Lézeres szemműtét: melyik eljárás mire jó?

Melyek a leggyakoribb lézeres látásjavító eljárások? Melyiket, milyen fénytörési hibára lehet alkalmazni?

Ha lézeres szemműtétre készül, ezeket tudnia kell

A lézeres szemműtét szemsebészeti eljárás, amelynek az a lényege, hogy az úgynevezett excimer lézerrel kijavítják a szem fénytörési hibáját. Ez rövidlátóknál, távollátóknál és szemtengely-ferdüléses pácienseknél is sikeres beavatkozás lehet.

Melyik szemműtét mire jó, lézeres szemműtét lasik intralasik szemtengelyferdülés Rövidlátás, távollátás látás rövidlátás öregszeműség szaruhártya
Melyik szemműtét mire jó?

Leggyakoribb lézeres látásjavító eljárások

PRK

A PRK (Photo Refractive Keratectomy) során ledörzsölik a szaruhártya védőrétegét, a hámsejteket és a szaruhártya felszínen végzik a lézeres kezelést.

A műtét után a kezelt területet védő kontaktlencsével fedik le. A hámsejtek 2-3 nap alatt nőnek vissza, mely idő alatt fényérzékenység, idegentest érzés tapasztalható. A szájon át szedhető fájdalomcsillapítók jól csökkentik a panaszokat.

A PRK kezelés előnye, hogy teljesen biztonságos, kitűnő eredményei vannak. Körülbelül 10 nap múlva lehet munkába állni.

LASIK

A LASIK angol műszó, a Laser-Assisted In Situ Keratomileusis rövidítése. A sebész ennél az eljárásnál egy speciális, mechanikus eszköz (a mikrokeratóm) segítségével védőlebenyt képez a szaruhártya felső rétegeiből. Ezt felhajtja, majd a lebeny alatti fájdalommentes rétegben elvégzi a lézerkezelést. Végül visszahajtja a lebenyt, amely visszafekszik a műtött területre.

A LASIK-nak kétségtelen előnye, hogy a PRK-val járó kellemetlenségektől mentes. A gyorsabb gyógyulás és a fájdalommentesség ígéretével a páciensek jelentős része ezt az eljárást választotta. Mára átvette a vezető szerepet a PRK-tól.

IntraLASIK

Az IntraLASIK eljárás lényegében megegyezik a LASIK eljárással. A különbség a védőlebeny képzésénél jelentkezik. A LASIK eljárásnál egy számítógép által vezérelt mechanikus eszközzel készítik a lebenyt, míg az IntraLASIK eljárásnál ezt a műveletet is lézer végzi. A szaruhártya korrekciója a lebenyképzés után már azonos módon, mindkét esetben egy másik lézerrel történik.

Műtéti megoldások a különböző fénytörési hibákra

<PRK (felszíni kezelés)Látásjavító lencse műtétMultifokális műlencse-beültetés
Fénytörési hiba Beavatkozás Jellemzők
Rövidlátás, Távollátás, Asztigmia Lasik (lebenyes kezelés)
 • személyre szabott
 • a legmodernebb technológia
 • biztonságos és kényelmes megoldás
 • azonnali éleslátásfájdalomés gyógyulási idő nélkül
 • személyre szabott
 • biztonságos eljárás
 • megoldás azoknak, akiknek vékony a szaruhártyájuk
 • éleslátás 40 éves kor felett
 • éleslátás távolra és közelre egyaránt
 • a legfejlettebb technológiájú műlencsék beültetésével
 • személyre szabott műlencsetervezéssel
 • életre szóló megoldás
Öregszeműség és rövidlátás, távollátás 40 év felett, olvasószemüveg probléma Lasik, PRK és műlencse-beültetés
 • lézeres kezeléssel és egyfókuszú műlencse-beültetéssel elért szemüveg-függetlenség
 • multifokális műlencsével elérhető távoli, köztes és közeli látás, valamint szemüveg-függetlenség
<

10 meglepő tény a lézeres szemműtétről Nem is gondolná, a mai femtolézeres látásjavító módszer milyen különleges gyökerekkel rendelkezik. A sokak számára idegen és megfoghatatlan beavatkozásról most lerántjuk a leplet . 10 pontban foglaltuk össze azokat az érdekességeket, amelyeket biztosan csak kevesen tudtak a lézeres látásjavításról.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: