Így válasszunk iskolatáskát a gyereknek

A tanévkezdésre való felkészülés része az iskolatáska kiválasztása is. De vajon milyet és milyen szempontok alapján érdemes választani? És mire kell odafigyelni a viselése közben? Mutatjuk a szakértő tanácsait.

A sok tankönyv és iskolaszer ellen nem sokat tehetünk szülőként. Abban azonban fontos szerepünk lehet, hogy olyan iskolatáskát vegyünk a gyereknek, amely nemcsak esztétikus, hanem megfelelően praktikus is. Hiába van azonban széles választék ezen a téren, még akkor sem könnyű elkerülni a mozgásszervi rendellenességeket, ha egyébként kellően körültekintőek és határozottak vagyunk a vásárlásnál. Az alábbiakban Dr. Moravcsik Bence Balázs , a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa mondja el tanácsait a legjobb iskolatáska kiválasztásához, illetve annak helyes viseléséhez.

iskolatáska, tanévkezdés
Olyan iskolatáskát vegyünk a gyereknek, amely nemcsak esztétikus, hanem megfelelően praktikus is. Fotó: Getty Images

Figyeljünk a táska kialakítására

A jó iskolatáska ismérve, hogy illeszkedik a gerincoszlophoz, ergonomikus, a háti része merevített és párnázott, a pántok pedig szélesek és állíthatóak. Akkor megfelelő méretű egy iskolatáska, ha a vállvonal és a csípőlapát között helyezkedik el. A szakember szerint az a legjobb, ha derékpánt is van rajta, hiszen ez is segít a rögzítésben. Fontos továbbá, hogy a táska anyaga legyen légáteresztő és könnyűszerkezetes.

Nem mindegy, hogyan viseli a gyerek

Ha egy iskolatáska ergonomikus, akkor megfelelően illeszkedik a gyermek hátához, így a súly is egyenletesen oszlik el a háton és a vállakon. Nagy divat azonban, hogy a hátizsákot félvállasan, a test oldalán lógatva viselik – különösen a nagyobb gyerekek és a felnőttek. Kisebb gyerekeknél mindenképpen ügyeljünk rá, hogy mindkét vállán hordja a táskát, így elkerülhetőek az izom- és csontfájdalmak, illetve a kialakuló tartási rendellenességek, a gerincferdülés , és a korai porckopás. A pántokat pedig annyira kell meghúzni, hogy a test és a táska között kétujjnyi hely maradjon.

Idén jóval többért juthatnak csak hozzá a szülők a gyereknek szánt füzetekhez és egyéb papíripari termékekhez. Mutatjuk, mennyivel drágább most az iskolakezdés .

Mennyire lehet nehéz a táska?

Amellett, hogy a diák hogyan viseli a hátizsákot, a táska súlya is legalább ennyire fontos. Egy túlterhelt iskolatáska ugyanis merev nyakhoz, váll-, hát-, fej- és izomfájdalomhoz, illetve tartási rendellenességekhez vezethet. A szakember általános szabályként azt mondja, hogy a mozgásszervi panaszok elkerülése érdekében a hátizsák súlya ne haladja meg a gyermek testtömegének 10-20 százalékát. Léteznek viszont már gurulós iskolatáskák is, amelyek sok esetben segíthetnek a terhelés megszüntetésében. De ha nincs lehetőségünk ilyen táska vásárlására, akkor érdeklődjünk az iskolában , nincs-e mód arra, hogy egyes könyveket bent tartson a gyermek a padjában. Pakolásnál pedig arra ügyeljünk, hogy a legnehezebb tárgyak kerüljenek a legközelebb a hát közepéhez , így minimalizálhatjuk a terhelést.

Hogyan tehermentesíthetjük a hátat?

Hazafelé segíthetünk a gyereknek azzal, hogy mi visszük helyette az iskolatáskát – legalább az első néhány hónapban, ameddig az újdonsült kisdiák hozzászokik az újfajta terheléshez. Emellett nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a  a gyerekek edzettségi szintje és testtartása. Olyan mozgásformát érdemes választani nekik, amely szimmetrikus, a gerincet egyformán terhelő mozgást igényel, és erősíti a gerincoszlop melletti izmokat. Jó választás például az úszás, a lovaglás, a falmászás, de akár a rendszeres séta is hasznos lehet. Ha azt vesszük észre, hogy a gyermek gerince aszimmetrikus, a vállak nincsenek egy magasságban, esetleg a tanuló fájdalmat is tapasztal, mielőbb forduljunk ortopéd orvoshoz.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: