Áthangolva

Cikkünkben sorra vesszük a leggyakrabban előforduló hangszalag betegségek okait, segítséget nyújtunk a tünetek felismerésében és ötleteket adunk egy lehetséges gyógyító terápiához.

Heveny hangszalaggyulladás

Leggyakrabban felsőlégúti fertőzések során alakul ki, de irritatív gázok, gőzök belégzése is okozhatja. A kórokozók vagy az irritatív anyagok hatására a hangszalag nyálkahártyája megbetegszik. A beteg rekedtté válik, ezenkívül torok- és gégetáji fájdalom, fertőzéses eredet esetén hőemelkedés vagy láz is kísérheti. Gyakran köhögés is jelentkezik. Terápiájában legfontosabb a hangszalagok kímélete: ez elsősorban a beszéd tilalmát jelenti. A suttogó beszéd nem jelent hangkíméletet! Továbbá tilos még a dohányzás, a forró és fűszeres ételek, az alkohol, a hideg ételek, valamint a hideg és a szénsavas italok fogyasztása.

Idült hangszalaggyulladás

Tartós környezeti ártalom, dohányzás, stb. hatására a hangszalagokat borító nyálkahártya idült gyulladása alakul ki. A nyálkahártya elveszíti finomságát, a felszínt bevonó nyálka mennyisége és összetétele megváltozik. A hang fátyolossá és fáradékonnyá válik. Terápia: hangkímélet, köptetők szedése, párásítás, esetleg inhalációs kúra.

Énekes csomó

Helytelen, erőltetett hangképzés következménye. Énekesek, pedagógusok, óvónők és a sokat és hangosan kiabáló óvodások betegsége. A hangszalagok fokozott fizikai megterhelésére a hangszalagok szemben lévő területén gombostűfejnyi megvastagodás alakul ki. Tünete a fokozatosan rekedtté váló hang. A rekedtséget nem kíséri sem fájdalom, sem láz, sem köhögés. Kezelésének alapja a hangkímélet, phoniátriai gyakorlatok, de ha a betegség sokáig fennáll, és ún. kemény csomó alakul ki, akkor sebészi beavatkozás válik szükségessé. Hangszalag polip gyulladásos eredetű, jóindulatú szövetszaporulat, melynek nagysága különböző (gombostűfejnyi, gyufafejnyi vagy akár babnyi lehet). Fokozatosan kialakuló, tartós rekedtséget okoz. A kezelés a szövetszaporulat sebészi eltávolításából áll.

Reinke ödéma

A hangszalagok vizenyős, idült gyulladása. Leginkább középkorú, erős dohányos nők betegsége. Fokozatosan kialakuló, tartós rekedtség jellemzi. A terápia kettős: 1. az ödémát mikrosebészeti eljárással meg kell szüntetni, 2. a dohányzást abba kell hagyni.

Hangszalagbénulások

A hangképzésben számos izom vesz részt, melyek beidegzése és mozgása nagyon összetett és finom. A pontos működéshez, tiszta hangképzéshez az ideg-izom egységnek tökéletesen kell működnie. Ha valamelyik ideg, mely a mozgást biztosítja, a legkisebb mértékben is károsodik, a hangszalag mozgása elégtelenné válik, és a hang rekedt vagy fátyolos lesz, a beszéd nagyon fárasztóvá válik. A mozgató idegek károsodhatnak nyaki és mellkasi betegségekben, illetve nyaki és mellkasi műtétek során. Kialakulhat ilyen állapot fertőzések, vagy baleset után is. Izom és kis-ízületi betegségek is károsíthatják a betegség részeként a hangszalagok mozgását.

Granulómák

A hangszalagokat ért, különböző eredetű mechanikus traumák (akár helytelen hangképzés) a hangszalagok felszínén sarjszövet képződést válthatnak ki. A sarjszövet jóindulatú, de fölösleges szövetképződmény, melyet el kell távolítani.

Papilloma

Vírusos eredetűnek tartott, jóindulatú daganat. A gyermekkor betegsége, de ritkán felnőttkorban is előfordul. Fokozatosan kialakuló rekedtség jellemzi. Igen nagyra is megnőhet, és nehézlégzést okozhat. Terápiája elsősorban a lézeres eltávolítás, melyet különböző gyógyszeres kezeléssel szoktak kiegészíteni. Kiújulásra igen hajlamos.

Úgynevezett rákelőző állapotok

A hangszalag rosszindulatú daganatos betegsége különböző károsító hatások következtében évek alatt alakul ki. Az eredetileg ép hangszalag nyálkahártyájának szövettani szerkezete lassan, lépésről lépésre átalakul. A szöveti átalakulás megváltoztatja a hangszalag rugalmasságát, tömegét. Emiatt megváltozik a beteg hangja, rekedtté válik. A szöveti változások a hangszalag felszínén is megjelennek, és egyszerű gégetükri vizsgálattal is észlelhetők. Ha ezeket a korai jeleket felismerjük és kezeljük, a valódi daganat kialakulása legtöbbször megelőzhető. Ezért rendkívül fontos, hogy minden hangszínváltozásnál és 3 hétnél tovább tartó rekedtség esetében gégészhez forduljunk.

Hangszalagrák

A hangszalag rosszindulatú daganatai közül a rák a leggyakoribb. A 40-70 éves, erősen dohányzó és rendszeres alkoholfogyasztó férfiak között fordul elő leginkább. Jellegzetes tünete a fokozatosan kialakuló rekedtség. Fájdalom nem kíséri. A korai stádiumú hangszalagrák gyógyíthatósága igen jó. Ezért is fontos a minél koraibb felismerés. Kívánatos lenne a 40 évesnél idősebb dohányos férfiak rendszeres gégészeti szűrése! És még egyszer hangsúlyozandó, hogy a 3 hét után sem gyógyuló rekedtség esetében gégészeti vizsgálat szükséges!

A hangszalag betegségek gégetükri vizsgálat során jól felismerhetők. A hangszalag, a gége állapota a szájba, illetve a torokba tekintéskor nem észlelhetők. A vizsgálat elvégzéséhez megfelelő gégészeti felszerelés és szakmai gyakorlat is szükséges. A hangszalag vizsgálatát csak gége-szakorvos tudja elvégezni!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Szaharai por, valamint fátyolfelhők szűrik, teszik bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra