Járhatok-e úszni ekcémával?

Senki ne maradjon ki a jóból: elég néhány szabályt betartani.

Az úszástudás egyike az életmentő készségeknek, minden gyereknek el kell(ene) sajátítania. Emellett felhőtlen baráti-családi élmény is egy uszodai vagy strandlátogatás. Idősebb korban az úszás azért ajánlott, mert kíméletes az ízületekhez, mégis hatékonyan mozgatja át az egész testet.

Ekcémásoknak is megfelelő lehet, mert viszonylag "bőrbarát" sport: közben ugyanis nem fogunk sem megizzadni, sem kimelegedni, vagyis nem fenyeget bőrirritáció, viszketés a hűs habokban. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyenek is azok a bizonyos habok. Azekcémaugyanis egyedi jellegzetességeket mutathat, ami az egyikünknek elviselhető vagy kellemes, attól kínzó vakarózás tör a másikra.

ekcéma, uszoda
Találjuk meg azt az uszodát, ahol kevésbé érezzük irritálónak a vizet

Uszoda, strand, édesvíz, tengervíz - melyik mit okoz?

Minden vizes létesítményben kötelező ügyelni a higiéniára, ennélfogva a medencék vizét fertőtlenítőszerrel kezelik. Ehhez leggyakrabban klórt használnak, illetve léteznek klórmentes módszerek, mint a sós vizes, aktív oxigénes, ózongenerátoros, UV-fényes vagy brómos fertőtlenítés. Érdemes több uszodát és strandot is felkeresni, és ahol kevésbé érezzük irritálónak a vizet, oda vegyünk bérletet. Azt is meg lehet kérdezni helyben, hogy mely napokon végzik a fertőtlenítést (amennyiben nem folyamatosan cserélik a vizet), és azon a napon inkább máshova ajánlatos menni.

Rendkívül kellemetlen és esztétikailag is zavaró tünetekkel, illetve gyakran erős viszketéssel lép fel az ekcéma, amely akár az életminőséget is jelentősen ronthatja. Lássuk, hogyan néznek ki a kínzó bőrgyulladás egyes típusai!

Ha úszás után feszülős száraznak érezzük a bőrünket, akkor az attól is lehet, hogy adalékok hozzáadásával megemelték a víz kémhatását. A tiszta víz semleges kémhatású, azaz pH-értéke 7 (25°C esetén). Az ennél magasabb pH-értékű víz már enyhén lúgos, ilyen például a pH 8-as tengervíz, de például a Balaton egyes részein akár pH 8,4 értékű is lehet a meder bázikus alapkőzete miatt. Jó tudni, hogy a Duna magyarországi szakaszán a víz Szentendrénél a leglúgosabb, 8-as pH-értékű, és dél felé haladva közelít a semlegeshez, míg a Tisza vize egységesen 7,5 pH-értékű. Az ideális uszodavíz pH-értéke 7,2-7,6 között van, mert az emberi könny kémhatása 7,5 pH, vagyis akkor nem csípi a szemünket a víz, ha kémhatásában közelít ehhez az értékhez.

Így nem kell következményektől tartani úszás után

  • Nem szabad vízbe menni, ha az ekcéma éppen kiújult, fellángolási szakaszban van, vagy éppen felülfertőződéstől kell tartani.
  • Beltéri uszoda esetén a tisztasági zuhanyozás után a megszokott, - jó esetben egy kifejezetten az érzékeny, pl. ekcémás bőrre fejlesztett - testápolóval kell bekenni a testet, majd ha az teljes mértékben beszívódott, akkor lehet megkezdeni az úszást.
  • Kültéri medence esetén figyelembe kell venni, hogy a testápoló után még fényvédő krémet is fel kell tenni a leégés megelőzése érdekében, hiszen a napsugárzás a vízfelszínről visszaverődve sokkal erősebb lehet. A két krémezés között legalább 20 percnek el kell telnie. Ekcémásoknak cink-oxidos vagy titánium-dioxidos napozószer ajánlott, amely kevésbé szívódik be, inkább a bőr felszínére tapadva fejti ki védő hatását.
  • Úszás után azonnal le kell zuhanyozni a megfelelő tusfürdővel, majd a testápolóval újra, a szokásosnál többel bekenni a test egész felületét. Amennyiben az uszodában/strandon a tusolóból is a medencékben használt klóros víz folyik, akkor inkább hazaérve kell megfürödni.
  • Szabadtéri strandon azok a gyerekek és felnőttek, akiket zavar az ekcéma okozta bőrpír vagy -folt, viselhetnek 50 faktoros UV-szűrős textil védőruházatot (akár ilyen sapkát is) vagy neoprén szörfoverallt.
  • Uszodateszteléskor első alkalommal csak rövid ideig tartson a fürdőzés, aztán ha nincs bőrprobléma, lehet újra megpróbálni.
  • Ügyelni kell arra, hogy a klórral fertőtlenített medence körül a levegőben is lehet szálló klórvegyület, amely a különösen érzékenyeknek irritációt okozhat. Ők ne tartózkodjanak a vízhez közel, amennyiben ez nem szükséges.

Szponzorált tartalom.

Támogatta a Bayer Hungária Kft.

L.HU.MKT.CC.27.01.2019.1854

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: