Torokfájdító

Sokféle panaszt lokalizálhatnak a toroktájra: fájdalmat, viszketést, idegentestérzést, kaparó csiklandozó érzést, gombócérzést, nehezített nyelést. Ezeket a panaszokat többféle betegség válthatja ki: gyulladás, daganat, működésbeli zavar, stb.

Toroknak nevezzük a szájüregből a garatba vezető kaput és az itt található képleteket. A köznyelv nemcsak ennek a szűk szakasznak a betegségei által okozott panaszokat, hanem annak környékén zajló betegség okozta tüneteket is torokpanasznak nevezi.

Torokfájdalmat legtöbbször gyulladásos betegségek okoznak: különböző eredetű mandulagyulladások, heveny és idült garatgyulladás, különböző fertőző betegségekhez tartozó torokelváltozások, stb. Igen heves fájdalommal jár, ha a gyulladásos folyamat a mandulák határait túllépi. A fájdalom ilyenkor olyan erős lehet, hogy a beteg a nyálát sem tudja lenyelni. A gégefedő gyulladása szintén heves fájdalmat és nyelésképtelenséget okoz. Az algarat gyulladása is fájdalommal és nehezített nyeléssel jár, mely nagyon keservessé teheti a beteg életét, különösen ha fekély is kialakul.

Enyhébb panaszokat vált ki a nyálkahártya felületes gyulladása, melynek oka lehet virális fertőzés, hő vagy kémiai anyag által kiváltott irritáció (pl.: hideg szénsavas ital, alkohol, fagylalt, csípős fűszeres étel). A szájon át belélegzett levegő szintén irritatív hatás révén okoz gyulladást a nyálkahártya felszínén.

Fülbe sugárzó nyelési fájdalom és nehezített szájnyitás daganatos betegség egyik tünete lehet. Nyakcsigolya-betegségek, idegfájdalom torokba sugárzó fájdalmat is okozhatnak.

Torok és szájpad viszketés a légúti allergiás betegségekre jellemző, de ételallergiát is kísérhet a szájüreg, a torok és a garat viszketése.

Torokkaparás, torokégés gyakran előfordul idült, nyálkahártya felszínén zajló hurutok esetén. A háttérben vitaminhiány, vashiány és gyakran az ún. reflux betegség lehet.

A reflux betegségben a gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe, s ott - esetleg a garatban és a gégében is - emiatt gyulladás alakul ki. A betegek sokszor panaszolják, hogy a torokégés, torokkaparás mellett állandó torokköszörülés is kínozza őket. Sokszor csiklandozó érzésről vagy tollpiheszerű idegentestérzésről is beszámolnak.

Torokban érzett tapadó nyák miatt is gyakran fordulnak orvoshoz. Ettől az érzéstől keserves krákogással próbálnak a betegek megszabadulni. Ilyen panasz a nyálkahártya különböző - általában banális - betegségeiben fordul elő. A diszkomfort érzés abból adódik, hogy a nyálkahártyát élettani körülmények között beborító nyálka mennyisége és minősége megváltozik: kevesebb és tapadósabb lesz. Hormonális változások, a só- és vízháztartás zavara okozhat ilyen panaszt, de lezajlott heveny gyulladás után vagy valamilyen idült betegség részeként is észlelhetjük. A gyakori krákogás rossz szokás vagy neurózis egyik tünete is lehet.

Toroktájon érzett gombócérzés is előbb-utóbb orvoshoz viszi a beteget. Gombócérzést válthatnak ki az idült mandula- és garatgyulladáson kívül a pajzsmirigy különböző betegségei, a nyaki ciszta, valamint gerinc- és nyelőcsőbetegségek.

Mivel sokféle kór okozhat toroktáji panaszt, a szükséges vizsgálatok kiválasztásához és a vizsgálati sorrend megállapításához először alaposan tájékozódni kell. Ez a következő kérdések alapján történik:

  • pontosan mi a panasz (fájdalom, viszketés, idegentestérzés, stb.)
  • ezek mióta állnak fenn,
  • a tüneteket megelőzte-e, vagy kíséri-e láz és fájdalom,
  • mikor jelentkeznek a panaszok: ún. üres nyeléskor (amikor csak a saját nyálunkat nyeljük), étel lenyelésekor, vagy nyeléstől függetlenül,
  • akadályozott-e a nyelés,
  • mindig fennáll-e a panasz vagy csak időnként jelentkezik,
  • milyen egyéb ismert betegségek vannak a betegnek, s ezekre milyen gyógyszert szed.

Mivel sokféle betegség okozhat toroktáji panaszt, nem elegendő a torok és szájüreg vizsgálata, a gége és légcső, és legtöbbször a nyelőcső endoszkópos vizsgálata is szükséges.

A kórtörténet, a fizikális és endoszkópos vizsgálat mellett, nyaki ultrahang, különböző röntgenvizsgálatok segítik a diagnózis felállítását. Laboratóriumi és belgyógyászati vizsgálat is szükségességé válhat.

X.évf./10.sz.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció