Asztma: ezért fulladnak a betegek

Becslések szerint az európai lakosság 5-7 százaléka küzd asztmával. A rohamokban jelentkező panaszok egyes esetekben akár súlyos veszélyt is jelenthetnek az érintettekre.

Az asztma egy hörgőszűkülettel járó krónikus betegség, amely sok esetben allergiával is társul. Amennyiben valamilyen behatásra asztmás rohammal reagál a szervezet, a hörgők falában futó simaizmok összehúzódnak, így a légutak beszűkülnek. A betegek a hörgőszűkület miatt fulladnak és köhögnek.

Manapság az asztmás betegeknek kis dózisú, szteroidtartalmú spray-ket, inhalációs gyógyszereket javasolnak
Az asztmás betegeknek kis dózisú, szteroidtartalmú spray-ket, inhalációs gyógyszereket javasolnak.Fotó: Getty Images

A betegség kezelésének középpontjában ma már elsősorban a hörgőszűkületért felelős gyulladás csillapítása áll. Kis dózisban szteroidot tartalmazó gyógyszerek segítségével megnyugtathatók a gyulladt légutak, ezáltal a betegnek nem lesznek tünetei sem. Hosszú távon így meg lehet előzni az asztmás rohamokat.

Milyen egyéb tényezőket kell még figyelembe venni az asztma terápiája során? Miért nem szükséges tartani a megelőzésre használt asztmagyógyszerek szteroidtartalmától? Milyen szövődményekkel járhat a nem megfelelően kezelt betegség? Minderről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunk megújult leírásában ide kattintva .

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: