Reaktív arthritisz: amit tudni érdemes róla

A reaktív arthritisz olyan krónikus ízületi betegség, melynél a gyulladás nemcsak az ízületeket, hanem a szemet, illetve a húgyúti, valamint a bélrendszert is érinti. Ennek a jelenségnek az oka a immunrendszer rendellenes működése.

A reaktív arthritisz a krónikus ízületi gyulladás egy formája, melyre az a jellemző, hogy a tünetek valamilyen bakteriális fertőzést követően lángolnak fel. A nemi szerveket, húgyutakat vagy bélrendszert érintő gyulladásos betegség következtében az immunrendszer a normálistól eltérő módon reagál, és ezért a gyulladás nemcsak az adott szervrendszert érinti, hanem az ízületek és a szemek (a kötőhártya) spontán gyulladását is okozza. A reaktív arthritisz egy korábban használt megnevezése a Reiter-szindróma, ám ez csak a betegség egy speciális altípusára vonatkozik, mely a szemet, a húgyutakat és az ízületeket érinti.

A betegség elsősorban a 30-40-es korosztályt érinti, de bármelyik életkorban kialakulhat. A nemi szerveket érintő fertőzés utáni ízületi gyulladás gyakoribb a férfiak körében, míg a bélrendszert érintő fertőzést követő ízületi panaszok egyformán érintik a nőket és a férfiakat.

A reaktív arthritisz kialakulásában nagyon nagy szerepe van a genetikának, vagyis bizonyos gének megléte vagy éppen hiánya jóval fogékonyabbá tesz arra, hogy valamilyen fertőzést követően az ízületek is begyulladjanak. A legtöbbször meglehetősen gyakori baktériumok okozzák a betegség fellángolását, például a Salmonella , a Shigella, a Yersinia, a Campylobacter törzsek, illetve a Chlamydia trachomatis . A reaktív arthritisz nagyjából 1-3 héttel az eredeti, húgyutakat, nemi szerveket vagy bélrendszert érintő gyulladás után alakul ki.

A reaktív arthritisz a szem gyulladását is jelentheti

A reaktív arthritisz a szem gyulladását is jelentheti

A betegség tünetei érinthetik az ízületeket, de egyéb szervrendszereket is. Az ízületi gyulladás általában a térdben, bokában, csuklóban, lábfejben jelentkezik, és a legtöbbször csak a test egyik oldalát érinti. Az ízületi gyulladás az ízületek bemerevedésével, megduzzadásával, az érintett terület kipirododásával és érzékenységével, fájdalmával jár együtt. Az érintett terület tapintásra melegnek érződik. Az ízületek mellett gyulladásba jöhet a szem, a nemi szervek, a húgyutak, a bőr, a száj nyálkahártyája vagy a bélrendszer is. Ezeknek a gyulladásoknak a tünetei az érintett szervre jellemzőek lehetnek, például a szemeknél a kivörösödés, könnyezés és fényérzékenység ; a húgyutaknál a fájdalmas, égető érzés vizelés közben, a pénisz végének kivörösödése és hámlása, a sürgető vizelési inger; a száj nyálkahártyáján fájdalmas, fekélyes hólyagok, afták alakulhatnak ki. A tenyér és a talp bőre megvastagodhat, kicsi, folyadékkal vagy vérrel teli, fájdalmas hólyagok alakulhatnak ki rajta.

Természetes gyógymódok? Az ízületi gyulladásokat természetesen is kezelhetjük, de mit érdemes kipróbálni? Kattintson és kiderül! A reaktív arthritisz kezelése is elsősorban attól függ, hogy hol, melyik szervrendszert érinti a testben. Az ízületi gyulladásra általában nem szteroid gyulladáscsökkentőt vagy kortikoszteroidot javasolnak. Ha az ízületi gyulladás mellett még az a fertőzés is felfedezhető a szervezetben, mely a betegséget kiváltotta, a baktériumok ellen antibiotikumot ír fel a kezelőorvos. A szemeken jelentkező tüneteket szemcseppel, míg a bőrtüneteket kenőccsel lehet enyhíteni. Különösen súlyos esetben immunszupresszáns gyógyszer alkalmazása is szükséges lehet, hogy az immunrendszer abnormális reakcióit csökkenteni lehessen. A megfelelő gyógyszeres kezeléssel a reaktív arthritisz nagyon hatékonyan gyógyítható, a kezelés kimenetele általában nagyon kedvező.

A reaktív arthritisz újbóli megjelenésének rizikóját csökkenteni lehet akkor, ha igyekszünk elkerülni a különböző, nemi szervet, húgyutakat vagy bélrendszert megtámadó baktériumokkal való megfertőződést. Ezt a célt szolgálhatja például a szexuálisan kicsapongó élet mellőzése, vagy az, ha nem eszünk bizonytalan helyről származó élelmiszert.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)