Koronavírus: valóban segítenek a vitaminok?

Megelőzhetjük-e a koronavírus-fertőzést, ha vitaminokat szedünk, illetve lehet-e szerepük a COVID-19 kezelésében ezeknek a szerves vegyületeknek? Ha igen, milyen vitaminokat érdemes pótolni a járvány ideje alatt?

A téli hónapokban szervezetünk jóval kevesebb vitaminhoz jut hozzá. A napsütéses órák száma lecsökken, az áruházak polcairól eltűnnek a friss zöldségek és gyümölcsök, táplálkozásunk is egyoldalúbbá válhat. Az alacsony vitaminszint miatt az immunrendszer teljesítménye lecsökken, ezért is szokták javasolni a vitaminpótlást, amely segíthet, hogy könnyebben átvészelhessük a náthás és influenzás megbetegedésekben gyakori telet. No de mi a helyzet a koronavírussal? Védhetnek-e a fertőzéstől a vitaminok?

2021: ezekre a vizsgálatokra vigyük el a nagyit A nagymamák különleges helyet foglalnak el a családokban. Ők a legfinomabb receptek tudói, a família titkainak, történetének őrzői, sőt, párkapcsolati tanácsok terén is verhetetlenek. Nem véletlen, ha azt szeretnénk, hogy sokáig az életünk részei maradjanak. Ennek érdekében kiemelten fontos figyelnünk az egészségi állapotukra: a legközelebbi születésnapon, névnapon vagy bármilyen más alkalmon tehát csokoládé, virág vagy könyv helyett inkább lepjük meg őket egy laborvizsgálati szűrőcsomaggal. Kattintson a részletekért!

Az új típusú koronavírussal kevesebb mint egy éve kezdett megismerkedni a tudományos élet, és bár az egész 2020-as év során ennek a kórokozónak a megismerése állt a fókuszban, terjedésével és kezelésével kapcsolatban még mindig rengeteg a bizonytalanság. Sokan vitaminpótlással próbálják felerősíteni szervezetüket a vírussal szemben, illetve a kutatók is vizsgálják, hogy milyen szerves vegyületek segíthetik a járvány elleni harcot. Az eddigi kutatási eredmények szerint az alábbi vitaminok pótlása lehet fontos a járvány ideje alatt.

A megfelelő D-vitamin-szint ezért fontos

Télen jóval kevesebb napsütés ér minket, ami hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk D-vitamin-szintje jelentősen lecsökkenjen. E vitamin hiányát számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozták már a diabétesztől a különböző gyulladásokon át bizonyos szívbetegségekig. Mivel azimmunrendszeráltalános működésében is fontos szerepe van, hiányában a szervezet a különböző fertőzésekkel is kevésbé képes megbirkózni. Kutatók ezért azt is megvizsgálták, hogy D-vitamin-szint milyen hatással van a koronavírus-fertőzés okozta tünetekre.

Több kutatási eredmény is arra enged következtetni, hogy van kapcsolat a D-vitamin-szint és a koronavírus okozta tünetek súlyossága között. A vitamin kétféle módon védhet a COVID-19 ellen. Először is segítheti a vírusokkal és baktériumokkal szembeni természetes védekezést. Megfelelő szintje mellett pedig alacsonyabb az esélye annak a túlzott gyulladásos válasznak, amely hozzájárul a súlyos betegséghez néhány COVID-19-ben szenvedő embernél.

A pótlása ezért több okból is fontos lehet. Régóta ismert, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szintű emberek hajlamosabbak lehetnek a felső légúti fertőzésekre. Kutatási eredmények szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen pótolták ezt a vitamint, jóval kisebb az akut légútifertőzéskialakulásának veszélye is. Mivel a D-vitamin felszívódása egyénenként is rendkívül eltérő, ezért mindenképpen érdemes méretni a szintjét, hogy megtudjuk, elegendő mennyiségben található-e meg a szervezetünkben.

Mi a szerepe a Cinknek a küzdelemben?

A cink számtalan biológiai funkció felelőse, több száz enzimünk nélkülözhetetlen alkotóeleme, és tevékenyen részt vesz immunrendszerünk vírusok elleni védekezésében is. Acinkfontos résztvevője a több ismert humán légúti megbetegedést okozó vírus elleni harcnak. A megfelelő cinkellátottság csökkenti ezeknek a vírusoknak az emberi sejtekhez való kapcsolódási képességét, valamint a sejtek szintjén gátolja meg a vírusok szaporodásához szükséges másolómechanizmusok működését. Ugyanakkor a cinkhiány jelentősen csökkenti a védekezésben résztvevő immunrendszeri hormonok (citokinek) termelődését és növeli a járulékos bakteriális felülfertőződések kockázatát.

Milyen vitaminok segíthetnek még?

Ha az immunrendszer támogatása kerül szóba, a legtöbbeknek a C-vitamin jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen ennek a szerves vegyületnek fontos szerepe van a szervezet egészséges működésében. Emiatt a koronavírus elleni küzdelemben is bevetették már: néhány súlyos állapotú, COVID-19-ben szenvedő beteget például nagyobb dózisú, intravénásan adagolt C-vitaminnal kezeltek. Ez a kezelési mód nem új keletű, korábban is sikerrel alkalmazták például olyan betegeknél, akiknél szepszis és akut légúti distressz szindróma (ARDS) alakult ki. Egyértelműen azonban eddig nem sikerült igazolni, hogy ez a terápia a COVID-19 kezelésében is hatásos lehet.

Sokan vitaminpótlással próbálják felerősíteni a szervezetüket a vírussal szemben. Fotó: Getty Images
Sokan vitaminpótlással próbálják felerősíteni a szervezetüket a vírussal szemben. Fotó: Getty Images

A járvány ideje alatt a C-vitamin pótlása azok számára lehet fontos, akiknek a szervezete valamilyen okból hiányt szenved belőle. A leginkább veszélyeztetett rétegnek, beleértve az idősebbeket és a krónikus betegségekben (például oszteoartritiszben, magas vérnyomásban és cukorbetegségben) szenvedőket, általában alacsonyabb a C-vitamin-szintjük. Nekik különösen fontos odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre. Viszont túlzásba sem szabad esni: a túl magas (2000 milligrammot meghaladó) C-vitamin-bevitel veszélyes lehet hosszabb távon, megterhelheti ugyanis a veséket, illetve az arra érzékenyeknél hányinger, hasmenés, illetve akárrefluxis jelentkezhet a hatására.

A D-vitamin mellett a K-vitamin koronavírus-ellenes szerepét is kimutatta egy tanulmány. Holland tudósok szerint nagyobb arányban váltak a járvány áldozataivá azon az emberek, akik hiányt szenvedtek ebből a vitaminból. A kisebb volumenű tanulmány eredményeit azonban a kutatók szerint is további vizsgálatokkal kell a későbbiekben megerősíteni, hogy megérthessék a véralvadásért is felelős vitamin hatását a COVID-19-re.

Vitaminvizsgálat szerológiával megtámogatva

Mivel a tél végére a magyar lakosságban minden ötödik embernél komoly vitaminhiányos állapot alakulhat ki, a járvány időszakában és attól függetlenül is érdemes elvégeztetni egy vitaminszintmérést. Egy egyszerű vérvétel segítségével megtudhatjuk, hogy szervezetünk miben szenved hiányt, az orvos pedig táplálkozási tanácsokkal is segíthet abban, hogy a téli hónapokban se gyengüljön le a szervezetünk.

Ugyanakkor most, a koronavírus-járvány második hullámában érdemes a vitaminszint-vizsgálatot kiegészíteni egy koronavírus (SARS-CoV-2) IgG antitest vizsgálattal, amelynek során a vérben található, és akár a fertőzés 5-7. napján megjelenő koronavírus-ellenes antitesteket keresik a szakemberek. Ugyanis amíg a PCR- és az antigénteszt a vírus jelenlétét igazolhatja, addig ezek a tesztek azt vizsgálják, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal, elkezdődött-e már szervezetünkben egy erre adott speciális válaszreakció. Emellett segítségével megtudhatjuk azt is, hogy rendelkezünk-e a vírusra sajátos, hatékony immunvédelemmel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)