Lehet, hogy az Ön párja is emiatt horkol?

Legszívesebben külön hálószobába költözne, olyan hangosan horkol a férje? Érdemesebb előbb utánanézni, mi okozhatja ezt, hiszen lehet, hogy az oka egy egyszerű műtéttel végleg megszüntethető.

Fiatalon öreges tünetek

"Csak 36 éves vagyok, mégis, olyan bajaim vannak, mintha hetven lennék" - mondta orvosának bosszankodva G. Ádám, amikor végre rászánta magát, hogy a sok, apróbb-nagyobb, rendszeresen jelentkező kellemetlenséggel felkeres egy szakorvost. "Gyakorlatilag nem is emlékszem olyan időszakra, amikor az ébredés ne lett volna igazi rémálom reggelente. Állandóan bedugul az orrom, viszket, könnyezik a szemem, nyitott szájjal alszom, ezért kiszáradt szájjal ébredek, így már rendszeressé vált a hosszas torokköszörülés, krákogás, köhögés, ahogy próbálom újra a levegővételt simábbá tenni. Ráadásul erősen horkolok, amit a párom is nehezen visel el, már-már a kapcsolatunk rovására megy az állandó bosszúság, a kialvatlanság miatti ingerültség.

Számos orrcseppet, szemcseppet, allergia elleni gyógyszert kipróbáltam, de egyik sem szüntette meg a tüneteket." A szakember a rutin fül-orr-gégészeti vizsgálat részeként orrtükrözéssel állapította meg, hogy a bajok hátterében egy anatómiai elváltozás, orrsövényferdülés áll, majd ezt később képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, az orról és az orrmelléküregről készített röntgenfelvételek is megerősítették.

Aszimmetria az orrban

Az orrüreget egy elöl porcos, hátsó részén csontos alapú, szabálytalan négyszög formájú képződmény, az orrsövény (septum nasi) osztja két részre. Ennek alaki eltéréseit, oldalirányban túlnövő csontos-porcos tarajait vagy léceit nevezik összefoglalóan orrsövényferdülésnek. Igen gyakran fordul elő, különösen férfiaknál: a felnőttek közel hetven százalékánál kimutatható az orrsövény valamilyen deformitása. Többnyire a fejlődés során alakul ki, de olykor az orrot ért trauma is okozhatja. Az orrsövényferdülés azáltal okoz sokféle kellemetlen tünetet, hogy gátolja az orr és az orrmelléküregek szellőzését.

Sok kellemetlen tünet utalhat rá

Az orrsövényferdülésről és megszüntetésének lehetőségeiről dr. Velich Attilát, a Dr. Rose Magánkórház fül-orr-gégész szakorvosát kérdeztük. "Az orrsövényferdüléssel, mint fül-orr-gégészeti problémával akkor érdemes foglalkoznunk, ha zavaró tüneteket okoz. Az orrüreget jelentős fokban szűkítő ferdülés akadályozza az orrlégzést, állandó náthát tart fenn. A fülkürt szellőzését akadályozva különböző középfül megbetegedéseket okozhat. Gátolja az orrmelléküregek szellőzését, ezáltal gyakoribb az arcüreg és a homloküreg gyulladása. Gyakori lehet a fejfájás is. A szájlégzés miatt a garat száraz, a garat, a gége és az alsó légutak könnyebben fertőződhetnek." - sorolta Velich doktor az orrsövényferdülésre utaló jeleket.

Orrsövényferdülés: túlnőtt porcok

"Az orrüreget kettéosztó orrsövény hátsó, csontos része három koponyacsont összenövésével keletkezik. Az orrsövény a legritkább esetben helyezkedik el középen. A csontos és a porcos részek különböző mértékben növekszenek és a részek találkozásánál kisebb-nagyobb fokú elferdülések alakulnak ki. Az orrsövény, mint általában egyéb csontjaink is, 18 éves korunkig növekszenek, akkor alakul ki végleges formájuk, tehát a késői kamaszkorig nem indokolt a korrigáló műtét elvégzése" - ismertette a fül-orr-gégész szakorvos.

Rutinműtéttel megszüntethető

Az orrsövényferdülés diagnosztizálása egyszerű fül-orr-gégészeti feladat - mutatta be Velich doktor. - "Orrspekulum segítségével bevilágítunk az orrüregbe és megállapíthatjuk az elferdülés mértékét. Sajnos, az orrsövényferdülés kezelésére kizárólag a műtét jelent megoldást. A betegséggel együtt járó tünetek és betegségek gyógyítására természetesen egyéb gyógyszeres kezeléseket is alkalmazunk, de a műtéti beavatkozás nélkül nem csökken az orrsövényferdüléssel járó tünetek és betegségek előfordulása. A műtétet az orrüregben végezzük, nem jár semmiféle külső vágással. Az operáció során eltávolítjuk az elferdült porc-, és csontrészeket a nyálkahártya megkímélésével. Mindkét orrfelet szoros tamponnal töltjük ki a vérzés megakadályozására és a nyálkahártya helyben tartására. Az érintettek megnyugtatására: maga a műtét és a műtét utáni időszak nem fájdalmas.

Kellemetlen tüneteket az okoz, hogy a szoros tampon miatt az orrlégzés nem lehetséges, így a szájon keresztül történő légzés során szájszárazság alakulhat ki, az orr feszülése, fejfájás fordulhat elő. A tampont mindössze csak két napig kell elviselni. Amennyiben az orrsövény elferdülése mellett az alsó orrkagyló jelentős túltengése is szűkíti az orrjáratot, szükség lehet annak megkisebbítésére is. Ezt az orrsövényműtéttel egy időben el lehet végezni. Az orrsövényműtétet csak 18 éven felülieken végezzük, mivel a csontok és a porc akkor nyerik el végleges formájukat. Hatvanéves kor felett általában nem végzünk ilyen műtétet" - mondta el a Dr. Rose Magánkórház szakorvosa.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: