Harcolj a cukorbetegség ellen!

A Diabetes Világnap témái között szerepelt már a veseérintettség, a szem illetve a szív elváltozásai; idén a lábápolás lesz a vezető motívum, a tavalyi évben az elhízást vették górcső alá. Most rajtunk a sor: beszéljünk a cukorbetegségről!

A World Health Organization (WHO) adatai szerint világszerte 171 millió ember szenved cukorbetegségben, és előrejelzéseik szerint 2030-ra ez a szám megduplázódhat, elérheti a 366 milliót. Magyarországon legalább 300 ezer beteget tartanak nyilván. A diabetes a negyedik leggyakoribb halálok a nyugati társadalom legtöbb országában. A diabeteses szívbetegség és a stroke miatt a halálozás gyakorisága egyre nő. A szerzett vakság és a veseelégtelenség nagyobb részéért is a cukorbetegség tehető felelőssé. A betegek 15-40-szer gyakrabban esnek át alsó végtagi amputáción, mint a normál népesség. A veszélyeztetettség tehát széleskörű, és a szakemberek szerint jelentős eredményt csak nemzetközi összefogással lehet elérni.
Az elhízás és a 2. típusú diabetes kéz a kézben fenyegetik a Föld szinte minden országának egészségét. Ma már 1.7 milliárdan érintettek valamilyen túlsúlyhoz köthető megbetegedésben, mint a diabetes vagy a szívbetegség. A gyermekek és a serdülők egyre nagyobb arányú elhízása okozza ennél a korcsoportnál a növekvő számban diagnosztizált 2. típusú diabetest, amely eddig leggyakrabban a felnőtteknél fordult elő. A szakorvosok üzenete egyszerű: az életmódváltás, amelynek két vezető faktora az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás, késleltetheti, sőt, bizonyos esetekben meg is előzheti a cukorbetegség kialakulását. A testsúlycsökkentés emellett az igen gyakori szövődmények fellépésének megelőzésére is jó hatással van. Becslések szerint a testsúly normális szinten tartásával a felnőttkori 2. típusú cukorbetegségnek legalább a fele megelőzhető lenne.
A magyarországi cukorbetegek helyzetéről Dr. Tabák Ádám belgyógyász-diabetológust, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinikájának orvosát kérdeztük.
HáziPatika.com: A WHO adatai szerint hazánkban a diabeteses betegek becsült száma 300.000 körül van. Nekem ez kevésnek tűnik...
Dr. Tabák Ádám: Megdöbbentőnek tűnhet a tény, de ha alaposan körülnézünk a kórházi osztályokon, kiderül, hogy a belgyógyászatra felvett betegek 15-25%-a cukorbeteg. A Magyar Diabétesz Társaság becslése szerint - ha elfogadjuk a világtrendeket - akkor biztos, hogy nőtt a cukorbetegek száma. A 300.000 fő inkább az ismert diabeteses betegek száma, ami a WHO adatai szerint az összes esetszámnak csak a felét jelenti.
A kórisme felállításával kapcsolatban fontos megemlítenem, hogy a betegek jelentős részénél a cukorbetegséget nem lehet csak éhgyomri vérkép alapján diagnosztizálni. A cukorterheléses vizsgálat bevezetése az 1980-as évektől a diabetes kórisméjének jelentős emelkedését eredményezte. A diagnózis felállításának kritériumai is változtak, amitől szintén növekszik a cukorbetegek száma. Egy másik lényeges ok, ami miatt egyre több a cukorbetegek száma, hogy a fejlett országokban az emberek átlagéletkora jóval magasabb.

HáziPatika.com: Ezek szerint nem mondhatjuk azt, hogy a diabetes előfordulásának ilyen erős növekedése kizárólag az elhízással hozható összefüggésbe.
Dr. Tabák Ádám: Az elhízás és a mozgásszegény életmód kétségtelenül az egyik legjelentősebb kockázati tényezőnek számít. Ezt olyan vizsgálatokkal bizonyították, amelyek a cukorbetegség kialakulását és a tévé előtt töltött órák kapcsolatát elemezték.
Úgy gondoljuk, hogy a diabetes kialakulásának kockázati tényezői közül az elhízás a legfontosabb. Az életkort - ami jelentős szerepet játszik a cukorbetegségben - nem tudjuk befolyásolni. A dohányzásról, az alkoholfogyasztásról valamelyest - de a gyakorlatban kevés sikerrel - talán le lehet beszélni a betegeket. A túlsúly viszont egyértelműen a befolyásolható kockázati tényezők közé tartozik.

HáziPatika.com: Milyen módszerekkel lehet befolyásolni a diabeteses betegek életmódját?
Dr. Tabák Ádám: Megpróbáljuk elérni, hogy betegeink - a diabetestől akár függetlenül - tartsák be azokat az egészséges életmódra vonatkozó szabályokat, amelyeket az ÁNTSZ által kiadott táplálkozási ajánlások tartalmaznak. Ezek részét képezi a megfelelő mennyiségű kalóriabevitel, az adott összetételű táplálkozás, lehetőleg több, kisebb étkezésre bontva. Ha valaki olyan orvos vagy dietetikus látókörébe kerül, aki ráveszi arra, hogy tartsa ezeket a szabályokat, akkor ez önmagában akár évekkel kitolja a cukorbetegség kialakulását. Ennek azért van hatalmas jelentősége, mert ha a diabetes diagnózisa fiatal korban születik, 20-25 évvel rövidítheti meg a várható élettartamot. Ha a kórisme felállítását sikerül 50 évről 70 éves korra kitolnunk, akkor a várható élettartam 5-10 évvel vagy ennél is kevesebbel csökken.

HáziPatika.com: A Diabetes Világnap kapcsán egy idős hölgy elmondta, hogy évekig rendszeresen mérték a vércukorszintjét, és nem találtak eltérést, a férje halála utáni vizsgálatok azonban már igazolták a cukorbetegség meglétét. Vannak-e olyan vizsgálati adatok, felmérések, amelyek arra utalnának, hogy a betegségnek pszichoszomatikus tényezői is vannak? Előfordulhat-e, hogy egy komoly stresszhelyzet során manifesztálódik a betegség?
Dr. Tabák Ádám: Egyértelmű adat nincs arra vonatkozóan, hogy a cukorbetegség kialakulása összefüggne a stressz szituációkkal, bár kétségtelen, hogy negatív életeseményeket követően a betegek kénytelenek nagyobb adag inzulint - akár az előírt adag kétszeresét is - használni. Azt tehát elmondhatjuk, hogy bizonyos élethelyzetek - haláleset, depresszió - hajlamosítanak arra, hogy a vércukor értékek rosszabbodjanak. Sok esetben azonban arról van szó, hogy a beteget egy családi tragédia készteti arra, hogy elmenjen a szűrésre, és ekkor derül fény az esetleges cukorbetegségre.
HáziPatika.com: A diabetes önmagában is egy kezelhető, de gyógyíthatatlan betegség. Azonban kísérőbetegségként még veszélyesebb lehet.
Dr. Tabák Ádám: Igen, orvosi szempontból szinte mindegy, hogy mitől magas valakinek a vércukorszintje; ha magas, az mindenképpen rizikófaktornak számít. A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a duplájára, fiatalabbaknál a négyszeresére növeli. Az érelmeszesedés, a veseelégtelenség, az alsó végtagi amputáció kialakulásának esélyét akár hússzorosára is emelheti. Gyakorlatilag, ha a cukorbetegséget, mint háttérbetegséget is figyelembe vesszük, akkor az összes halálozásnak legalább 20-40%-ért felelős.
Fontosnak tartjuk ezért a betegek minél hatékonyabb szűrését. Ennek egyik lehetősége a várandós kismamák között végzett szűrés. A gesztációs - terhességi - diabeteses nők a cukorbetegek 5%-át teszik ki, és noha ez az állapot a gyermek születésekor megszűnhet, nagy eséllyel alakul ki náluk cukorbetegség a terhességet követő 5-8 évben. Az ő szűrésük remek lehetőség arra, hogy diétával, és egészséges életmódra való neveléssel csökkentsük a betegség újbóli megjelenésének esélyét.

HáziPatika.com: Milyen a diabeteses betegek tájékozottsága betegségüket és annak szövődményeit illetően?
Dr. Tabák Ádám: Sajnos előfordul, hogy hozzánk már a betegség súlyos stádiumában, kialakult veseelégtelenséggel vagy végtagi amputáció kapcsán kerül a beteg, és csak ekkor derül ki, hogy állapotának hátterében cukorbetegség áll. Komoly gondot jelent, hogy az esetek nagy részében a betegek nem fogadják el, hogy a diabetes - az a betegség, amelynek nincsenek tünetei, nem okoz panaszt, fájdalmat - súlyos, életet veszélyeztető állapotot hozhat létre. Noha a betegek hatékonyan tudnának védekezni a szövődmények ellen, lévén alapos képzést kapnak a betegség hátterét illetően, ez ritkán történik meg. A szövődmények kialakulása és azok kezelése ezen túl nemcsak a betegnek jelent megpróbáltatást, de felesleges és súlyos terheket ró az egészségügyi rendszerre is.
HáziPatika.com: Milyen rendszeresen kell részt vennie a betegnek diabetológiai vizsgálaton, hogy idejében fény derüljön a kezdődő szövődményes elváltozásokra?
Dr. Tabák Ádám: Általában annak a betegnek, akinek a vérnyomása élettani határok között mozog, és vérzsír-értékei megfelelőek, elegendő háromhavonta elmennie ellenőrzésre, ha azonban ezeket a célértékeket nem sikerült elérni, akkor ennél gyakrabban, havonta-kéthavonta kell megjelennie a vizsgálaton. Fontos tudni, hogy ezek a célértékeket nagyon szigorúan vesszük. A vércukor célértékek gyakorlatilag megfelelnek az egészséges emberek élettani értékeinek, amely éhgyomorra 6 mmol/l, étkezés után 8 mmol/l alatti vércukorértéket jelent. Ugyanígy a vérnyomásnál a betegek által elfogadhatónak tartott 160/90 Hgmm érték már meglehetősen túlhaladottnak számít, a diabeteses betegnél 130/80 Hgmm alatti értéket kell elérnünk minden esetben.

HáziPatika.com: Megváltozik-e a betegek hozzáállása a diabeteshez, ha át kell térniük az inzulinos kezelésre? Gyakrabban járnak-e ellenőrzésre, jobban vigyáznak-e testsúlyukra, és hamarabb jelentkeznek-e orvosuknál, ha új tünetet észlelnek?
Dr. Tabák Ádám: Az inzulin kezelés elkezdése elég jelentős harc a beteggel, igen nehéz rávenni őket a váltásra. A legtöbb félelem az esetleges hízással kapcsolatos, amelynek a szakirodalom szerint van is némi alapja, viszont a vércukor kontroll alatt tartása jóval nagyobb előnyökkel jár, mint egy minimális súlyfölösleg felvétele. Úgy tűnik azonban, hogy megfelelő oktatással ez a mellékhatás elkerülhető. Amikor azonban megnyerjük ezt a csatát, akkor általában a beteg együttműködése is egy magasabb szintre lép. Ezek a betegek megértik, hogy a diabetes adott stádiumában a szövődmények megelőzésének egyetlen lehetséges módja az inzulinnal történő kezelés. Fontos megjegyezni, hogy a korán elkezdett inzulinkezelés sokkal hatásosabb, mint a háromhavonta módosított, tablettákkal történő kezelés.
HáziPatika.com: A Diabetes Világnap következő témája a lábápolás. Milyen tanácsokkal tud szolgálni ebben a kérdésben a cukorbetegeknek?
Dr. Tabák Ádám: A legfontosabb tényezőnek tartom, hogy a beteg rendszeresen nézze a lábát. Ha a pocakja vagy mozgásszervi megbetegedés miatt ő nem látja, akkor meg kell kérnie valakit, hogy minden fürdés után ellenőrizze lábának állapotát. A bőrkeményedéseket, a lábköröm benövéseit mindig szakemberrel, gyógypedikűrössel kell kezeltetni.

Ha bármilyen fertőzéses tünetet vagy gombás elváltozást észlel, elengedhetetlen a gondos kivizsgálás és a kezelés, abban az esetben is, ha esetleg évekig kell gyógyszereket szednie. A sebgyógyulás a cukorbetegeknél kimutathatóan rossz, hiszen az immunrendszer működése nem olyan, mint az egészséges embereknél, tehát nagyon fontos feladatnak tartjuk azt, hogy tünetmentesség esetén is évente legalább egyszer szakorvos nézze meg a diabeteses beteg lábát. Ha a betegnek panasza van, fáj a lába, akkor ennél gyakrabban van szükség a vizsgálatra: meg kell nézni, hogy az erek megfelelően pulzálnak-e a lábon, vagy fellépett-e érzéskiesés. Ha ez utóbbit észleljük - a kórképet neuropátiás lábnak hívjuk -, újra kell gondolnunk a beteg vércukrának és vérnyomásának beállítását, illetve bizonyos vitamin-komplexek adásával jelentős mértékben javíthatjuk a tüneteket. Fontos megemlíteni, hogy a cukorbetegség idegi szövődményei nem csak a jellegzetes fájdalmat takarják, hanem a láb érzéketlenségét is. Ennek sokkal nagyobb a veszélye sérülés esetén, mert a beteg nem érzi meg azt a kis ütést, szúrás, bőrsérülést, amelynek fekély lehet a következménye. Ilyenkor azt szoktuk mondani, hogy akkor jó a kezelés, ha a betegnek elkezdett fájni a lába.
A betegek neuropátiás lábának gyakori szövődménye, hogy a bőr kiszárad, hiszen az izzadás nem olyan, mint az egészséges lábakon. Ennek a problémának a kezelésére zsírozó kenőcsöket szoktunk javasolni, illetve ma már több helyen is lehetőség van a cukorbetegek részére kialakított gyógycipő elkészítésére. Ennek az a jellegzetessége, hogy egy nyomási térkép felállítása után a cipőtalpat vagy a betétet úgy alakítják ki, hogy a nyomás ne okozzon fekélyt a lábon.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.