Meddőség férfiaknál: vizsgálatok, amelyekkel kideríthető

Hogyha sokáig nem jön a baba, a legtöbbször a nők magukban keresik a probléma okát, pedig a meddőség majdnem ugyanolyan arányban érinti a másik nemet is. Milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni a férfiaknak, ha késik a gyermekáldás?

Magyarországon a statisztikák szerint minden hatodik párt érinti a meddőség. A fogalmat sokan rosszul értelmezik, a meddőség ugyanis nem egy visszafordíthatatlan folyamat, vagyis nem azt jelenti, hogy az érintett párnak soha nem lehet saját gyermeke. Olyan esetben diagnosztizálják ezt az orvosok, hogyha a magzat minden hagyományos próbálkozás ellenére sem fogan meg egy évig. Ilyenkor a nők szinte mindig magukat okolják és magukban keresik a "hibát" amiatt, hogy nem sikerül teherbe esniük. Az igazság azonban az, hogy a probléma nagyjából ugyanolyan arányban sújtja a két nemet: statisztikák szerint a magyar pároknál 40 százalékban a nő, 40 százalékban a férfi, 20 százalékban pedig mindkét fél egészségi problémája áll a sikertelen fogantatás mögött.

Sokáig úgy gondolták, hogy a férfi nemzőképességének egyedül csak a potenciazavarok állhatják útját, ez azonban egyáltalán nem igaz. A férfimeddőség előfordulása az utóbbi évtizedekben emelkedett meg jelentősen, hátterében pedig több ok is felfedezhető. Gondot okozhat például az alacsony spermaszám, vagy akár a sperma teljes hiánya is. Szintén gátolja a termékenységet, ha a spermiumoknak a megszokottnál rövidebb az élettartama vagy gyenge a mobilitása. A tünetek hátterében genetikai rendellenességek, hormonális zavarok, illetve többféle betegség is húzódhat. Az alábbi dolgokat érdemes kivizsgálni a családalapítást tervező férfiaknak!

Ki a gyerek apja? Így derül ki Bár optimális esetben nincs ok a kételkedésre, esetenként mégis előfordulhat, hogy nem egyértelmű, hogy ki egy gyermek biológiai apja. Szerencsére, az akár anonim módon elvégezhető vizsgálatokkal ilyenkor is egyszerűen és gyorsan megbizonyosodhatunk az igazságról, akár már a gyermek megszületése előtt. Kattintson a részletekért!

Genetikai vizsgálatok

Bizonyos esetekben a férfimeddőség hátterében genetikai okok is állhatnak. Az Y kromoszómán lévő azoospermia faktor régió szakaszának (röviden AZF) génjei például 14 olyan fehérjét kódolnak, melyek fontos szerepet játszanak a spermatogenezisben, vagyis a spermium előállításában. Az AZFa, AZFb, AZFc régióban kialakuló genetikai károsodás ezért a termékenységet is gátolhatja, így fontos lehet annak vizsgálata.

Ritkább esetben az ivari kromoszómák számbeli eltérése szintén okozhat meddőséget. Az egyik ilyen az úgynevezett Klinefelter-szindróma nevű genetikai megbetegedés, amelynél a férfiak kromoszómakészlete nem a szokásos 46 XY kromoszómából áll, hanem amellett sejtjeik egy vagy két plusz X-kromoszómát is tartalmaznak. A rendellenesség egyik szövődménye a meddőség, sokaknál a sikertelen gyermekvállalási kísérletek miatti kivizsgálásokon derül fény az érintettségre.

A meddőség a nőket és a férfiakat is hasonló arányban érinti. Fotó: iStock
A meddőség a nőket és a férfiakat is hasonló arányban érinti. Fotó: iStock

Férfiklimax

Az öregedés során nem csak a nők, de a férfiak szervezetében is végbemennek bizonyos hormonális változások, amelyek a libidóra és a termékenységre is hatással vannak. A tesztoszteron szintjének csökkenésével az izomzat gyengül, csökken a nemi vágy, erekciós problémák léphetnek fel, illetve a spermiumszám is jelentősen lecsökken. Szintén hormonális gondokat okozhat például a hipofízis elégtelen működése, valamint a herék elváltozásai. Családalapítás előtt szükséges lehet ezért a férfi nemi hormonok vizsgálata is.

Gyulladások

A herékben és mellékherékben kialakulhatnak bizonyos gyulladások, sokszor más betegségek (például felnőtteknél a mumpsz) szövődményeként. Ezek a gyulladások hegesedésekkel járnak az érintett részeken, amelyek akár a sperma ürülését is akadályozhatják. Ennek kivizsgálása is szükséges lehet (N-alfa-glükozidáz, PMN-elasztáz).

Cisztás fibrózis

A cisztás fibrózis egy örökletes betegség, és bár elsősorban súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz, bizonyos esetben a termékenységet is ronthatja. A betegséget szintén bizonyos génmutációk idézik elő, ezek némelyike viszont nem a jellegzetes tüneteket váltja ki, hanem a férfiak ondóvezetékének hiányos fejlődésével jár. Emiatt a spermiumok nem tudnak megfelelően ürülni. A cisztás fibrózis a nőknél szintén megnehezíti a teherbeesést, a túl sűrű méhnyakváladék miatt. Meddőségi gondok esetén ezért mindkét nemnél fontos kiszűrni ezt a betegséget.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)