Lecsengőben az influenzajárvány itthon

Az elmúlt héten feleannyian fordultak csupán orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban. Mindazonáltal az influenzajárvány nyomon követésére is kihatással lehetnek a koronavírus-fertőzések megfékezésére hozott intézkedések, korlátozások.

Influenza, nátha vagy koronavírus - mit árulnak el a tünetek? Részletek itt.

Március 16. és 22. között valamivel több mint 13 ezer fő kerete fel háziorvosát influenzaszerű panaszokkal - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, csütörtökön kiadott jelentéséből. Ez jelentős csökkenés a megelőző heti 25 és félezres adathoz képest, illetve azt is jelenti, hogy a feljegyzett megbetegedések száma január óta először csökkent a járványküszöb alá.

A hivatalos adatok szerint elmúlóban az influenzajárvány
A hivatalos adatok szerint elmúlóban az influenzajárvány

Habár tíz megyében és a fővárosban is regisztráltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést, eközben viszont országszerte mindenhol csökkent az esetszám. Népességszámhoz viszonyítva a legtöbben Nógrád megyében betegedtek meg, míg Heves, Csongrád és Somogy megyét - a hivatalos számok alapján - alig-alig érintette az influenzajárvány.

Drasztikusan csökkent a betegszám az elmúlt időszakban leginkább érintett, 14 éven aluli korosztály körében is. Míg a 11. naptári héten még 713 megbetegedés fordult elő százezer főre vetítve a 3-5 gyermekeknél, addig a múlt héten ennek mindössze töredéke, 153. Összességében a járvány januári kezdete óta a hazai lakosság 2,8 százalékánál, azaz mintegy 278 ezer főnél alakult ki influenzaszerű megbetegedés.

Az NNK jelentése szerint az új koronavírus miatti ajánlások már az előző hetekben is éreztették hatásukat. A március 16-tól életbe lépett központi intézkedések hatására ugyanakkor még tovább csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, így a múlt héten rögzített adatok vélhetően nem mutatják reálisan az influenza járványügyi helyzetét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső