Problémás esetekre: segít a nyákoldás

Van, amikor nemcsak az orr bedugulása nehezíti meg az életünket: az orrban lévő váladék sűrűvé válhat, hogy nem tudjuk kifújni. Így olyan "réteget" képez az orrban, hogy a gyógyszerek sem juthatnak el a rendeltetési helyükre. Ilyenkor segít a nyákoldás.

Az orr belső részében lévő nyálkahártya elsődleges feladata, hogy megakadályozza a szennyeződések, illetve a kórokozók szervezetbe kerülését. Ezt mikroszkopikus szűrőkön, csillószőrökön keresztül teljesíti: a nyálkával fedett csillószőrök folyamatosan egy meghatározott irányba, söpréshez hasonlóan mozognak. Az orr egész belső felszínét beborító nyálka termelése a nyálkahártyába ágyazott, speciális sejtek és mirigyek révén történik. A felszínt borító nyák nyálka elnyeli a levegőben lévő részecskéket, feloldja a belélegzett levegőben lévő anyagokat, a csillószőrök pedig állandó, söprögetéshez hasonló mozgásukkal a termelt nyálkát, a benne oldott anyagokkal együtt elszállítják.

A váladék az orrból a garatba kerül, a tüdőből a gégén át jut a garatba. Innen köhögéssel, tüsszögéssel távolítjuk el a váladékot, de egy részét le is nyeljük – ezt önkéntelenül tesszük. A nyálkahártya így öntisztuló, folyamatosan képes megújulni és ellátni a feladatát – természetesen, ha megbetegszünk, akkor ez az ideális állapot sajnos megváltozik.

Ha több a váladék, mint kellene

Betegségek, fertőzések, gyulladások vagy egy egyszerű megfázás hatására megváltozik a nyálkahártya felszínét borító nyák mennyisége és összetétele: a nyálkahártya általában megduzzad, sokkal több váladékot kezd termelni. A fertőzések során károsodnak a csillószőrök is. A nyálkahártya így nem képes ellátni védelmi funkcióit, ráadásul a megnövekedett váladékmennyiség igen kellemetlen tüneteket okozhat. Bizonyos esetekben a váladék nemcsak több lesz, de be is sűrűsödhet, tapadóvá válhat. Ennek oka, hogy a váladékba nagyobb mennyiségben kerülnek baktériumok, vírusok, illetve ellenük „kirendelt” sejtek is. A felgyülemlett, sűrű váladékot mindenképpen el kell távolítani, hiszen annak pangása károsíthatja, irritálhatja a légutakat és elősegítheti a baktériumok szaporodását is.

A sűrű, tapadós nyálka eltávolításához egyrészt természetes „szerek” szükségesek: a sok folyadék, a levegő páratartalmának növelése segíthet abban, hogy könnyebben megszabaduljunk az orrban pangó váladéktól. A viszkozitáscsökkentés pedig lehetővé teszi, hogy a hígabbá vált váladékot könnyebben, fájdalom nélkül kifújhassuk. Ezt elsősorban speciális gyógyszerekkel érhetjük el. A Nasopax orrspray duzzanatcsökkentő (oximetazolin) és váladékoldó (brómhexin) hatóanyagot kombinációban tartalmazza. Az oximetazolin csökkenti a gyulladt nyálkahártya duzzanatát és a fokozott váladék-elválasztást. A brómhexin megakadályozza a nyálkahártyák kiszáradását, elősegíti az egészséges nyálkahártya-bevonat kialakulását is. A tapadó, beszáradó, pörkösödő nyákot oldja és hígítja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra