Az influenza így lehet halálos

Bár az influenzavírus még nincs az országban, már most érdemes kérni az oltást, ami szakemberek szerint a legjobb védekezés a fertőzés ellen. Az influenza ritkán, de akár halálos is lehet.

Két hét alatt alakul ki a védettség

Jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az ingyenes vakcinák már elérhetőek - idézi az Infostart az egészségügyért felelős államtitkár, Horváth Ildikó szavait, aki azt is elmondta: járvány még nincs az országban, de mivel az oltás beadása után két héttel alakul ki a védettség, már most érdemes kérni a vakcinát a háziorvostól.

Jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag
Jövő hét végére a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag. Fotó: iStock

A vakcinát célszerű minden évben újra beadatni, mivel az oltóanyag folyamatosan változik. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília ezzel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott: "Az influenzavírus egy rendkívül változékony vírus, ezért, hogy az oltóanyagban milyen típusú törzseket helyeznek el, az mindig attól függ, hogy a sentinel orvosok mintái alapján milyen törzsek keringenek." Arról is beszélt: szerinte a betegség ellen a legjobb védekezés az oltás.

Így lehet halálos az influenza

Az influenza jellemző tünetei közé tartozik a láz, a köhögés, illetve a fejfájás. Milyen panaszok utalhatnak még a fertőzésre? Részletek itt.

A vakcina, ha nem is akadályozza meg afertőzéskialakulását, a szövődmények ellen biztosan véd, szögezte le korábban Szlávik János infektológus, aki mindenkinek javasolta, hogy éljen a lehetőséggel. "Nagyon-nagyon ritkán van olyan teljesen egészséges ember, akinél az influenza esetében úgynevezett vírusos szövődmény alakul ki, egy olyan típusú tüdőgyulladás, amit maga az influenzavírus okoz. Ez rendkívül súlyos betegséget okozhat, amely során a páciens gyakran gépi lélegeztetésre szorul, és az esetek egy részében a betegek meghalnak" - mondta az infektológus.

Vannak, akiknek ingyenes

Mint korábbi cikkünkben írtuk, a magyar kormány idén 1 millió 300 ezer térítésmentes influenza elleni vakcinát biztosít a fokozottan veszélyeztetetteknek - állapotukból kifolyólag ugyanis különösen fontos, hogy ők ne kapják el a vírust. Ide tartoznak a 60 év fölöttiek, a krónikus-, a szív- és érrendszeri-, valamint a máj- és vesebetegek, azok a hölgyek, akik a közeljövőben babát terveznek, illetve a várandós nők. Utóbbiakkal kapcsolatban Szlávik János kiegészítésképpen azt is megjegyezte: terhességi stádiumtól függetlenül javasolt a védőoltás.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: