Ha nem a lábunk visz minket...

Minden nyáron megnő az utazási kedv. Egy-egy hosszú út alkalmával lábaink órákig passzívan várják, hogy újra útra kelhessenek, és ez idő alatt fokozottabban ki vannak téve a trombózisveszélynek.

A repülőgépen, autóban, vonaton vagy autóbuszon való hosszú utazásoknak jelentős egészségügyi kockázata van. A mozdulatlanságra kényszerített láb lelassult vérkeringése az arra hajlamosaknál legrosszabb esetben akár trombózishoz is vezethet.

Az egészséges vénák rugalmas faluk, a lábizomzat pumpáló hatása és a vénákban mindenhol megtalálható billentyűk segítségével birkóznak, azzal a feladattal, hogy a vért a nehézségi erő ellenében vissza kell juttatniuk a szívbe. Ha hosszú ideig nem mozgatjuk a lábunkat, az elzsibbad, fájni kezd, megduzzad, s kialakul a rendkívül kellemetlen nehézláb-érzés, melynek nem más az oka, mint a láb lelassult vérkeringése, miután ilyenkor az izompumpa hatását nélkülözni kell.

Ha valaki öröklött hajlam, túlsúly, szoros ruhák viselése, terhesség vagy többszöri szülés miatt kitágult vénákkal kénytelen élni, a billentyűk már nem zárnak tökéletesen, a vér tartós mozdulatlanságban lógatva visszafelé kezdhet áramlani. A folyadék a környező szövetekbe kerül, a lábak elnehezülnek és megdagadnak. A vénákban lelassult vér könnyebben megalvad, a véna falai pedig hajlamosak lesznek a gyulladásra. A felületi vénagyulladás könnyen felismerhető, mert a gyulladások körzetében a bőr kipirosodik, az érintett terület fáj.

E tünetek nyomán akár trombózis is kialakulhat. A vénák gyulladása a mélyebb, izmok között elhelyezkedő vénákra is kiterjed, ilyen gyulladások következtében pedig vérrög keletkezhet. Ha a vérrög leszakad, és a vérfolyammal eljut a tüdőbe, ahol elzár egy eret, halálos kimenetelű tüdőtrombózis is kialakulhat. A gyulladás és trombózis keletkezése jellegzetes tünetekkel jár: nyomasztó, húzó fájdalom az egész lábban, a lábikra izmainak megfeszülése, főleg pedig a térd környékének megdagadása. Ez a duzzadás az egész végtagra kiterjedhet. A tünetek észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen életmentő fontosságú lehet a gyors beavatkozás.

Senki ne tekintse mindezt riogatásnak. Szerencsére ritka, hogy egyetlen utazás ilyen súlyos tüneteket hív elő, de aki már érzett hasonlót, különösen figyeljen oda ülőmunka vagy utazás alkalmával arra, hogyan tartja a lábát.

Az utazás bokaduzzadós szerelmesei néhány héttel az utazás előtt felkereshetik orvosukat, aki indokolt esetben tablettás, megelőző segítséget is tud adni a veszélyeztetetteknek.

Egyes légitársaságok - ha másért nem, a kellemetlen biztosítási perek megelőzése céljából - ma már odafigyelnek erre, hosszan tartó repülőút előtt tájékoztatják az utasokat a trombózis veszélyéről, megelőzésének módszereiről, s olyan kisfilmeket vetítenek nekik útközben, amelyekben ülve is elvégezhető tornagyakorlatokat mutatnak be. E gyakorlatok közé tartozik például a lábfej, a boka és térd óvatos forgatása és visszahajlítása, a lábfejkörzés. Emellett érdemes az utazás közben időnként felállni, s testsúlyunkat egyik lábunkról a másikra áthelyezve mozogni, Lehetőleg ne lógassuk a lábunkat, ne tegyük hosszú időre keresztbe, viszonylag szűk helyen is álljunk fel egy mini-sétára. Szintén fontos, hogy ilyenkor ne viseljünk túl szoros cipőt vagy ruházatot, és hogy igyekezzünk minél több ásványvizet fogyasztani a folyadék-utánpótlás biztosításának érdekében. Aki tudják magukról, hogy különösen veszélyeztetettek - pl. vénás betegségekkel küszködők, jelentős túlsúllyal rendelkezők vagy terhes nők - azoknak tanácsos a folyosó melletti székre kérni a jegyet, mert így könnyebben fel tudnak állni, szabadabban tudnak mozogni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció