Fogalmunk sincs, mit csinál a képernyő előtt a gyerekünk

Egyre mélyül a technológiai szakadék a fiatalabb és az idősebb generációk között. Míg az idősebbeknek külön létezett online és offline tér, a fiatalabb korosztály számára ez már összemosódik, ezért nem könnyű kordában tartani a kütyüzést.

A szülői generáció gyakorlatilag kérdés nélkül fogadja el, hogy a gépezés rossz, és azt szabályozni kell. A gyerekek pedig nem értik, mi értelme van a képernyőidő-szabályozásnak – mondta Pintér Róbert szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa a Qubitnek.

Tagadhatatlan, hogy az egyes korosztályok közötti technológiai szakadék egyre gyorsabban mélyül, és ez olyan helyzet elé állítja a szülőket, amivel ők nem találkozhattak gyerekkorukban. „Míg mi felnőttek még mindig ott tartunk, hogy váltogatunk az online és az offline világ között, addig a most felnövő gyerekek már online bennszülöttek, ez pedig a szülők és gyerekek közötti folyamatos konfliktusokhoz és a gyerekek meg nem értéséhez vezet” – idézte Jiří Zouneket, a brnói Masaryk Egyetem történészprofesszorát a Qubit.  

számítógéphasználat, kütyüzés, onloine tér, poffline tér, gyermekkor, internet, digitális bennszülött
A kütyüzés már mindennapos tevékenység a fiataloknál, ebbe pedig nehéz beleavatkozni. Fotó. Getty Images

A kütyüzés állandósult

Megjelenése idején az internet eleinte még csak számítógépen volt elérhető, és abból a szempontból is kordában lehetett tartani a használatát, hogy be kellett osztani, ki, mikor és mire használja –  emlékezett vissza Pintér Róbert.

A szociológus szerint az első vereséget a szülők akkor szenvedték el, amikor a számítógép bekerült a gyerekek szobájába. De legalább akkor még a vacsoraasztalhoz nem tudták azt magukkal hozni. A 10-15 éve megjelent okostelefonokkal aztán a szülők még egy terepen veszítettek, mert a gyerek már a közös családi programra is magával tudja hozni a mobilját. 

Az ajánlások óvatosságra intenek

Bár nehéz kordában tartani, a kütyüzésre azért léteznek ajánlások: az Egészségügyi Világszervezet és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a gyerekek 18–24 hónapos korukig egyáltalán ne töltsenek időt képernyő előtt. Az indokok között szerepel az is, hogy képernyő-nézegetés helyett ebben a korban a gyerekeknek még eleget kellene mozogniuk és aludniuk. 

online, offline, gyerekek kütyüzése, kütyü használat, ajánlások, számítógép, tablet, okostelefon
Az ajánlások szerint érdemes odafigyelni az online térben töltött időre a gyerekeknél. Fotó: Getty Images

Mégis mikor kapjon okostelefont?

Felmerül a kérdés, hogy mikor adjak a gyerek kezébe okostelefont, ha még nem akarom, hogy használja, de már csak neki nincs mobilja az osztályban, és emiatt cikizik – vázolta fel Pintér. És ilyenkor jön, hogy akkor megveszem a gyereknek a telefont, viszont  képernyőidőt határozok meg, amire meg a gyerekek vágnak vissza, hogy a szabályok miért csak rájuk vonatkoznak. Mert ugye valójában egyszerre csöppent bele ebbe az új világba a szülői generáció is, aminek a tagjai szintén folyamatosan a telefonjukon lógnak.

„2020-ig tartotta magát az a gyerekek és szülők közötti harc, hogy a pszichológus megmondta: napi 1-2 óránál többet nem lehet képernyőt nézni” – emlékezett vissza Pintér. Ahogy azt felidézte, 2020 márciusában aztán robbant a covidbomba, és minden egyes társas kapcsolat a képernyőn keresztül történt. A legtöbb szülő ezen a ponton feltette a kezét, hogy ezzel már nem tudja felvenni a harcot. 

Inkább minőségi, mint mennyiségi szűrést

A gyerekek és a fiatalok sokszor igazságtalannak érzik a szülői hozzáállást, és a kutatások is azt igazolják, hogy a szülőknek fogalmuk sincs, mit csinálnak gyerekeik a digitális eszközeiken – derül ki Mikó Fruzsina, a Corvinus PhD-hallgatójának és Nagy Beáta, az egyetem közgazdász-szociológus professzorának tanulmányából.

A kutatók egy magyar kutatásra hivatkozva kiemelték: a szülők leginkább a gépezés idejét próbálják korlátozni, és kevésbé próbálkoznak a minőségi korlátozással. Amikor aztán a gyerekek idősödnek, a szüleik is egyre engedékenyebbé válnak. A külső veszélyek elkerülése és a függőség kockázatának csökkentése szempontjából azonban fontos a helyes internethasználat megtanítása.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: