Kényszeríthetnek gyógyszerszedésre az orvosok?

Szűkebb értelemben az önrendelkezési jog alatt a gyógykezelésbe való beleegyezés jogát érjük, ha tágabb körben értelmezzük, akkor viszont ide sorolható a tájékoztatáshoz való jog, az intézmény elhagyásának joga és az ellátás visszautasításának joga is.

Betegként jogosultak vagyunk, hogy a kivizsgálásunkat és kezelésünket érintő döntésekben részt vegyünk. Bármilyen egészségügyi beavatkozás előfeltétele, hogy ahhoz megfelelő tájékoztatáson alapuló, tévedéstől, megtévesztéstől, fenyegetéstől, kényszertől mentes beleegyezésünket adjuk.
Önrendelkezési jogunk gyakorlása keretében szabadon dönthetünk arról, hogy kívánunk-e egészségügyi ellátást igénybe venni, illetve annak során mely beavatkozások elvégzésébe egyezünk bele, illetve - bizonyos korlátozások mellett- melyeket utasítunk vissza.

Mikor szükséges az írásbeli beleegyezés?

Az olyan ún. invazív beavatkozások esetében, amelyek a beteg testébe bőrön, nyálkahártyán, vagy testnyíláson keresztül hatolnak be (eltekintve az elhanyagolható kockázatot jelentő beavatkozásokat), a beteg írásbeli nyilatkozata szükséges. Ha erre nem képes, két tanú együttes jelenlétében szóban, vagy más módon kell megtenni a nyilatkozatot.

A beavatkozás elvégzéséhez szükséges beleegyezés bármikor visszavonható. Olyan esetekben azonban, amikor nincs alapos ok a visszavonásra, a beteget az egészségügyi szolgáltató kötelezheti a felmerült költségeinek megtérítésére.

A gyógyintézet elhagyásának joga

A betegnek joga van az egészségügyi intézményt bármikor elhagyni. Ez a joga csak abban az esetben korlátozható, ha ezzel mások testi épségét, egészségét veszélyeztetné. Például pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelése esetében.

A távozási szándékról általában értesíteni kell a kezelőorvost, aki ezt a beteg egészségügyi dokumentációjában feltünteti, épp úgy mint a bejelentés nélkül történt intézményelhagyást.

Az ellátás visszautasításának joga

A betegnek joga van azokat az ellátásokat is visszautasítani, melyek elmaradása esetén egészségi állapotában súlyos vagy maradandó károsodás következne be, és elzárkózhat életmentő, életfenntartó beavatkozások alkalmazása elől is. A beavatkozás elmaradása azonban mások életét, testi épségét nem veszélyeztetheti, így ha a beteg várandós anya és előreláthatólag képes a magzat kihordására, nem élhet ezzel a jogával.

Mi történik, ha valaki bejelenti, hogy szeretné visszautasítani az ellátást?

Ilyen esetekben a kezelőorvos ismételten tájékoztatást ad azokról a következményekről, amelyek a visszautasítás következtében beállhatnak. Ezt követően, elmondja azt is hogyan lehet ezt a jogot gyakorolni és szükség esetén intézkedik arról, hogy a beteg az előírásoknak megfelelően nyilatkozhasson.

A visszautasításra csak közokiratban (pl. közjegyző előtt), vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban ( a beteg saját kezűleg írta és aláírta, ügyvéd által ellenjegyzett okirat) kerülhet sor, illetve írásképtelenség esetén, két tanú együttes jelenlétében tett szóbeli nyilatkozattal lesz érvényes.

Életfenntartó, életmentő beavatkozások visszautasítása

A betegség természetes lefolyását lehetővé téve, az életment vagy életfenntartó beavatkozások visszautasítására csak meghatározott feltételek és szigorú szabályok betartása mellett van lehetőség, abban az esetben, ha valaki olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül, megfelelő ellátás mellett is, halálhoz vezet és gyógyíthatatlan.

A szigorú okirat formakényszer mellett három tagú orvosi bizottságnak is meg kell vizsgálnia a beteget, majd ezt követően három nap múlva a betegnek ismételten nyilatkozatot szükséges tennie.

Az önrendelkezéshez való, a gyógyintézet elhagyásának, valamint az ellátás visszautasításának jogára vonatkozó részletes szabályokat az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 12. §, valamint 15-20 § szakasza tartalmazza.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt Zömében közepesen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag