A szemünk lehet a szívünk tükre

Ha sikerül hosszútávon bizonyítani az összefüggést, még pontosabbá válik a kardiovaszkuláris betegségek "megjóslása".

Az orvosok számos tényezőt figyelembe vesznek a kardiovaszkuláris kockázat meghatározásakor, kezdve az életkorral, hogy dohányzik-e az érintett vagy például, hogy milyen a vérnyomása. Pedig, a szem hátsó falán lévő erek változásai ennél sokkal pontosabb előrejelzést adhatnak - olvasható a Medical News Today friss cikkében. Mint írják, egy kutatócsoport szerint a szem nem a lélek, hanem a szív tükre lehet.

szív, szem, érrendszer
szív, szem, érrendszer

Már a gyerekeknél is látható elváltozás

Korábbi kutatások már felfedezték az összefüggést amagas vérnyomásés a szem elváltozásai között mind a felnőttek, mind a gyermekek esetében. A rendelkezésre álló adatok nagyon egyértelműek, igen korán, már a 6-8 éves egészséges gyerekeknél lehet a szemben érrendszeri elváltozásokat találni, ha vérnyomásuk közelebb van a normál érték felső szintjéhez - mondta Dr. Henner Hanssen, a svájci Bazel-i Egyetem preventív sportgyógyászati és rendszer-élettani professzora.

Gyakori szív- és érrendszeri betegségek

 • Érelmeszesedés
 • Koszorúér-betegségek
 • Mélyvénás trombózis
 • Nyiroködéma, láb- és kézdagadás
 • Pitvarfibrilláció
 • Szívelégtelenség
 • Szívzörej
 • Veleszületett szívhibák
 • Billentyűhibák
 • Hirtelen szívhalál
 • Infarktus
 • Stroke
 • Az összes kardiovaszkuláris betegséget itt találja összegyűjtve.
 • Egyelőre még nem tudják azonban, hogy ez a későbbi rosszabb következményeket is képes-e előrejelezni, annyi azonban bizonyos, hogy hasonló változásokat sikerült felnőtteknél is megfigyelni, ami előrejelezheti a szív- és érrendszeri betegséggel összefüggő morbiditást - folytatta.

  Milliónyi érvizsgálat

  A szem, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatát vizsgáló kutatók nagyon megbízható méréseket készítettek, amikről az Amerikai Szívtársaság hipertónia folyóiratában számoltak be. A tanulmányban rögzítették, a szem hátsó részén található hajszálereket érinti az artériás érfal merevség és a megemelkedett vérnyomás is.

  Ahogyan a vezető szerző, Alicia Rudnicka, az Egyesült Királyságbeli londoni St. George's Egyetem professzora elmagyarázta: ha a szem hátulján zajló események tükrözik a test többi részében történteket, akkor ez egy olyan indikátor lehet, ami a retina morfológiájának értékelését kutatási eszközből klinikai gyakorlattá emelheti.

  A UK Biobank tanulmányában résztvevő közel 55 ezer idős vagy középkorú ember alkotta az új kutatás adatkészletét, ami egyben hozzáférést biztosított 3,5 millió érszakaszhoz. Egy automatizált program megvizsgálta az összes résztvevő retina vérereiről készült digitális képeket, s az ér átmérőjével és görbületével kapcsolatos adatokat szolgáltatott.

  A retina és a szív kapcsolata

  Az elemzés során azt találták, hogy a retinaartériák nagyobb görbülete magasabb pulzusszámot, szívdobbanáskor az átlagnál nagyobb artériás nyomást és magasabb szisztolés vérnyomást (szív összehúzódáskor) jelez. Ám nem ez volt az egyetlen eredmény. A kutatók felfedezték, hogy összefüggés van az artériás érfal merevség, a magasabb artériás nyomás és a retinaerek szűkülése között. Ezen hatások egyike sem befolyásolja az ember látását, de jó eséllyel megjósolható belőle, hogy az ember szív- és érrendszeri betegség kialakulása felé tart-e - mondta Rudnicka professzor, hozzátéve, amit most találtak, az a kirakósnak csak egy darabkája.

  A szívbetegség meglepő rizikófaktorai Magas vérnyomás és koleszterin, dohányzás, túlsúly, mozgásszegény életmód - ezek mind közismert rizikófaktorai a szívbetegségeknek. Léteznek ugyanakkor egyéb hajlamosító tényezők is, amelyek kevésbé nyilvánvalóak. Ide kattintva megismerheti, mik a kevésbé ismert, meglepő rizikófaktorok.

  Ha sikerül a korábbi retinaér-mérési adatokat összevetni azzal, hogy mi történt évekkel később ezekkel az emberekkel, az bebizonyíthatja, hogy valóban megelőzték-e szem érrendszeri változások a kardiovaszkuláris betegségeket, azaz megjósolják-e azokat - magyarázta a kutatásvezető.

  A jövő zenéje

  Az orvoscsoport következő tanulmányának célja az lesz, hogy kiderítse vajon ezek a mérések előre jelezhetik-e ugyanannál az ember egy évtizeddel később kialakuló szívbetegséget. S, hogy mindez miért is ilyen fontos?

  Nos, ma a világon a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak. Kialakulását egyénenként több tényező - kor, nem, vérkoleszterin-szint, vérnyomás - figyelembevételével vizsgálják. Ha Rudnicka professzor vizsgálati eredményei bizonyítást nyernek, a jövőben a szem is bekerülhet a rizikófaktor-vizsgálati listába.

  Forrás: Medical News Today

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +22, +30 °C
  Minimum: +13, +18 °C

  Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Magas pollenkoncentráció