Terjed az influenza

Az elmúlt héten már több mint hétezren, az előző hetihez képest mintegy 25 százalékkal többen fordultak influenzaszerű panaszokkal orvoshoz az országban.

Még decemberben is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást. Részletek itt.

A december 2. és 8. közötti héten összesen 7680 beteg kereste fel orvosát influenzaszerű megbetegedéssel - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, szerdán közzétett jelentésében. Az érintettek többsége, 41,7 százaléka a 15-34 éves korosztályba tartozik. A 14 éven aluliak aránya 22,8, a 35 és 59 év közöttieké 27,4, a 60 év felettieké pedig 8,1 százalék.

Töretlenül emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma az országban
Töretlenül emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma az országban

A népességszámhoz viszonyítva a legtöbb megbetegedést a főváros mellett ezúttal Pest, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentették, míg a legkevesebbet Tolna és Csongrád megyéből. Összességében százezer magyar lakosból átlagosan 78 kért orvosi segítséget influenzaszerű tünetek miatt az elmúlt héten, így a betegszám továbbra sem lépte át a járványküszöböt a mostani szezonban.

A NNK laboratóriumába huszonöt influenzagyanús betegtől érkezett minta, de a vizsgálatok ezek közül egyik esetben sem mutatták ki influenzavírusok tényleges jelenlétét. A fekvőbeteg-ellátó intézményekben kezelt betegeknél lefolytatott tesztek ugyanakkor négy esetben is pozitív eredményt hoztak, influenza A vírust azonosítva náluk.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció