Teljes asztma kontroll

Az asztma jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, de a modern gyógymódokkal olyannyira kézben, kontroll alatt tartható, hogy a beteg életmódja alig különbözik az egészségesekétől.

Egy néhány évvel ezelőtt végzett nemzetközi felmérés eredményei szerint az asztmás betegek nagy része még akkor is jónak ítéli állapotát, ha rendszeresen előforduló asztmás tünetei vannak. Sokan egész életüket asztmájukhoz igazítják annak ellenére, hogy a többségnél elérhető lenne a teljes tünetmentesség, a teljes kontroll.

Mérje fel!

A teljes kontroll meglétének vagy hiányának megállapításához nem kell más, csak harminc másodperc. Ez alatt öt kérdést kell megválaszolni, amelyek az utolsó négy hét alatti tünetekre kérdeznek rá. A válaszok segítségével felmérhető, hogy a 12 év felettiek asztmás betegsége milyen mértékben kontrollált, szükség van-e kiegészítő kezelésre.

  1. Az elmúlt négy hét során milyen gyakran érezte úgy, hogy asztmája korlátozza munkahelyi vagy otthoni tevékenységében?
  2. Az elmúlt négy hét során milyen gyakran tapasztalt légzési nehézséget?
  3. Az elmúlt négy hét során milyen gyakran ébresztette föl éjszaka köhögés, nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, légszomj, fájdalom?
  4. Az elmúlt négy hét során milyen gyakran kényszerült rohamoldót használni légszomja csillapítására?
  5. Milyennek értékelné asztmája kontrollszintjét az elmúlt négy hétben?

Mennyire kontrollált a betegsége?

"Csak gratulálni lehet" abban az esetben, ha a teszt eredménye 25 pont, mivel ez azt jelenti, hogy a betegség tünetmentes, és nem kell semmiről lemondani.

"Jó út a cél felé" a 20-24 közötti összpontszám, mivel a beteg állapota kielégítő, jóllehet nem tünetmentes, de a teljes kontrollt könnyen elérheti.

"A céltól távol" akkor vagyunk, ha az összpontszám 20 alatti, tehát az asztma nem kontrollált. Ilyenkor a beteg életét komoly panaszok nehezítik, ezért nagyon fontos az orvosi tanácsok követése.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés