. Kevésbé súlyos panaszok esetén ugyancsak jó hatásúak a hormonmentes, gyógynövényi hatóanyagokat tartalmazó készítmények, amelyek segítségével megszabadulhatunk a hőhullámoktól, alvászavaroktól és hangulati zavaroktól. Hüvelyszárazság okozta szexuális gondok ellen sokan egyszerűen csak síkosítót is használnak, ez azonban nem igazán jó megoldás, mivel csupán átmenetileg fedi el a panaszt, miközben a kiszáradt hám hidratálására nem nyújt tartós megoldást. Érdemes inkább - folyamatos nőgyógyász szakorvosi kontroll mellett - olyan hormonmentes hüvelyi készítményt választani, amely egyszerre képes helyreállítani a hüvely nedvességtartalmát, erősíteni a szövetek tápanyagellátását, valamint serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció