Több ezren küzdenek influenzagyanús panaszokkal

Összesen 6700 beteg fordult háziorvosához influenzaszerű tünetekkel a múlt héten.

COVID-19, influenza vagy nátha: mire utalhatnak a tünetek? Részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb jelentése szerint a megbetegedések mintegy ötödét a 14 éven aluli gyermekek között, 35,6 százalékát a 15-34 éves korosztályban, 31 százalékát a 35-59 éves korosztályban, 13,3 százalékát pedig a 60 éven felüliek körében regisztrálta az influenza-figyelőszolgálat. Ami a területi megoszlást illeti, népességszámhoz viszonyítva a legtöbb beteget Vas, Heves és Pest megyében jegyezték fel.

Az influenzaszerű megbetegedések ötödét a gyermekek körében regisztrálták
Az influenzaszerű megbetegedések ötödét a gyermekek körében regisztrálták. Fotó: Getty Images

December 7. és 13. között három betegtől érkezett mintát ellenőriztek az NNK laboratóriumi szakemberei, de ezek egyikéből sem mutatták ki influenzavírusok jelenlétét. A kórházakból szintén nem érkezett jelentés a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett, laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzapozitív eredményről.

A megbetegedések száma egyelőre nem közelíti meg a járványküszöböt, illetve elmarad a tavalyi év azonos időszakában mért adattól is. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy mint azt az NNK már a 44. naptéri héten, a figyelőszolgálat működésének kezdetekor jelezte , az új típusú koronavírus-járvány nagy kihívás elé állítja a szakembereket az influenzahelyzet követésében is. A tünetek alapján sok esetben nehéz ugyanis elkülöníteni egymástól a koronavírus-fertőzést és az influenzaszerű megbetegedéseket, illetve az egészségügyi alapellátás működésében is olyan változásokat okozott a pandémia, amelyek megnehezítik a korábbi években megszokott adatgyűjtést.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok feletti láz lépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com ; who.int )

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra