Milyen laborvizsgálatok utalhatnak PCOS-re?

A sok nőt érintő policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan kellemetlen tünetekkel járó, az egész szervezet működésére kiható állapot, amely akár meddőséget is okozhat. Érdemes tehát komolyan venni az esetlegesen megjelenő tüneteket.

A fogamzóképes korú nők mintegy 7-15 százalékát érintő PCOS változatos tüneteket produkáló, egész szervezetet érintő kórkép. A gyakran inzulinrezisztenciával és pajzsmirigyproblémákkal is társuló betegségre jellemző a komplex hormonális- és anyagcserezavar, valamint a női nemi ciklus felborulása. A PCOS kialakulásának pontos okai nem ismertek, de környezeti, életmódbeli és genetikai tényezők egyaránt hozzájárulhatnak.

Így zajlik a vizsgálat a nemi gyógyásznál Az Egyesült Államokból származó adatok szerint a szexuálisan aktív férfiak és nők fele találkozik valamilyen szexuális úton terjedő fertőzéssel 25 éves kora előtt. Ezektől a kórokozóktól orvosi beavatkozás nélkül nem lehet megszabadulni, mindenképpen ajánlott tehát már a legkisebb gyanú esetén is szakemberhez fordulni segítségért. Kattintson a részletekért!

A betegség tünetei közé tartozhat a megnyúlt női ciklus - vagy akár a peteérés és amenstruációteljes elmaradása - a petefészek megnagyobbodása, valamint a felszínén megjelenő, apró gyöngysor-szerűen elhelyezkedő ciszták. Szintén PCOS-re utalhat a fokozott szőrösödés az arcon és a mellkason, a zsíros, pattanásos bőr, a haj elvékonyodása, a haskörnyéki elhízás, illetve anyagcsere- éspajzsmirigyzavarok.

Prolaktin, androsztendion, DHEA-S, ösztradiol, AMH, FSH, LH

A diagnosztizálás fontos része a laboratóriumi vizsgálat, amelyet PCOS gyanú esetén, a menstruációs ciklushoz kötötten érdemes elvégezni. A ciklus 3-5. napján vizsgálható az androsztendion és a DHEA-S értéke: míg az előbbi mennyiségéből a petefészek esetleges rendellenes működésére lehet következtetni, a DHEA-S egy olyan androgén hormon, amely túltermelődése a nőknél a menstruáció elmaradását, és a férfias jelleg kialakulását okozhatja. A levett vérből megvizsgálják a tesztoszteronszintet, valamint a tejelválasztást stimuláló prolaktin szintet is, amely alapvetően a terhesség és a szülés után mutat magasabb értéket. Ez a két érték PCOS esetén is megemelkedhet.

Több egyéb hormon diagnosztizálásával együtt, a laborvizsgálat része az LH hormon értékének ellenőrzése is, amely feladata a sárgatestek serkentése az ovuláció kiváltása érdekében: emelkedett értéke elégtelen működést mutathat. Érdemes továbbá megemlíteni az AMH hormon és az FSH tüszőérlelő hormon vizsgálatát. Az AMH hormon mennyiségéből a termékenység időszakának hossza következtethető ki, és akkor utal PCOS-re, ha az értéke jelentősen megemelkedik, az FSH hormon esetében pedig a csökkent szint jelezheti a problémát.

A policisztás ovárium szindróma rengeteg nőt érint. Fotó: Getty Images
A policisztás ovárium szindróma rengeteg nőt érint. Fotó: Getty Images

Progeszteron

A ciklus 21. napján vizsgálható a progeszteron, amely nemcsak a terhesség létrejöttében és fenntartásában játszik fontos szerepet, hanem a menstruációs ciklus szabályozásában is; a vérvizsgálat során a koncentrációjából a tüszőrepedésre lehet következtetni. Az ösztrogén hormonok típusába tartozó, tüszőtermelő ösztradiol szint pedig azért lehet érdekes a vizsgálat során, mivel ennek alacsonyabb értéke szintén felvetheti a PCOS gyanúját.

Pajzsmirigy és anyagcsere-funkciók

A szindróma kivizsgálásának része a pajzsmirigyserkentő TSH hormon laboratóriumi vizsgálata is. A TSH az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy hormontermelését serkenti. PCOS esetén a szintje megemelkedhet, ami a pajzsmirigy alulműködését jelezheti. A laboratóriumi vizsgálat fontos része a vércukor-, az inzulin-, valamint a D-vitamin szintjének az ellenőrzése, hiszen a szindróma megléte esetén megfigyelhető az inzulinszint emelkedése, valamint a D-vitamin-szint csökkenése.

A lelet kielemzése minden esetben szakorvosi - nőgyógyász és endokrinológus - feladat, hiszen az értékeket nem csak önmagukban, hanem egymással összefüggésben, a klinikai tünetekkel is összevetve kell vizsgálni. Ahhoz, hogy a PCOS diagnózis megszülethessen kiegészítő vizsgálatok - például ultrahang - elvégzésére is szükség van. Amennyiben azonban bebizonyosodik az érintettség, a tünetek életmódváltással, illetve megfelelő terápiával sikeresen kezelhetőek. A korai diagnosztizálás azonban kulcsfontosságú lehet, hiszen a minél hamarabb megkezdett terápiával megelőzhető a cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve ameddőségkialakulása.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)