A demencia veszélyét is növelhetik a látászavarok

Nagy veszélyt jelenthetnek a kezeletlen látásproblémák az idősebb generációra.

A kezeletlen látásproblémákkal küzdő idősebb felnőtteknél megnövekedhet a demencia kockázata – derült ki egy 16 tanulmány és benne 76 ezer résztvevő adatainak metaanalíziséből. Az Aging and Mental Health című szakfolyóiratban közzétett tanulmány eredményei rávilágítanak arra, hogy az idősek látásproblémái és a demencia közötti kapcsolat komolyabb figyelmet igényel.

A látás gyengülése komoly bajt okozhat

"Ez a tanulmány az elsők között értékeli a látásproblémák és a kognitív eredmények közötti összefüggést idősebb felnőtteknél az összes rendelkezésre álló angol nyelvű, népességen alapuló tanulmány átfogó vizsgálatával. Eredményeink megerősítik azt a korábbi feltételezést, hogy a látás gyengülése a demencia kialakulásának kockázati tényezője" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Beibei Xu docens, a Pekingi Egyetem Orvosi Informatikai Központjának munkatársa. "Bár ennek okai továbbra sem tisztázottak, arra lehet belőle következtetni, hogy a szembetegségek diagnosztizálása és kezelése hasznos lehet mind a személy életminőségének javítása, mind pedig a memóriavesztés potenciális lassítása vagy megállítása szempontjából."

Becslések szerint közel 60 millió ember él demenciával a Földön, és ez a szám a következő évtizedekben a népesség elöregedésével tovább fog nőni, 2050-re akár meg is triplázódhat. A betegség pusztító hatással van az emberek életére, előrehaladtával egyre nagyobb mértékű memóriavesztést tapasztalnak, valamint személyiségük és viselkedésük megváltozik. Végső soron teljesen másoktól függővé válnak, akik gondoskodnak róluk.

látászavar
Nagy veszélyt jelenthetnek a kezeletlen látásproblémák. Fotó: Getty Images

A kutatók a 16 korábbi tanulmány elemzése során megvizsgálták a látáskárosodás és a kognitív eredmények közötti kapcsolatot idős felnőtteknél. Az eredmények szerint a látásproblémával küzdő embereknél megnőtt a kognitív károsodás és a demencia kockázata, függetlenül attól, hogy látáskárosodásukat önbevallás alapján vagy objektív mérésekkel diagnosztizálták.

A kognitív károsodás valószínűsége 137 százalékkal magasabb volt azoknál, akiknek látásproblémájuk volt, mint azoknál, akiknek nem volt. Azoknál, akiknek a kiinduláskor látásproblémájuk volt, 41 százalékkal nagyobb volt a kognitív károsodás és 44 százalékkal a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek nem volt.

"A demencia kialakulásának megelőzésére vagy késleltetésére alkalmas módszerek megtalálása segíthetne csökkenteni a betegségnek az érintettek és családjaik életére gyakorolt pusztító hatását, különösen a betegség növekvő terheinek fényében. A módosítható kockázati tényezők azonosítása az első kritikus lépés az e cél elérését célzó hatékony beavatkozások kidolgozásához" – mondta Beibei Xu. Hozzátette, az eredmények rávilágítanak a rendszeres szemészeti vizsgálatok fontosságára az idősebb felnőttek számára, mivel így a látásukkal kapcsolatos esetleges problémákat időben észrevehetik és kezelhetik. Egyben arra is utalnak, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a személy látásában bekövetkezett, saját maga által bejelentett változásokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: