Miért tüsszög milliónyi ember?

Ön is szenved nyaranta az állandósult orrfolyástól, könnyezéstől, amikor bedagadt szemmel, eldugult orral próbálja túlélni a "szezont"? Milliónyi sorstársával együtt valószínűleg ön is szénanáthás, pontosabban pollenallergiás. Nézzük, mi is ez!

Allergiás eredetű gyulladás

A szénanátha név is utal arra, hogy a legnagyobb eséllyel nyáron, szénakaszáláskor, vagyis a fűfélék, gyomnövények virágzásának idején fordul elő. Ez a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) közkeletű neve, leginkább a levegőben lebegő virágporok, pollenek illetve gombaspórák okozzák. Könnyű felismerni a jellegzetes tünetekről: tüsszögés, orrviszketés, vizes orrfolyás, orrdugulás, amelyet gyakran kísérnek szemtünetek, könnyezés, kötőhártya-gyulladás, szem környéki viszketés és ödéma. Mindezeket a kellemetlenségeket az allergiás reakció során a nyálkahártya szöveteiben felszabaduló hisztamin okozza. A nyálkahártya a gyulladásos folyamat miatt vérrel telítődik, megvastagszik, az érintett orra bedugul, később köhögni, fulladni kezd, a hörgők beszűkülésével a légzése sípolóvá válik.

Az orrdugulás, duzzadás másik oka a fokozott nyáktermelés, amely az orr és a szem váladékozását indítja el.

Lehet szezonális és állandó

A szénanátha, pontosabban a rhinitis lehet szezonális, amelynél a tünetek időtartama rövidebb egy hónapnál, és perzisztáló, amelynél a tünetek egy hónapnál tovább is fennállnak. A levegőben szállongó anyagok, virágporok, fűpollenek, penészgombafélék okozzák a legtöbbször, de a házi por (az abban lévő atkák) és a háziállatok szőre is kiválthatja.

Tavasszal a mogyoró, nyír, éger, kőris, tölgy, szilfa pollenje, később az olajfa, nyárfa virágpora a legfőbb allergén. Nyáron a pázsitfüvek és egyes gabonafélék, a gyomok, az ürömfélék, az útifű, a csalán, a gombaspórák, legtöbbeknél pedig a parlagfű okozza az allergiát.

A környezetszennyezés is oka

Az elmúlt évtizedekben egyre szaporodik az allergiás esetek száma. A szakemberek ennek okát a levegőszennyezésben, bizonyos növények élőhelyének megváltozásában, a dohányzás illetve a mesterséges anyagok nyálkahártyára gyakorolt irritáló hatásában keresik.

Allergológusok felvetették azt is, hogy a túl steril életkörülmények is ártalmasak lehetnek: a túlzásba vitt higiénia ugyanis például a "túlféltett" gyermeket nemcsak a kórokozókkal való találkozástól védi meg, hanem a "barátságos", védő baktériumoktól is, így nem alakul ki a megfelelő védőrendszere az irritáló hatásokkal, allergénekkel szemben.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció