Lázmérő nélkül így tudhatjuk meg, van-e lázunk

A pontos testhőmérsékletünket csak az arra szolgáló hőmérővel tudjuk megmérni, ám ahhoz, hogy eldönthessük, felszökött-e a lázunk vagy sem, nem feltétlenül van szükségünk ilyen eszközre. Mutatjuk, mire kell figyelni ilyenkor.

A test hőmérséklete normál esetben 36 és 37 Celsius-fok között mozog, 38 fokig hőemelkedésről, a felett pedig lázas állapotról beszélhetünk. A testhőmérsékletet legkönnyebben és legbiztosabban egy lázmérő segítségével állapíthatjuk meg - a hagyományos és a digitális lázmérők erre egyaránt alkalmasak. De mi a helyzet, ha nincs otthon lázmérőnk? Természetesen a legjobb, ha felkeressük a legközelebbi patikát vagy drogériát, és pótoljuk a hiányt, ám erre sajnos nem mindig adódik lehetőség, főleg a járvány idején, amikor kétszer is meggondolja az ember, hogy betegen érdemes-e közösségbe mennie. A Women's Health magazin utánajárt, hogyan győződhetünk meg arról, felszökött-e a lázunk, amikor nincs kéznél hőmérő.

Figyeljünk a testünk jelzéseire

Próbáljunk visszaemlékezni, a korábbi lázas megbetegedéseknél hogyan éreztük magunkat, milyen jelek utaltak arra, hogy megemelkedett a testhőmérsékletünk. A furcsa levertség, a hidegrázás, afejfájásés az izomfájdalom is jelezheti vagy kísérheti a lázat, egyénileg eltérő, kinél melyik tünet fordul elő leggyakrabban.

láz lázmérés fertőzés betegség tünet testhőmérséklet
Ha már felment a lázunk, hiába tapogatjuk a homlokunkat, nem fogjuk tudni megbecsülni a testhőnket.Fotó: Getty Images

Nézzünk tükörbe

A lázas embernek jellemzően kipirul, vöröslik az arca, különösen az orcák területén, és a verejték miatt enyhén fénylő lehet a bőrünk, és a szemeink is csilloghatnak. (Az anyukák sokszor már ez alapján felismerik, hogy a gyermekük hamarosan be fog lázasodni.)

Próbáljunk mozogni

Keljünk fel az ágyból és menjünk pár kört a lakásban, ha van rá mód, lépcsőzzünk, és közben figyeljük meg, mit érzünk. Ha a könnyű mozgás is hamar kifáraszt, az izmaink sajognak és kapkodjuk a levegőt, az arra utal, hogy felszökött a lázunk.

A leggyakoribb hibák, amiket lázcsillapításkor elkövethetünk - kattintson!

Kérjünk meg valakit, hogy fogja meg a homlokunkat

Ha valóban felment a lázunk, akkor az egész testünket melegnek érezzük, vagyis hiába próbáljuk saját magunk ellenőrizni a homlokunk, tarkónk hőmérsékletét, nem fogunk sikerrel járni. Ha van otthon más családtag, őt kérjük meg, hogy ellenőrizze a testhőmérsékletünket ily módon - az eredmény azonban még így is csalóka lehet, hiszen egyéni megítélés kérdése, ki mit érez melegnek.

Ellenőrizzük a ruházatunkat

Láz esetén gyakori az izzadás, a szervezet ezzel próbálja visszahűteni magát a normál hőmérsékletre. Érdemes megtapogatni a ruházatunkat és a párnánkat - ha nedvesnek érezzük, az annak a jele, hogy szervezetünk próbál úrrá lenni a lázon. Ilyenkor lehetőleg bújjunk száraz ruhába, ha kell, terítsünk egy törölközőt a párnánkra és pótoljuk az elvesztett folyadékot.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Alázlegtöbbször magától elmúlik, ha nagyon elesettek vagyunk és rossz a közérzetünk, vény nélkül kapható lázcsillapító készítményekkel segíthetjük ezt a folyamatot. Vannak azonban esetek, amikor muszáj orvoshoz fordulni. Ha a lázcsillapító gyógyszer sem viszi le a magas lázat, és a szokásos tünetek mellett nagyfokú aluszékonyság, hányás, zavartság és/vagy hasmenés is jelentkezik, akkor mindenképp kérjük ki a szakember tanácsát. Ugyanígy járjunk el akkor, ha a láz mellett a COVID-19-re utaló egyéb szimptómákat (köhögés, nehézlégzés, izomfájás, hányinger) is észlelünk magunkon, ez esetben először mindenképp telefonon beszéljünk a háziorvosunkkal.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)