Gyakran nem éri el időben a WC-t?

Az inkontinencia megelőzése és kezelése annak megjelenési formájától és súlyosságától függ. A mindennapokban is sokat lehet tenni a javulásért.

Kilátások

Az inkontinenciának különböző súlyossági fokozatai vannak. Nem törvényszerű, hogy az állapot romlik. Egyes esetekben, főképp stressz-inkontinencia esetén az enyhe tünetek teljesen meg is szüntethetők a megfelelő odafigyeléssel és kezeléssel. Ilyenkor csak erős hasűri nyomás esetén (nevetés, tüsszentés) egy-egy csepp távozik akaratlanul. II-es stádiumról akkor beszélünk, ha már kisebb megerőltetésre, a hasűri nyomás kisebb mértékű fokozódására, járáskor is távozik vizelet. A III. stádiumban nyugalomban sem lehet elkerülni a kellemetlenséget.

Diagnózis

A vizelettartási és vizeletürítési zavarok orvosilag határterületi problémák, mivel a helyes diagnózis és kezelés megtalálása nem csak urológiai, hanem nőknél nőgyógyászati, férfiaknál andrológiai ismereteket és körültekintést igényel. Az inkontinens nők többsége nőgyógyászhoz kerül, a férfiak urológushoz mennek.

A diagnózis felállításának lényege, hogy meghatározzák milyen okból alakult ki, és az inkontinencia mely formája okozza a panaszokat.

A pácienst először kikérdezik, milyen körülmények között tapasztal vizeletvesztést, milyen vizelési ingert érez, mennyi vizelet távozik, mióta vannak panaszai, romlik-e az állapot. A kórtörténethez nőknél hozzá tartozik korábbi szülések megismerése. A klinikai vizsgálat kicsit kellemetlen, hüvely-, vizelet- és vérvizsgálat történik. Szükség lehet hólyagtükrözésre, valamint a vizeletürítés mechanizmusát vizsgáló komplex urodinamikai mérésre speciális katéter segítségével, amikor is a telt és üres hólyagban uralkodó nyomást mérik meg. A pontos diagnózishoz hozzátartozik az általános kivizsgálás is.

Megelőzés és kezelés

Sok esetben az inkontinencia gyógyítható, de természetesen ez attól is függ, hogy mi okozta a panaszokat.

Enyhe esetben egyszerű életmódváltás is sokat segíthet, ha az ember odafigyel a rendszeres, nem túl nagy időközönkénti vizelet-ürítésre, kerüli az alkoholfogyasztást és a vízhajtó hatású italokat, és gondot fordít az érintett izmok megfelelő edzésére, tornájára.

- Gátizom tornagyakorlatok: Az elgyengült gátizomzat miatti inkontinenciát a gátizomzat tréningjével, gátizomtornával, de legalábbis néhány gyakorlat rendszeres elvégzésével lehet megelőzni, enyhíteni vagy megszüntetni. Ez különösen hatékony, és megfelelő javulást eredményez a "stressz" jellegű vizelettartási problémák esetén.

- Gyógyszerek: Az ösztrogénhiánnyal összefüggésben jelentkező inkontinenciát a hormonpótló kezelések sok esetben enyhítik. Jó hatásúak a helyileg alkalmazható hormontartalmú tabletták, kúpok is, amelyeket a hüvelyben és környékén kell alkalmazni. A sürgősségi inkontinenciára gyógyszeres kezelést alkalmaznak, mely a vizelés ingerküszöbét csökkenti.

- Műtéti beavatkozás: Természetesen amennyiben kifejezett anatómiai eltérések észlelhetők, pl. hólyagsérv esetében, tartós gyógyuláshoz műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

A műtét nők esetében ún. mellső hüvelyplasztikát jelent, mely 20-30 perces műtéttel és egy-két napos kórházi fekvéssel jár. A hasi típusú beavatkozás egy apró, a bikinivonalnál ejtett bőrmetszésből történik. A műtétek idősebb korban is tartós, akár végleges panaszmentességet eredményeznek.

Hasznos tudnivalók

Természetesen az inkontinenciával élők szervezetének is szüksége van megfelelő folyadékbevitelre, tehát az semmiképp sem használ, ha megpróbál az ember kevesebbet inni. A vizelettartást viszont megkönnyíti, ha egyszerre nem iszunk nagy mennyiséget, és főként nem fogyasztunk vízhajtó hatású (koffein tartalmú) italokat, amelyektől hirtelen tör rá az emberre a vizelési inger.

Lehetőleg ne tartsuk sokáig a vizeletet, vizeletürítéskor kényelmes testhelyzetet válasszunk. A nők üljenek rá a toalettre, ne álldogáljanak felette.

A különböző lehetőségek közül érdemes a kifejezetten vizelettartási panaszokra kifejlesztett, nagy nedvszívó-képességű, szagsemlegesítő betétek közül választani. Az inkontinencia-betétet legalább naponta háromszor kell cserélni. Az akaratlanul távozó vizeletmennyiségtől függően kell megválasztani a megfelelő méretet.

A gátizomtorna-gyakorlatok végzése előtt mindig ki kell üríteni a hólyagot. Két egyszerű gyakorlat, ami segít a gondok megelőzésében és gyógyításában:

  • Sokszor egymás után (20-szor, 50-szer) húzzuk össze, majd lazítsuk el a farizmokat.
  • Megtelt hólyaggal akaratlagosan szakítsuk meg a vizeletürítést, és többszörre engedjük ki a felgyűlt vizeletmennyiséget.

A sürgősségi vagy késztetéses vizeletvesztést is meg lehet előzni, ha az ember figyel arra, hogy a várható sürgős inger jelentkezése előtt menjen WC-re.

Bővebb információkért keresse fel a Tena termékek weboldalát!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés