Digitális szembetegségek: már járványról beszélnek

A monitorok, az okostelefonok és a tabletek órákon át való bámulásának sajnos megvan a következménye. Egy tanulmány szerint az "Y-generáció", vagyis az új technológiák között felnövekvő nemzedék tagjainak 68 százaléka szenved valamilyen "digitális szembetegségben".

Az Y-generáció az 1980 és 1995 között születettek nemzedéke, s ők ugyan nem a legfiatalabbak, de a körükben már elemezhető a legújabb technológiák egészségügyi hatása. (A Z-generáció az 1996-tól születetteké.) Szinte járványról beszélnek már a nemzetközi szakértők - írja a német Die Welt online kiadása. Az emberek minden korábbinál több időt töltenek a képernyők előtt. A munkavállalók, akik irodában dolgoznak, gyakran 8 vagy több órát ülnek a gép előtt. De nemcsak ezek az eszközök rendelkeznek képernyővel: okostelefonok, tabletek kísérik sokak életét, akár az ágyban, akár a reggelinél, ebédnél, akár munkába menet vagy akár a toaletten.
Egyre több ember dolgozik többnyire a képernyő előtt, és még a szabadidejüket is szívesen töltik az emberek a monitor/kijelző előtt. A képernyő folyamatos bűvölése pedig nem marad büntetlenül, meglesznek a negatív következményei. Mivel a szemünket veszik igénybe ezek a tevékenységek, így ezzel a szervünkkel kapcsolatban jelentkeznek majd a problémák. Különösen a már említett, a döntően a nyolcvanas években született Y-generáció érintett ezáltal, akik az internet és a mobilkommunikáció eszközei között nőttek fel, és így a technológiákhoz való vonzódásuk is erősebb a korábbi nemzedékeknél.

Miért használjuk rosszul a kontaktlencsénket?

A keratitiszként is ismert szaruhártyafertőzés fájdalmat, gyulladást és előrehaladott állapotában vakságot is okozhat. Nagyban növekedhet a keratitisz esélye, ha alvás előtt nem vesszük ki a kontaktlencsénket, nem tisztítjuk meg azt, nem cseréljük gyakran a lencsefolyadékot vagy úszás, esetleg tusolás közben hagyjuk, hogy átnedvesedjenek. A részletekért kattintson!

A szemorvosok már régóta aggódnak az úgynevezett "digitális szembetegség" miatt. A Vision Council friss tanulmánya szerint az Y-generáció tagjainak 68 százaléka küzd valamilyen hasonló problémával.

A panaszok akár már két órával a képernyő előtt végzett tevékenység megkezdése után felléphetnek. (Persze előfordulhat, hogy ennél több idő után.) A szemlencse ilyenkor veszít a rugalmasságából, és "jobban kell erőltetnie magát", hogy a közelben lévő tárgyakat továbbra is élesre fókuszálja. A tünetek a szemvörösödéstől kezdve az irritáción át a szemszárazságig terjedhetnek, de előfordulhat a homályos (életlen) látás, a szemfáradtság, vagy akár hát-, nyak- és fejfájás is. A szakértők szerint a "digitális szemtúlterhelés" immár komoly egészségügyi problémákat hordoz magában.

A digitális szembetegségek az Y-generációt érintik

A digitális szembetegségek az Y-generációt érintik


A gyakori szünet sokat segít

Ugyanakkor egyszerű módszerekkel csökkenthetjük a terhelést, ami a szemünket éri. Az első dolog természetesen az, hogy csökkentjük a képernyő előtt töltött időt. Természetesen ez az alkalmazott, beosztott dolgozók számára nem mindig oldható meg. Éppen ezért a szemorvosok azt tanácsolják, hogy gyakori szüneteket iktassunk be munka közben. Ilyenkor próbáljunk meg tudatosan valamilyen távoli pontra fókuszálni.

S minthogy digitális korszakban élünk, immár létezik olyan "app" is, amellyel ellenőrizhetjük, hogy vajon mi magunk is szenvedünk-e digitális szembetegségben, vagy legalábbis "látási stresszben". Ez az applikáció azt teszteli, hogy mennyi időre van szüksége a szemünknek, hogy egy távoli pont és a képernyő között pillantásunkat váltogatva, a kétféle tárgyat (a távolit és a display-en lévőt) mennyi idő alatt tudjuk élesre fókuszálni.

A közelre és távolra látást tesztelő program éppen azt tükrözi vissza, amit naponta a szemünknek át kell élnie, vagyis az állandóan váltakozó pillantásokat, és aztán a képernyőre való újbóli fókuszálást. Az ingyenes "app" immár az Apple- és a Google-készülékeken is elérhető, és németül az "Augenstress" (szemstressz) szóra rákeresve lehet megtalálni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag