Ön is fullad lépcsőzés után?

A terhelésre érzett légszomj hátterében nem feltétlenül csak túlsúly, dohányzás vagy mozgásszegény életmód állhat. Az ún. magas tüdővérnyomást is hasonló tünetek jelezhetik, ami ritka, magától egyre súlyosbodó tünetekkel járó megbetegedés.

A jobb és a bal kamra a szívben ugyanannyi vért továbbít, ám nem ugyanakkora nyomással: a nagyvérköri átlagnyomás kb. 95 Hgmm, a tüdőerekben pedig kb. 15 Hgmm. A tüdőerek érellenállása azonban megnőhet az erek falában lévő izomzat fokozott tónusa, az érfalon belüli szöveti átépülés, illetve vérrög következtében. Mivel az érfali izomzat tónusát a szűkítő és ellazító mechanizmusok egyensúlya tarja fenn, az egyensúly felborulásával a tónus fokozódik, és a magas ellenállás miatt a jobb kamra csak fokozott munka révén lesz képes elegendő vért pumpálni a tüdőbe. "2005 decemberéig kezeltek az allergiától az asztmáig mindennel, de volt olyan kardiológus, aki azt mondta, hogy szimulálok. A kezelés átmenetileg használt, de aztán egy-két hónap múlva a gyógyszerek már ártottak, rosszul voltam. Aztán megváltás és tragédia volt szembesülni a pontos diagnózissal" - kezdi történetét Csabuda Eszter, aki hosszú évek után kapta kézhez az ominózus papírt, melyen az állt, pulmonális hipertóniát diagnosztizáltak nála. Az addig vezető hosszú kálváriája, majd a gyógyszerhez való hozzájutás szélmalomharcai után úgy érezte, az érintetteket érdemes lenne tapasztalataival segítenie: 2008-ra kezelőorvosával létrehozta a Tüdőér Egyletet, és azóta együtt próbálnak minél több embert tájékoztatni és informálni erről a ritka betegségről.

Kik lehetnek érintettek? "A betegség nem képez egységes csoportot, jelenleg több fő csoportra, és azon belül is kisebb alcsoportokra osztható a megjelenése" - mondja dr. Karlócai Kristóf, a SE Pulmonológiai Klinika főorvosa, a Pulmonális Hypertónia Centrum vezetője. Mint magyarázza, megkülönböztetünk olyanokat, akiknél a magas vérnyomás csupán a tüdő verőereiben jelentkezik (ez lehet ismeretlen, genetikai vagy immunológiai eredetű), illetve olyanokat, akiknél a bal kamra betegségei miatt alakul ki. Másoknál valamilyen tüdőbetegség és oxigénhiányos állapotok következtében diagnosztizálják az elváltozást, és előfordul az is, hogy krónikus tüdőembólia áll a jelenség mögött. Az országban jelenleg 80-90 érintettet kezelnek, de akár 300-an is lehetnek azok, akik pulmonális hipertóniával élnek.

Nem specifikus tünetek

A legjellemzőbb panasz a terhelésre érzett nehézlégzés, fulladás, és ehhez járulhat a kis terhelés után jelentkező kimerülés, a teljesítőképesség csökkenése, a szapora szívverés, szédülés, egyensúlyzavar, ájulás és mellkasi fájdalom is. Külsőleg nem nagyon tapasztalható feltűnő eltérés, de előfordulhat az ajkak és a körmök elkékülése, illetve a láb és a has megnagyobbodása a vízfelszaporodás miatt.

"A pulmonális hipertóniát nem lehet kiszűrni, hiszen a betegség tünetei nagyon általánosak. A terheléssel járó fulladás, légszomj mögött állhat ugyanúgy vérszegénység és rengeteg izombetegség is. Kezdődhetnek így keringési-, szívizom-, koszorúér-, billentyű-, légzőszervi és központi idegrendszeri betegségek is. Nem tudunk mást mondani, mint hogy ha valaki terhelésre fullad, menjen el a háziorvosához, aki majd különböző szakorvosokhoz küldi tovább" - mondja a kardiológus, majd hozzáteszi, így az orvosok legalább minden egyéb betegséget kizárnak, mire eljutnak a valós diagnózishoz. - "A nemzetközi adat arra, hogy a tünetek kezdetétől a diagnózisig mennyi idő telik el, két és fél év" - ismerteti a szomorú adatot Karlócai doktor.

Kivizsgálás

Miután az orvos kikérdezi a beteget a tüneteiről, a panaszok és fizikai terhelés kapcsolatáról, a rizikófaktorokról, a szedett gyógyszerekről, a családtagok esetleges érintettségéről, számtalan vizsgálat jöhet szóba, mellyel közelebb kerülhetünk a diagnózishoz. A fizikális vizsgálat után mellkasröntgen, EKG, echokardiográfia (szívultrahang), járásos terhelés, szívkatéterezés, légzésfunkciós vizsgálat, izotópvizsgálat, mellkasi CT, érfestés, hasi ultrahang, áramlási- és laborvizsgálatok várnak az érintettekre.

A kezelés elengedhetetlen

A kombinációs kezelés elve érvényesül, és többféle gyógyszert, kezelést alkalmaznak ilyen esetben. A véralvadásgátlók és vízhajtók mellett kalcium csatorna gátlót, foszfodieszteráz gátlót, endothelin-receptorgátlót és prosztaciklint adnak, végső esetben pedig tüdőtranszplantációra kerülhet sor. "A betegek életkilátása kezelés nélkül sokkal-sokkal rosszabb számos daganatos betegségekhez képest. Attól függően, hogy valaki a betegség melyik alcsoportjába tartozik, mikor kezdődött a gyógyszeres kezelés, változóak az esélyek. Régen nem volt gyógyszeres kezelés, úgy 2,8 év volt a túlélés. Ma nagyon súlyos betegek, deformált szívvel, szívmegnagyobbodással szinte panaszmentesen élhetnek. Nem olimpiai sportolók, de tartósan jó minőségű életet élnek" - mondja a szakember, majd hozzáteszi, a kezeléssel javítható a teljesítőképesség, és csökkennek a panaszok is.

"Egy évig voltam még táppénzen a diagnózis után, és megkaptam az egyik drága gyógyszert. A munkahelyemen visszavártak, végig energiát és erőt adtak a munkatársaim is" - meséli Eszter, aki bár munkahelyére még visszament, de be kellett látnia, hogy nem bírja az iramot. "Amelyik mozgás nagyobb energiát igényel és kicsit intenzívebb légzéssel jár, nagyon fáraszt. Régen sokat túráztam, ma már két bottal, lassan, hároméves gyerekek tempójában megyek, de csak addig, ameddig jól esik. Időnként azonban elfeledkezem róla, hogy beteg vagyok, és akkor annyira elfáradok, hogy összeesek. Olyan gyorsan érkezik el a pillanat, hogy nem tudok rá felkészülni" - mondja mosolyogva a Tüdőér Egylet elnöke, és bevallja, hogy a diagnózissal való szembesülés után a gyógyszeres kezelés hozta vissza életkedvét.

A jövő és a fejlesztések

Jelenleg nagyban nehezíti és kockázatossá teszi a kezelést, hogy súlyos esetben a hatóanyagokat sokszor folyamatos belégzés vagy infúzió formájában kell a szervezetbe juttatni. A hasbőrbe adott gyógyszer a kezelés kezdetén komoly fájdalmakkal jár, az inhaláció pedig napi nyolcszor negyed órás elfoglaltságot jelent, ami szintén kényelmetlen és időigényes. "A legújabb fejlesztés, hogy a prosztaciklint sikerült most tabletta formájában előállítani, de ez még vizsgálat alatt áll. Az erek növekedési mechanizmusát befolyásoló kezeléshez fűznek még sok reményt, amely a daganatos betegségeknél már bevált" - ismerteti a kutatási irányokat Karlócai doktor, aki nagyon bizakodó a kutatásokkal kapcsolatban. Mint mondja, egyelőre a legfontosabb hosszú távú cél, hogy minél több érintett eljusson háziorvosán keresztül a szakorvosokhoz, azután pedig mindennél fontosabb lenne, hogy az Unióban törzskönyvezett gyógyszerek mindegyike elérhető legyen itthon is.

Web:

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: