Amire a gyermekek a legérzékenyebbek

A köhögés, megfázás fő szezonja a hideg hónapokra esik, de természetesen minden évszakban előfordulhatnak. Közismert tény, hogy a felső légúti fertőzések a gyermekek leggyakoribb betegségei közé tartoznak, de ma már könnyen kezelhetők.

Hej óvoda, iskola!

Az iskolakezdés idején, ősszel már nem olyan melegek a nappalok, és tekintélyes hőmérsékletingadozásokra is kell számítanunk a különböző napszakokban. A gyermekek játék és mozgás közben kimelegszenek, megizzadnak, és már "napirenden" is vannak a gyermekeket leggyakrabban érintő megfázások és felső légúti fertőzések. A gyermekközösségek ideális táptalaja a felső légúti fertőzéseknek. Ezeket a fertőzéseket a köznapi szóhasználatban általában "hűléses" betegségnek nevezik. Az elnevezés azonban félrevezető, mert egységes kórokot - többnyire a hideg levegőt, a huzatot -feltételez, holott a felső légutak fertőzéseiben a kórokozók széles skálája játszhat szerepet.

Milyen tényezők vezethetnek a fertőzésekhez?

A szervezetünket védő, normál flórák gyengítésében szerepe lehet a külső hőmérséklet jelentős változásainak, ami következtében az éppen aktuális kórokozó könnyebben telepedhet meg és szaporodhat. A gyermekek immunrendszerének éretlensége, és az iskolában, óvodában más gyermekekkel való szoros testi kontaktus - egy légtér - következtében könnyebbé válik a cseppfertőzéssel átadható fertőzések terjedése. A meghűlések száma a gyermekeknél elérheti az évenkénti 8-10 alkalmat is. A rossz, szmogos levegő pedig a légutak védekezését természetes módon szolgáló ún. "csillószőrös hengerhám" működését bénítja meg, ezáltal védtelenné teszi őket a behatoló mikroorganizmusokkal szemben. A gyermekközösségekben a baktériumok gyorsan terjednek, és a felső légutak fertőzései társulhatnak más, súlyosabb fertőzésekhez is. Például a hörghurut, de a tüdőgyulladás is kezdődhet így. Ezért is fontos a gyermekkori felső légúti betegségek megfelelő kezelése. A legtöbb kisgyermek életében először valamilyen felső légúti fertőzés miatt kap antibiotikumot. Fontos, hogy az antibiotikumot kórokozóra irányulóan, azaz célzottan kell használni.

Hogyan kezeljük a gyerekeket?

A modern orvostudománynak köszönhetően ma már elérhetők olyan készítmények, amelyeket már óvodás- és iskoláskorú gyermekeknél is alkalmazhatók, és rövid időn belül megszüntetik az orrfolyást, orrdugulást és a kezdődő felső légúti fertőzések más kísérő tüneteit. Sok szülő nem szívesen ad be gyógyszereket gyermekének, ezért előnyben részesíti azt a kezelést - például aeroszolt - amely helyileg fejti ki hatását. Ezek használatánál ügyelni kell arra, hogy a permet ne kerüljön a szembe. A 2,5 év feletti gyermekeknél már alkalmazható az a gyulladásgátló hatással rendelkező antibiotikum aeroszol, amelynek használata egyszerű és praktikus, ráadásul ez a gyógyszer vény nélkül kapható a gyógyszertárakban. Használata előtt orrot kell fújni. A palackot a hüvelyk és a mutatóujj között függőlegesen kell tartani, úgy, hogy a "fúvóka" felül legyen. Gyermekeknél 2-4 belégzés szájon át és 1-2 befúvás az orrlyukakba napi 4 alkalommal rövid időn belül meghozza a kívánt eredményt. Mivel az aeroszol tartalma befújáskor az orrba és a garatba is eljut, így a hatóanyag a fertőzés tényleges helyére kerülve csökkenti a zavaró orr- és torokpanaszokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció