Ezek a legfontosabb vizsgálatok sportolóknak

Bármely sportág tekintetében fontos, hogy megfelelő fizikai állapotban legyen az, aki űzi. Melyek a legfontosabb vizsgálatok azoknak, akik versenyszerűen sportolnak? És azoknak, akik hobbi szinten? Sorra vesszük!

A sport, mint fizikai aktivitás meghatározza az életmódot, és ezen belül a táplálkozást is. A helyes, kiegyensúlyozott táplálékbevitel nemcsak a profi, hanem az amatőr sportolóknak is nélkülözhetetlen.

Az élsportolók táplálkozása sportáganként, célfeladatonként, a felkészülési periódust tekintve rendkívül bonyolult, összetett kérdés. Látszólag kis különbségek is befolyásolhatják a teljesítményt, azonban fontos megjegyezni, hogy a táplálkozás nem teljesítményt fokozó tényező!

A sportoló a helyes táplálkozás biztosításával az edzéseken felhalmozott tudását tudja még inkább érvényesíteni, ellenállóbbá teheti szervezetét bizonyos betegségekkel szemben, és sérülések, betegségek esetén rövidítheti a regenerációhoz szükséges időt. A táplálkozásban elkövetett hibák viszont (akárcsak az életmód egyéb hibái, pl. alváshiány) nagy mértékben csökkentik a teljesítőképességet. Ezért fokozottan figyeljünk oda a helyes étrend kialakítására, az étkezések összetételére, az alapanyagok megválogatására, a szervezetbe juttatott élelmiszerek minőségére.

futás, sportolás
Nem mindegy, hogy hobbiként, vagy versenyszinten sportolunk. Fotó: Getty Images

Ezért is fontos – természetesen nemcsak a profi, hanem az amatőr sportolók esetében is –, hogy azok a dietetikusok, akik sportolóknak készítenek étrendet, előbb küldjék el a sportolót laborvizsgálatra, és a lelet eredményei alapján határozzák meg, hogy mit egyen. Egy jól összeállított étrend fontossága megkérdőjelezhetetlen, annak pontos meghatározására azonban a laborvizsgálat sem hiányozhat.

Melyek az ajánlott, és kötelező szűrővizsgálatok sportolóknak?

A versenyszerűen sportolók rendszeres sportorvosi vizsgálatát nagyon részletes szakmai útmutató szerint végzik. A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja nemcsak az, hogy az adott sportoló megkaphassa a versenyengedélyt, hanem a szűrések által a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők feltárása. Első lépés a versenyző kórtörténetének felvétele (feljegyzik az eddigi sporttevékenységeit, sérüléseit, esetleges, és vele született betegségeit)

Fizikális vizsgálat

 • testalkat vizsgálata (testtömeg- és testmagasság mérése, testtömeg-index (BMI) kiszámítása),
 • szív-, keringési rendszer vizsgálata (vérnyomás, pulzus, szívhangok),
 • légzőrendszer vizsgálata,
 • mozgásszervek vizsgálata,
 • idegrendszer vizsgálata

A sportorvos beutalása alapján

 • EKG- és vizeletvizsgálat,
 • ortopédiai vizsgálat

Laborvizsgálat, vérvétel

A sportolók egészségi állapotának felmérésében segít a laborvizsgálatok rendszeres elvégzése, amin elsősorban a vérképet és a vér- és vizeletkémiai paraméterek mérését értjük. Ezzel pontosan nyomon követhető a sportoló állapotváltozása.

Sok esetben a teljesítménynek nem fizikai határai vannak, így egy alapos kivizsgálás sok kérdésre megfelelő választ ad, valamint a vérben előforduló eltérések segítenek néhány előre jelezhető egészségkárosodás kiszűrésére, mint a:

 • trombózis,
 • szív-és érrendszeri betegségek,
 • daganatok,
 • allergia

Szív és a sport

Kulcsfontosságú szerv a szív, erősen meghatározza a sportteljesítményt. Állóképességi sportágaknál alapvető tényező, hogy mennyi oxigént és tápanyagot képes szervezetünk eljuttatni az izmokba, és hogy mennyi anyagcsereterméket képes elszállítani onnan. Ez elsőssorban a szív teljesítőképességtől függ, mivel a tüdő nagyságrendileg hússzor annyi oxigént képes felvenni, mint amennyit az izomzatunk maximális oxigén-felhasználás mellett igényel. Döntő lehet a teljesítmény szempontjából, hogy a szív milyen gyorsan mennyi vért képes eljuttatni a munkavégző izomzathoz. Ez függ attól, hogy a szív egy összehúzódásra mennyi vért képes kilökni a véráramba és percenként hány összehúzódást produkál. 

Kardiológiai vizsgálatok:

 • 12 elvezetéses nyugalmi EKG (ez nem a szokásos nyugalmi EKG) és terheléses EKG-vizsgálat
 • szívultrahang,
 • Holter - vizsgálat (folyamatos, 24 órán keresztüli EKG vizsgálat)
 • vérnyomásmérés

Minden sportolónak ajánlott részt vennie kardiológiai szűrővizsgálaton. Az amatőr és hobbisportolóknak évente, kétévente, a professzionális sportolóknak felkészülési és versenyidőszak előtt és után ajánlott.

Hormonvizsgálatok

A testünk a mozgást stresszként éli meg, ezért fokozott stresszhormon-termelésbe kezd. A két legfontosabb ezek közül a kortizol és az ephinephrine. Mindkét hormon abban segít, hogy megnövelje az energiaszintünket, fokozza a vérkeringésünket és megemelje a vércukorszintünket edzés közben. Ha azonban a kortizolszint folyamatosan magas, az megzavarhatja az izomfejlődést. Ezeknek a szintjét laborvizsgálatokkal lehet és érdemes ellenőriztetni.

A versenyszerű sportoláson túl

Azok, akik úgy döntenek, életmódot szeretnének váltani, fontos, hogy felkeressék házi orvosukat, aki elvégezhet néhány vizsgálatot mielőtt belevetnék magukat a rendszeres sportolásba. Ilyen alapvető szűrővizsgálat például a fizikai-, EKG-, vér- és vizeletvizsgálat.

Egyéb, fontos szűrések:

 1. Pajzsmirigy: a pajzsmirigy működését szintén laborvizsgálat segítségével, vérből tudják kimutatni, mégpedig a FT3, FT4, TSH szintjének ellenőrzésével.
 2. CRP-szint: a vérből kimutatható C-reaktív protein, azaz CRP a testben lévő gyulladások marker.
 3. Vashiány: a szervezet alacsony vasszintje negatívan befolyásolja a sportteljesítményt, hiszen ilyenkor fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Fontos, hogy folyamatosan ellenőriztessük egy-egy vérvizsgálattal

Ha ön dietetikus, táplálkozástudományi szakértő, az egészségtudományi prevenció vagy rehabilitáció területén dolgozó szakember és szeretné napi munkája során magabiztosan alkalmazni a labordiagnosztikai eredményeket akkor jelentkezzen a Synlab Labordiagnosztikai képzésére január 10-ig. (X)

.Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a SYNLAB Hungary Kft. támogatta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra