Köhögés ellen hatástalanok a szteroidok

A szteroidok hatékonyan vethetőek be krónikus légúti betegségek, így COPD és asztma ellen is.

A COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség több százezer embert érint Magyarországon. A betegség megelőzésének leghatékonyabb módja a dohányzásról való teljes leszokás. Részletek itt.

A szájon át szervezetünkbe juttatott szteroid rossz választásnak bizonyult egy hosszútávú tudományos vizsgálatban, amikor az alsó légutak akut fertőzései ellen vetették be. A véletlenszerűen kiválasztott betegpopuláción végzett kutatás szerint a prednizolon nem tudta a placebóhoz képest szignifikánsan csökkenteni a köhögést, a slejmtermelődést, a mellkasi fájdalmakat, a zihálást és a légszomjat a betegeknél. Az eredmények különösen annak tekintetében fontosak, hogy az USA-ban egyre jobban terjed az orvosok körében a szokás, hogy miután a szteroidok jó eredménnyel vethetők be az asztma és a COPD esetében, az egyszerűbb eseteknél, különösen az akut légúti fertőzéseknél is felírták ezeket a szereket.

A szteroidok egy kutatás szerint hatástalanok az akut alsó légúti fertőzésekkel szemben
A szteroidok egy kutatás szerint hatástalanok az akut alsó légúti fertőzésekkel szemben

A Dr. Alistair D. Hay, a Bristoli Egyetem professzora által vezetett kutatócsoport a JAMA szakfolyóiratban jelentetett meg publikációt új eredményeiről. Az úgynevezett OSAC-vizsgálatban 401 felnőtt vett részt. Ők akut alsó légúti fertőzésben szenvedtek és köhögésre panaszkodtak. Ezen kívül még legalább egy tünetük volt az alábbiak közül: slejmtermelődés, mellkasi fájdalmak, zihálás (nehézlégzés), légszomj - ráadásul emiatt háziorvosukat is felkeresték. A vizsgálatból kizárták a tüdőgyulladásos eseteket, akárcsak az asztmában vagy a COPD-ben szenvedőket. E betegségek egyébként is antibiotikumok és szteroidok alkalmazását tették volna szükségessé.

Mindezek után a vizsgálatban résztvevők fele, 199 fő öt napon át húsz milligramm prednizolont kapott, a kísérleti alanyok másik fele (202 fő) pedig placebót szedett. A vizsgálat eredménye nem igazolta a prednizolon köhögéscsillapító hatását. A kísérleti alanyok közül a súlyosabb állapotban lévők mindkét csoportban átlagosan öt napig köhögtek. Egy mélyebb szintű statisztikai átlagolás alapján is csak némileg volt gyorsabb a javulás a prednizolont kapó betegeknél: a súlyosabb állapotban lévők köhögése általában 3-8 napon belül múlt el ebben a csoportban, a placebósoké viszont 3-10 napig tartott. A picit kedvezőbb eloszlás nem volt statisztikailag szignifikáns az angol kutatók szerint.

Ugyanez volt a helyzet a középsúlyos betegeknél: minimálisan gyorsabban gyógyultak a prednizolont kapók. A 0-6-ig terjedő, időtartamot jelző skálán 1,99 volt az érték náluk, míg a placebósok értéke 2,16 volt. A többi tünet esetében sem volt lényegesen jobb hatása a placebónál a prednizolonnak, ezért a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az alsó légutak akut fertőzéseinek kezelésében (feltéve, hogy a betegek nem szenvednek asztmában) nincs értelme orális szteroidokat felírniuk az orvosoknak.

Forrás: pharmazeutische-zeitung.de; aerzteblatt.de

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)