Divatos kék napszemüveg? Felejtse el, káros a szemnek!

A kék napszemüveg felborítja az alvásciklust és látásromlást is előidézhet, ellenben a monitorok és okostelefonok kék fényét blokkoló szemüvegek jobb munkahelyi teljesítményre ösztönöznek – derült ki egy új kutatásból.

Kutatók már régóta tudják, hogy az alvás és a munkateljesítmény között szoros összefüggés van. A minőségi alvás hiánya bizonyítottan fáradtságot, alacsony energiaszintet és gyenge koncentrációt okoz. Most egy új tanulmány kimutatta, hogy a kékfény-szűrő szemüveg viselésével jobb alvás érhető el és a munkahelyi teljesítmény is növekszik. A kutatás az Applied Psychology című folyóiratban jelent meg, és a ZME Science szemlézte.

A legtöbb technológia, amit otthon és az irodában használunk, például az okostelefonok és a képernyők olyan kék fényt bocsátanak ki, amely korábbi tanulmányok szerint megzavarhatja az alvást. A világjárvány miatt még inkább függővé váltunk ezektől az eszközöktől, mivel az irodába vagy az iskolába járásról áttértünk arra, hogy mindent otthonról intézzünk.

Pedig egy francia egészségügyi hatóság szerint a kék fény – beleértve a kék színű napszemüvegek viselését is – káros hatással van a szemre, amely idővel látásromláshoz vezethet. Így logikus, hogy a kék fény blokkolása segíthet megőrizni az egészséget. Ezt vizsgálta legújabb kutatásában egy amerikai tudóscsoport.

A kék színű napszemüveg károsíthatja a látást, és rossz hatással van az alvásciklusra is. Fotó: Getty Images
A kék színű napszemüveg károsíthatja a látást, és rossz hatással van az alvásciklusra is. Fotó: Getty Images

A kutatók 63 cégvezetőtől és 67 call centeres munkatárstól gyűjtöttek adatokat egy amerikai multinacionális pénzügyi cég brazíliai irodáiban, és az ügyfelek visszajelzései alapján mérték a feladatteljesítményt. A résztvevőket véletlenszerűen választották ki a kék fényt szűrő szemüvegek vagy a normál szemüvegek tesztelésére.

A kutatók arra jutottak, hogy a kék szemüveget viselő ügyfélszolgálatosok 6 százalékkal tovább aludtak, 11 százalékkal javult az alvásuk minősége, és 9 százalékkal javult a feladatteljesítményük. Emellett 8,25 százalékkal növelték a munka iránti elkötelezettségüket, 18 százalékkal a segítő magatartásukat. Hasonló eredményeket találtak a cégvezetőknél is.

Noha a kutatók pontosan még nem tudják, hogy a kék fény miként hat az agyra, a kék fényt szűrő szemüveg a feltételezések szerint egyfajta „fiziológiai sötétséget” hoz létre, így javítva az alvás mennyiségét és minőségét.


)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)