Egyre többen küzdenek légúti fertőzésekkel itthon

Az év 47. hetében 23 ezerre nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) heti jelentéséből. Közölték továbbá, hogy a laboratóriumi vizsgálatok több beteg mintájában is igazolták az influenza A vírus jelenlétét.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint november 20-a és 26-a között az országban 23 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű és 226 500-an akut légúti fertőzés tüneteivel. Ez jelentős emelkedésnek számít az egy héttel korábbi adatokhoz képest, amikor is influenzaszerű tünetek miatt 18 900, légúti fertőzés miatt pedig 191 ezer beteg kereste fel orvosát.

beteg férfi teát iszik
Egyre többen küzdenek légúti fertőzésekkel itthon. Fotó: Getty Images

A legtöbb beteg 15 és 34 év közötti

A 47. héten influenzával orvoshoz forduló betegek 26,3 százaléka 14 év alatti, 34,2 százaléka pedig 15-34 éves volt. Emellett 28,1 százalékuk a 35-59 évesek, míg 11,4 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A tájékoztatás szerint a múlt héten 302 betegtől érkezett légúti minta a NNGYK laboratóriumába, és ezek közül háromban kimutatták az influenza A vírust. Az influenza pozitivitási aránya 1,2 százalékos, míg az új típusú koronavírusé (SARS-CoV-2) 29,0 százalékos volt.

Egy óvodában kisebb járvány is volt

Az akut légúti megbetegedések halmozódásáról a múlt héten egy helyről érkezett jelentés. Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei óvodában 70 gyereknél és két gondozónál jelentkezett láz, torokfájás és köhögés – közölte az NNGYK. Ezen a héten emellett 223 embert vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, és közülük 20-an intenzív ellátásban is részesültek.

„Az influenza is csak egy egyszerű nátha, nem?”
Számos téves, szakmaiatlan információ található az influenzáról az interneten – oszlassuk el a tévhiteket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.