Asztmás rohamot válthat ki a gombás fertőzés

Egy igen gyakori gombás fertőzés súlyos asztmás rohamot válthat ki, ráadásul olyat, amely a jelenleg forgalomban levő asztmás gyógyszerekkel nem is kezelhető.

Amint azt a asztmás megbetegedések esetében, míg az allergiával kapcsolatos asztmákra a legtöbb létező terápia sikerrel alkalmazható.

Umetsu és munkatársai egereket tettek ki az Aspergillus fumigatus nevű gomba hatásának, amely amúgy mind a kinti, mind a benti környezetben igen gyakori előfordulású, és azt tapasztalták, hogy míg a tipikus allergikus reakciók az egereknél általában 10-14 nap alatt jelentkeznek, most csupán pár nap elég volt arra, hogy a rágcsálókban ezek a tünetek megjelenjenek légúti hiperaktivitás formájában.

A hagyományos asztma-gyógyszerek, például az inhalálókban található kortikoszteroidok az ún. Th2 sejtekre hatnak, vagyis a T sejtnek az allergia szempontjából egy fontos típusára. Ugyanakkor a mostani vizsgálatból az derül ki, hogy az Aspergillus a felszínén található zsírmolekula, vagyis az asperamid B segítségével - mind az egerek, mind az emberek sejtkultúrájában - közvetlenül aktiválja a T sejteknek egy nemrég felfedezett csoportját, az NKT sejteket. Ez azért veszélyes, mert az asperamid B élő egereknél önmagában is képes légúti hiperaktivitást kiváltani.

Umetsu és munkatársai először 2006-ban mutatták ki, hogy az NKT sejtek azoknál, akiknél nincsenek jelen a Th2 sejtek, asztmát okoznak, és az is kiderült korábbi vizsgálatok során, hogy ezeket a sejteket különféle baktériumok aktiválhatják, azt azonban most először mutatták ki, hogy egy gomba is állhat mindezek hátterében.

Bár az Aspergillus és az NKT sejtek nem allergiás módon váltják ki az asztmát, hatásukra a betegek érzékennyé válhatnak a gombára és így olyan krónikus allergiás reakciókat mutathatnak, melyek a légúti megbetegedéseiket még súlyosabbá tehetik. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az asztmás betegek 28 százaléka, a súlyosan asztmásoknak pedig 45 százaléka érzékeny az Aspergillusra .

Amint azt Umetsu elmondta, a fenti eredmények fényében világosan látható, hogy ahhoz, hogy minden érintett a legmegfelelőbb kezelést kaphassa, minden egyes esetben ki kell vizsgálni az asztma specifikumait, illetve azt, hogy kinél mi váltja ki a rohamot.

A gombáknak százezernyi különböző fajuk ismeretes szerte a világon. Gombafélék gyakorlatilag mindenütt előfordulnak, a földön, a talajban, a vizekben, a levegőben, a közvetlen környezetünkben, sőt, az élő szervezetekhez, növényekhez, állatokhoz kötődve, velük, bennük élve is. Az emberi szervezetben is folyamatosan jelen vannak, ezen "lakótársak" többsége azonban ártalmatlan, csak ritkán okoz kárt a gazdaszervezetnek. Betegséget okozó (kórokozó) gombaféle mintegy másfélszáz van, ennek is csak körülbelül a tizede nevezhető gyakorinak. A kórokozó gombákat a mikrobiológusok három fő csoportra osztják: a sarjadzógombákra, a penészgombákra, és a bőrön megtelepedő ún. dermatofitonokra. Mindhárom csoportban vannak az emberi szervezetre is ártalmas, betegséget okozható gombafajok is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)