Koronavírus: a parlagfű is súlyosbíthatja

Fokozhatja a légúti vírusfertőzésekre való hajlamot, ezáltal a parlagfű pollenjének felszaporodása abban is szerepet játszhat, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett a Magyarországon regisztrált új koronavírus-fertőzések száma.

Hogyan enyhíthetők a parlagfű-allergia okozta panaszok? Részletek itt.

Egy áprilisban publikált nemzetközi kutatás eredményei szerint a parlagfű pollenje gátolja az immunrendszer zavartalan működését, így különböző fertőzésekre is fogékonyabbá teheti az embert - mondta el az RTL Klub Híradónak nyilatkozva dr. Endre László allergológus. A szakember szerint az új típusú koronavírus okozta megbetegedések számának emelkedésében sem csupán az játszhat közre, hogy valamelyest talán felelőtlenebbek vagyunk a maszkviselés és távolságtartás terén, illetve hogy sokan külföldről hurcolnak be fertőzést, hanem az is, hogy a parlagfűpollen egyre nagyobb koncentrációban van jelen a levegőben.

A parlagfű pollenje a légúti vírusfertőzések kockázatát is fokozza
A parlagfű pollenje a légúti vírusfertőzések kockázatát is fokozza. Fotó: Getty Images

Az ezekben a hetekben fokozódó pollenterhelés nemcsak az allergiások, hanem az egészségesek szervezetét is megterhelheti, éppen ezért dr. Endre László mindenki azt javasolja, hogy hordjanak a szabadban is jó minőségű szűrőmaszkot . Dr. Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az allergiások már most kezdjék el szedni a kezelőorvosuk által felírt gyógyszert, mivel így az allergiás panaszok mellett a vírusfertőzésekkel szemben is hatékonyan felvehetik a küzdelmet.

Néhol nagyon magas a pollenkoncentráció

A parlagfű virágporának koncentrációja országosan a magas tartományban várható, délen, délnyugaton pedig a nagyon magas szintet is elérheti - írta a tisztifőorvosi Facebook-oldal hétfőn. A bejegyzés kitért rá, elindult a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő, térképes parlagfűpollen-riasztási rendszere (PPRR). A PPRR előrejelzése segíti az allergiások felkészülését a parlagfűpollen-szezonra. Ebben az évben a napi előrejelzés mellett már óránként is elérhető a parlagfűpollen koncentrációja területi szinten.

Az NNK már szombaton felhívta a figyelmet, hogy kezdődik a parlagfűszezon, az allergiások erős tüneteket tapasztalhatnak a következő napokban. Ezek enyhítésére fontos a gyógyszeres kezelés és a szakemberek tanácsainak betartása. A parlagfűpollen koncentrációja általában augusztus végén-szeptember elején tetőzik, és a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)