Így hatott a gyerekek látására a koronavírus

Megsínylette a kicsik látása a pandémia időszakát.

Ha az kerül szóba otthon, vagy a baráti társaságunkban, hogy a koronavírus miatti bezártságnak milyen hatásai voltak egészségünkre nézve, akkor a legtöbben azokra a fránya pluszkilókra gondolunk - szerencsésebb esetben az elmúlt hónapokban sikeres életmódváltással elért súlycsökkenésünkre.

A tartós magány ezért veszélyes a középkorúakra Egy friss kutatás összefüggést talált a középkorban megtapasztalt tartós magány és a demencia, valamint az Alzheimer-kór emelkedett rizikója között. Ugyanakkor a kutatók szerint a karantén idején átélt átmeneti magány jó hatással is lehet a kognitív képességeinkre. Kattintson a részletekért!

De a bezártság nemcsak a testsúlyra volt hatással, hanem számos egyéb dologra is az egészségünket illetően. Ilyen a gyerekek látása is, ami sokat romlott a home school idején - hívja fel a figyelmet friss cikkében a New York Post, amerikai orvosokra hivatkozva.

Több képernyőidő, kevesebb szabadtér

A gyerekek látásromlásának egyik oka a megnövekedett képernyőidő, ami a pandémia idején sok családban kiegészült azzal, hogy a kicsik kevesebb időt tudtak a szabadban, jó levegőn és megfelelő fényviszonyok közt tölteni. A rossz megvilágítás és a több, sok esetben túl közelről történő képernyőnézés pedig hozzájárult ahhoz, hogy egyre több gyereknek van szüksége szemüvegre rövidlátás miatt.

Sokkal több időt töltöttek a képernyő előtt az elmúlt egy évben a gyerekek. Fotó: Getty Images
Sokkal több időt töltöttek a képernyő előtt az elmúlt egy évben a gyerekek. Fotó: Getty Images

Ez nem csak az Egyesült Államokban van így. Egy januárban publikált tanulmány szerint kínai kutatók például arra jutottak, hogy a 6-8 éves korosztályban háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki rövidlátás a pandémia idején, mint az azt megelőző öt évben. Erre 120 ezer olyan gyerek adatainak elemzése után jutottak, akik ki sem mozdultak otthonról.

Mit tehetünk?

A nyári szünet remek lehetőségeket biztosít a kicsik szabadtéri szórakozására, és arra, hogy a jobbnál jobb családi és/vagy társas programoknak köszönhetően szinte el is felejtsék a tabletet, a számítógépet, az okostelefont és a tévét. Ugyanakkor nem lehet a pandémia alatt megszokott ritmusuktól vagy kedvenc online játékaiktól egyik pillanatról a másikra teljesen elszakítani őket - és nem is feltétlenül kell. Sok szülő inkább korlátozza a képernyőidőt, és ami elkerülhető, arra inkább más alternatívákat ajánl a gyerekeknek.

A tablet vagy a számítógép előtt töltött időben pedig a 20/20/20 szabály is sokat segíthet. Ennek értelmében próbáljon a gyerkőc 20 percenként 20 másodperces szüneteket tartani, amikor egy 20 lábnyira, vagyis nagyjából hatméterre lévő tárgyra fókuszál. A szakemberek szerint a gyakoribb pislogás is előnyös lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Erőteljes lesz a felhőképződés, dél felől észak, északkelet felé haladó zivatarokra számíthatunk, melyeket elsősorban felhőszakadás, valamint jégeső kísérhet. Legkevésbé északkeleten várható csapadék. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra