Ez a tréning segíthet a Parkinson-kóros betegeken

Kutatók a zenei oktatásból átvett módszerrel próbálják enyhíteni a Parkinson-kór egyes tüneteit, mint például a nyálzást és köhögést.

A Parkinson-kór avagy "reszkető bénulás" (paralysis agitans) az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, idegrendszeri betegség. Az oka ismeretlen, az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető. A Parkinson-kór ademenciaután a második leggyakoribb neurodegeneratív, azaz az idegrendszert érintő betegség. Magyarországon a becslések alapján 20-30 ezer beteggel számolhatunk. A betegség egyik kevésbé közismert, ám egyik legkellemetlenebb tünete a nyálzás. A Parkinson-kóros emberek nem termelnek több nyálat, inkább arról van szó, hogy nem tudják, vagy nem hatékonyan tudják lenyelni a nyálukat. Ezt a főként a társas interakciókban rendkívül zavaró tünetet a betegek 74 százaléka tapasztalja. Ennek következtében sokan kerülik a társas helyzeteket, és szociálisan elszigetelődnek. Egy friss kutatás kínálhat hatékony, bárki számára elérhető megoldást a problémára: eszerint a nyelőizmok célzott edzésével a nyeléshez kapcsolódó tünetek jelentősen enyhíthetőek.

dsada
A tréning nemcsak a kilégzés erejét növeli, hanem jótékonyan hat a köhögésre is. Fotó: Getty Images

Légzőizom-erősítés

A továbbiakban a Dysphagia című folyóiratban közzétett tanulmány eredményeit mutatjuk be, amely a ParkC, a Curtin Egyetem és a Royal Perth Bentley Group munkatársai által végzett kutatáson alapul. A kutatás során egy "kilégzőizom-erősítő tréning" nevű módszert próbáltak ki, hogy kiderítsék, segíthet-e pusztán a kilégzőizmok edzése a nyelési nehézségekkel küzdő Parkinson-kóros embereken.

A kilégzőizom-erősítő tréninget eredetileg középiskolás, zenei oktatásban részesülő diákok számára fejlesztették ki a kilégzési erő növelésére Ausztráliában. A módszer lényege, hogy az ember ellenállással szemben fúj egy eszközbe, mintha trombitálna. Amikor önkéntelenül erősebben kezd fújni, a kérdéses izomcsoport is erősebben mozog. Akárcsak egy edzőtermi edzésnél, ez esetben is kulcsfontosságú a rendszeresség.

A módszert számos kutató vizsgálta, kedvező eredményekkel. Szakértők szerint a tréning nemcsak a kilégzés erejét növeli, hanem jótékonyan hat a köhögésre és javítja a nyelési képességet is, márpedig e két tünet az, amelyek rendkívül megnehezítik a Parkinson-kóros személyek társas életét. A gyakorlatot minden alkalommal többször kell ismételni, és hetente ötször végrehajtani - hangsúlyozta Naomi Cocks, a tanulmány egyik szerzője.

Másban is segít

A kutatócsoport arra is kíváncsi volt, hogy a fent leírt előnyök mellett okoz-e ez a tréning kifejezetten a nyálelválasztásban is javulást. Ennek vizsgálatába tizenhat Parkinson-kóros személyt vontak be, akiknek saját bevallásuk szerint nyálzási nehézségeik voltak. A résztvevők hat hét alatt harminc alkalommal végeztek kilégzőizom-erősítő gyakorlatot, ötből kétszer logopédus irányításával, és három alkalommal otthon, egyedül. A tréning előtt és után mérték a résztvevők nyelési képességét, a köhögés és az ajak erejét, továbbá a nyálelválasztást. Megállapították, hogy a nyelési képesség, a köhögési erő és a nyálelválasztás mind jelentősen javult.

A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek a légzőizom és a Parkinson-kór összefüggését illetően. Az ígéretes előzetes eredmények azt sugallják, hogy az izomtréning kellemesebb és hatékonyabb megoldás lehet, mint más terápiák, például a botoxinjekciók befecskendezése a nyakba. Utóbbiak - noha eredményesen csökkentik a nyáltermelést - száraz szájat és nyelési nehézségeket hagyhatnak maguk után.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)