Milyen látásjavító szemműtétek közül választhatsz? (x)

Hogyan fejlődött a lézeres szemműtét technológiája? Mit tud a gazdaságos, és mit a drágább kezelés? Mi a különbség a lézeres szemműtét és a látásjavító lencseműtét között? Az egyes életkorokban milyen műtéti megoldások vannak? Ezekre és még sok más kérdésre adunk választ a cikkünkben.

A látásjavító lézeres szemműtét története közel 130 évvel ezelőtt kezdődött, hiszen 1896-ban született meg az ötlet, hogy a szaruhártya alakjának megváltoztatásával tartósan gyógyíthatóak lehetnének a fénytörési hibák. A nagy áttörést az excimer lézerek orvosi térhódítása hozta el. A kémiai lézerek csoportjába tartózó excimer lézer ugyanis koherens UV-nyalábot állít elő, az így kapott nagy fotonenergiával kontrolláltan és biztonságosan ideálisra alakítja az olyan érzékeny szerves anyagokat is, mint a szem szaruhártyája.

Hogyan fejlődött a lézeres szemműtét technológiája?

Fotó: Sasszemklinika
Fotó: Sasszemklinika

PRK: négy évtizedes siker, a lézeres szemműtét első generációja

Az első valódi lézeres szemműtétet 40 évvel ezelőtt, 1983-ban végezték. Ez az úgynevezett PRK lézeres szemműtét volt. Az elnevezés a Photo-Refraktív-Keratectomia kifejezés rövidítése, melyet magyarul úgy fordíthatunk le, hogy a „fény segítségével a szaruhártyán végzett fénytörés-változás“. A PRK lézeres szemműtét során először eltávolítják a szaruhártya védőrétegét alkotó hámsejteket, majd a lézer a szaruhártya felszínének átalakításával korrigálja a fénytörési hibát.

PRK tekinthető a lézeres szemműtétek első generációjának, és mivel teljesen biztonságos, eredményes, ráadásul rendkívül gazdaságos opció, a mai napig ez egy népszerű megoldás. Szemenként 169 ezer Ft-tól elérhető a legnagyobb hazai szemészeti lézerklinikán, ami azt jelenti, hogy a szemüveg és/vagy kontaktlencse költségeihez viszonyítva akár 3-4 éven belül megtérülhet az ára. Fontos tudni, hogy a műtét utáni 3 napban — amíg újra hámosodik a szaruhártya felszíne — némi kellemetlenséggel járhat a gyógyulás. Ezekben a napokban legtöbben idegentest érzetet, fényérzékenységet, könnyezést tapasztalnak. Dolgozni, autót vezetni, olvasni általában egy hét után lehet, sőt, a könnyedebb sportokat is folytatni lehet egy hét kényszerpihenő után.

FEMTO lézeres szemműtét: lebennyel gyorsabb, kíméletesebb a gyógyulás

A 2000-es években áttörést jelentett a FEMTO technológia megjelenése. Ennek lényege, hogy egy számítóp által vezérelt femtoszekundumos lézer védőlebenyt alakít ki a szaruhártya felszínén, amit felhajtanak, hogy a fénytörési hiba korrekcióját a szaruhártya mélyebb rétegeiben elvégezze a második, excimer lézer. A lézeres szemműtét újabb generációjánál tehát már nem felszíni, hanem lebenyes eljárásról van szó. Ez pedig a páciensek szempontjából azért jelent nagy előrelépést, mert nemcsak a beavatkozás, hanem a gyógyulás is fájdalommentes és gyors.

Már a műtét napján lehet tévét nézni, olvasni és számítógépezni, másnap akár munkáját is folytathatja, és volán mögé ülhet. A futáshoz, a kerékpározáshoz és a tornához 2-3 nap után lehet visszatérni. A kényelemnek persze ára van: a FEMTO típusú lézeres szemműtétek kicsivel drágábbak a PRK-kezeléseknél. Szemenként kb. 299 ezer forinttól érhetők el. De természetesen akinek fontos a fájdalommentesség és tervezhetőség, annak megéri ez a plusz befektetés.

Visumax Robotic: robot-asszisztált csúcstechnológia

A nagymúltú német Zeiss cég fejlesztése nemrég még magasabb szintre emelte a kétlézeres, lebenyes beavatkozásokat. A VISUMAX® 800 lézerkészülék ugyanis intelligens robot-asszisztenssel rendelkezik, amely videókamerákkal folyamatosan tájékoztatja a műtőorvost a kezelés során. A lézer elképzelhetetlen precizitással dolgozik, amihez 2 MHz-es csúcsteljesítmény is párosul, ami azt jelenti, hogy 1 másodperc alatt 2 millió lézerimpulzust bocsát ki.

Ma a Visumax Robotic lézeres szemműtét kezelés az egyik legkíméletesebb kezelés Magyarországon, a lebeny készítése során nem alkalmaznak vákuumgyűrűt, szemnyomás csak minimálisan emelkedik, így a műtét során a bevérzés kockázata is gyakorlatilag nullára csökken.

Nézd meg Dr. Fekete Orsolya vezető műtőorvossal készített interjút a Sasszem VisuMax Robotic lézeres szemműtétről

Olvasószemüveget használsz?

Tény, hogy 40 év felett az öregedés természetes velejárójaként a szemlencse veszít rugalmasságából, ezért egyre kevésbé képes közelre fókuszálni. Ez a jelenség az öregszeműség, orvosi nevén presbyopia. De szerencsére ma már erre is van tartós, kényelmes megoldás: az olvasószemüveg-kezelés. Ennek különlegessége, hogy a lézer az egyik szemet úgy állítja be, hogy a távoli és a köztes, a másik szemet pedig, hogy a közeli és köztes távolságban lévő tárgyakat lássa élesen. Az agy ezután összerakja a képet, és élesen láthat mindhárom távolságra. Az olvasószemüveg-kezelés a páciens szempontjából ugyanúgy zajlik, mint egy FEMTO-kezelés, vagyis fájdalommentesen és már 1 nap után vissza lehet térni az aktív hétköznapokhoz.

Bár a technológia fejlődésével egyre nőtt azoknak a köre, akik alkalmasak a különböző lézeres szemműtétekre, azonban még mindig vannak olyan esetek, amikor a páciens pl. vékony szaruhártya, túl nagy dioptria (+/- 12 feletti), szürkehályog betegség vagy életkor miatt (elmúlt 65 éves) alkalmatlan a lézeres szemműtétre. A jó hír, hogy ezeknek a pácienseknek is van megoldás, ez pedig a modern látásjavító lencseműtét (műlencse beültetés).

Látásjavító lencseműtét (műlencse beültetés): az éles látás korlátlan öröme

A látásjavító lencse beültetés során nem lézerrel korrigálják a szem fénytörési hibáját, hanem a páciens saját szemlencséjét egy egyénre tervezett műlencsére cserélik. Ez elsőre drasztikusabb beavatkozásnak tűnhet, mint a lézeres szemműtét, de ma már ez is gyors ,rutin műtétnek számít. Szemcseppes érzéstelenítést követően egy pici, néhány milliméteres bemetszést ejtenek a szemen, hogy azon keresztül eltávolítsák a szemlencsét, és a helyére beillesszék a műlencsét. Nem kell tartani attól, hogy heg marad a szem felszínén, mivel az aprócska bemetszés magától összezárul. Kezelés után egy héttel a végleges látásélesség 90%-a elérhető, de a teljes felépülés néhány hétig eltart.

Persze a gyógyuláson túl a legfontosabb kérdés: hogyan fog látni a műlencsével? Nos, ez attól függ, hogy milyen törőerejű lencsét választ. Léteznek ugyanis monofokális, vagyis egyfókuszú műlencsék, amelyek csak egy tartományban biztosítanak éles látást. Egy trifokális műlencsével azonban közelre, távolra és középtávolságra is jó látás érhető el, tehát a szemüveget akár a fiókod mélyére száműzheted. Az új fejlesztésű nyújtott fókuszú műlencsék pedig a fókusztartomány kiterjesztésével kitűnő távoli, kiváló középtávolsági és jó funkcionális közeli látást adnak, ráadásul a multifokális lencsékkel szemben gyenge fényviszonyok mellett is (pl. este, szürkületben). A műlencse kiválasztásánál tehát többféle szempontot érdemes figyelembe venni, már csak azért is, mert a látásjavító lencseműtét eredménye egy életre szól.

Szeretnél megszabadulni szemüvegtől, de nem tudod, hogy milyen típusú látásjavító eljárás lenne a legjobb választás? Jelentkezz alkalmassági vizsgálatra a 26 éves tapasztalattal rendelkező Sasszemklinikára, és választ kaphatsz a kérdésre!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra