Így hatott a gyerekek látására a koronavírus

Megsínylette a kicsik látása a pandémia időszakát.

Ha az kerül szóba otthon, vagy a baráti társaságunkban, hogy a koronavírus miatti bezártságnak milyen hatásai voltak egészségünkre nézve, akkor a legtöbben azokra a fránya pluszkilókra gondolunk - szerencsésebb esetben az elmúlt hónapokban sikeres életmódváltással elért súlycsökkenésünkre.

A tartós magány ezért veszélyes a középkorúakra Egy friss kutatás összefüggést talált a középkorban megtapasztalt tartós magány és a demencia, valamint az Alzheimer-kór emelkedett rizikója között. Ugyanakkor a kutatók szerint a karantén idején átélt átmeneti magány jó hatással is lehet a kognitív képességeinkre. Kattintson a részletekért!

De a bezártság nemcsak a testsúlyra volt hatással, hanem számos egyéb dologra is az egészségünket illetően. Ilyen a gyerekek látása is, ami sokat romlott a home school idején - hívja fel a figyelmet friss cikkében a New York Post, amerikai orvosokra hivatkozva.

Több képernyőidő, kevesebb szabadtér

A gyerekek látásromlásának egyik oka a megnövekedett képernyőidő, ami a pandémia idején sok családban kiegészült azzal, hogy a kicsik kevesebb időt tudtak a szabadban, jó levegőn és megfelelő fényviszonyok közt tölteni. A rossz megvilágítás és a több, sok esetben túl közelről történő képernyőnézés pedig hozzájárult ahhoz, hogy egyre több gyereknek van szüksége szemüvegre rövidlátás miatt.

Sokkal több időt töltöttek a képernyő előtt az elmúlt egy évben a gyerekek. Fotó: Getty Images
Sokkal több időt töltöttek a képernyő előtt az elmúlt egy évben a gyerekek. Fotó: Getty Images

Ez nem csak az Egyesült Államokban van így. Egy januárban publikált tanulmány szerint kínai kutatók például arra jutottak, hogy a 6-8 éves korosztályban háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki rövidlátás a pandémia idején, mint az azt megelőző öt évben. Erre 120 ezer olyan gyerek adatainak elemzése után jutottak, akik ki sem mozdultak otthonról.

Mit tehetünk?

A nyári szünet remek lehetőségeket biztosít a kicsik szabadtéri szórakozására, és arra, hogy a jobbnál jobb családi és/vagy társas programoknak köszönhetően szinte el is felejtsék a tabletet, a számítógépet, az okostelefont és a tévét. Ugyanakkor nem lehet a pandémia alatt megszokott ritmusuktól vagy kedvenc online játékaiktól egyik pillanatról a másikra teljesen elszakítani őket - és nem is feltétlenül kell. Sok szülő inkább korlátozza a képernyőidőt, és ami elkerülhető, arra inkább más alternatívákat ajánl a gyerekeknek.

A tablet vagy a számítógép előtt töltött időben pedig a 20/20/20 szabály is sokat segíthet. Ennek értelmében próbáljon a gyerkőc 20 percenként 20 másodperces szüneteket tartani, amikor egy 20 lábnyira, vagyis nagyjából hatméterre lévő tárgyra fókuszál. A szakemberek szerint a gyakoribb pislogás is előnyös lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra