Influenzás lett, majdnem belehalt

Évente tízezrek kapják el az influenzát, de csak kevesen tudják, hogy akár a szívet is megtámadhatja. Az orvosok ezért is hangsúlyozzák: érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást.

Egy 38 éves amerikai férfi, Alfino Donastorg sem gondolta volna, hogy komoly baja lehet, amikor két évvel ezelőtt megbetegedett. "Azt hittem, hogy csak megfáztam" - nyilatkozta az abc7.com-nak, felidézve: amikor légzési nehézségei támadtak, kórházba került, s ott már azt mondták neki, a szíve kezdi felmondani a szolgálatot, s lehet, hogy csak a szívátültetés segíthet.

Kiderült, hogy kardiomiopátiája volt, azaz a szívizom fokozatos gyengülése pangásos szívelégtelenséghez vezetett a 38 éves férfinál.

influenza, kardiomiopátia
influenza, kardiomiopátia

"Egészséges fiatalember volt, aki épp csak elkapta az influenzát, az pedig megtámadta a szívét" - mondta Dr. Yordanka Reyna, egy előrehaladott szívelégtelenségre és a transzplantációra szakosodott kardiológus. Hangsúlyozta, az influenza gyulladást okozott, ami gyorsan szívproblémákhoz vezetett.

Hallgassunk a szervezetünk által küldött üzenetekre

Donastorg orvosai keményen dolgoztak azért, hogy a férfi ne kerüljön fel a szívtranszplantációs listára, s ez sikerült is nekik intravénás gyógyszerekkel és diuretikumokkal, azaz vizelethajtókkal. A 38 éves férfi pedig még mindig alig akarja elhinni, hogy mennyire közel került a halálhoz. "Ha a tested azt mondja: figyelj, itt valami nem jó, vizsgáltasd ki. Hallgass rá!" - mondta Donastorg, üzenve mindenkinek: figyeljenek a jelekre.

Légzési elégtelenség, duzzadt lábak, éjszakai köhögés - sorolta a tüneteket a kardiológus, s azt tanácsolta, ha valaki ezeket észlelne magán, forduljon orvoshoz, menjen el az ügyeletre, ahol gyorsan kiderítik, hogy valóban ez a probléma áll-e fenn. Úgy fogalmazott, az influenza miatti szívbetegség bárkivel megtörténhet, ezért is fontos, hogy beadassuk a védőoltást.

Forrás: abc7.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció