Problémás esetekre: segít a nyákoldás

Van, amikor nemcsak az orr bedugulása nehezíti meg az életünket: az orrban lévő váladék sűrűvé válhat, hogy nem tudjuk kifújni. Így olyan "réteget" képez az orrban, hogy a gyógyszerek sem juthatnak el a rendeltetési helyükre. Ilyenkor segít a nyákoldás.

Az orr belső részében lévő nyálkahártya elsődleges feladata, hogy megakadályozza a szennyeződések, illetve a kórokozók szervezetbe kerülését. Ezt mikroszkopikus szűrőkön, csillószőrökön keresztül teljesíti: a nyálkával fedett csillószőrök folyamatosan egy meghatározott irányba, söpréshez hasonlóan mozognak. Az orr egész belső felszínét beborító nyálka termelése a nyálkahártyába ágyazott, speciális sejtek és mirigyek révén történik. A felszínt borító nyák nyálka elnyeli a levegőben lévő részecskéket, feloldja a belélegzett levegőben lévő anyagokat, a csillószőrök pedig állandó, söprögetéshez hasonló mozgásukkal a termelt nyálkát, a benne oldott anyagokkal együtt elszállítják.

A váladék az orrból a garatba kerül, a tüdőből a gégén át jut a garatba. Innen köhögéssel, tüsszögéssel távolítjuk el a váladékot, de egy részét le is nyeljük – ezt önkéntelenül tesszük. A nyálkahártya így öntisztuló, folyamatosan képes megújulni és ellátni a feladatát – természetesen, ha megbetegszünk, akkor ez az ideális állapot sajnos megváltozik.

Ha több a váladék, mint kellene

Betegségek, fertőzések, gyulladások vagy egy egyszerű megfázás hatására megváltozik a nyálkahártya felszínét borító nyák mennyisége és összetétele: a nyálkahártya általában megduzzad, sokkal több váladékot kezd termelni. A fertőzések során károsodnak a csillószőrök is. A nyálkahártya így nem képes ellátni védelmi funkcióit, ráadásul a megnövekedett váladékmennyiség igen kellemetlen tüneteket okozhat. Bizonyos esetekben a váladék nemcsak több lesz, de be is sűrűsödhet, tapadóvá válhat. Ennek oka, hogy a váladékba nagyobb mennyiségben kerülnek baktériumok, vírusok, illetve ellenük „kirendelt” sejtek is. A felgyülemlett, sűrű váladékot mindenképpen el kell távolítani, hiszen annak pangása károsíthatja, irritálhatja a légutakat és elősegítheti a baktériumok szaporodását is.

A sűrű, tapadós nyálka eltávolításához egyrészt természetes „szerek” szükségesek: a sok folyadék, a levegő páratartalmának növelése segíthet abban, hogy könnyebben megszabaduljunk az orrban pangó váladéktól. A viszkozitáscsökkentés pedig lehetővé teszi, hogy a hígabbá vált váladékot könnyebben, fájdalom nélkül kifújhassuk. Ezt elsősorban speciális gyógyszerekkel érhetjük el. A Nasopax orrspray duzzanatcsökkentő (oximetazolin) és váladékoldó (brómhexin) hatóanyagot kombinációban tartalmazza. Az oximetazolin csökkenti a gyulladt nyálkahártya duzzanatát és a fokozott váladék-elválasztást. A brómhexin megakadályozza a nyálkahártyák kiszáradását, elősegíti az egészséges nyálkahártya-bevonat kialakulását is. A tapadó, beszáradó, pörkösödő nyákot oldja és hígítja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső