Együtt élni az IBD-vel

Az IBD (inflammatory bowel disease) jelenleg gyógyíthatatlan kór, amely alá két külön betegséget sorolnak az orvosok: a fekélyes vastagbélgyulladást (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegséget.

A legtöbb IBD-s beteg azonban - bármennyire kellemetlen tünetekkel kell is megbirkóznia - teljes, élményekben gazdag és produktív életét élhet. De csak akkor, ha a betegség meglétét folyamatosan figyelembe veszi.

 

A gyulladásos bélbetegségek legszörnyűbb fenyegető következménye talán nem is afájdalomvagy a hibás bélműködés kellemetlensége, hanem az emberi létezés leépülése, a betegség miatt kialakuló elszigeteltség, a szociális kapcsolatok kialakítására vagy fenntartására való képtelenség, a munkaképtelenség, az önértékelés összeroskadása, a szégyenérzet és a mindezek miatt kialakuló stressz. IDB-vel az élet korántsem egyszerű, de jól menedzselhető.

A Chron-betegek egy részét pszichésen is nagyon megviseli betegsége
A Crohn-betegek egy részét pszichésen is nagyon megviseli betegsége

A fentiekből nyilvánvaló, hogy a betegség nemcsak akkor érezteti káros hatását, ha a tünetek megjelennek vagy komolyan fellángolnak, hanem a tünetmentes időszakokban is, hiszen az aggodalom sohasem tűnik el teljesen. Az IBD-s betegnek ugyanis - állítja a Pentagram (az IBD-s betegek nemzetközi információs projektje) - van oka tartani állapota pénzügyi következményeitől, nem lehet benne biztos, hogy milyen kihatása lesz, ha beszél az állapotáról a tanárainak, társainak az iskolában, vagy a feletteseinek, kollégáinak a munkahelyén. Személyes életében kritikus a párkapcsolatok kialakítása, a szexuális élet, a családalapítás, a gyermekvállalás. És nem múlik el aggodalom nélkül még a városi közlekedés, az utazás vagy a nyilvános helyeken való megjelenés sem, ahol mindig tudnia kell, hogy hol és hogyan férhet hozzá a mellékhelyiséghez. Ezen túl még egy sor praktikus probléma jelenhet meg a mindennapjaiban, amelyre az egészségesek nem is gondolnak.

 

A pszichés nyomás miatt az IBD erős érzelmi hullámzásnak is kiteszi a betegeket, akik félelmet, tagadást, elkeseredettséget, dühöt, haragot és megkönnyebbülést is érezhetnek állapotuk függvényében. Ezek az érzelmek akkor is megjelenhetnek, ha a fizikai tünetek nem túl súlyosak, hiszen a tehetetlenséghez és az aggodalomhoz kapcsolódnak. Erről az érzelmi hullámvasútról csak a betegség elfogadásával, természetének megértésével lehet leszállni.

 

Mivel az IBD nem gyógyítható, csak a tünetmentes periódusok hosszabbíthatóak meg, a vele való együttéléshez egyfajta "szaktudás" szükséges. Meg kell tanulnia a betegnek magát kívülről nézni, hogy racionális döntéseket hozhasson, és megbírkózhasson a helyzettel. Ha szükséges, ezt elősegítendő családtagokkal, a kezelőorvossal vagy pszichológussal is érdemes beszélni. A helyes tanácsok és az érzelmi támogatás nagyon sokat segíthet az egyensúlyban lévő életvitel, viselkedés kialakításához.

 

Fontos a tervezés

A praktikus gondolkodás fontos, mert kevés helyet hagy a túl nagy stressznek vagy a pániknak. Érdemes előre tudni például, hogy az útvonalon, amelyen utazik, hol vannak a közönség számára is nyitott WC-k, például éttermekben, kereskedelmi egységekben, moziban, színházban, benzinkutaknál vagy akár közlekedési eszközökön. Biztonságérzetet adhat az extra alsónemű, a WC-papír vagy esetleg a pelenka a hosszabb utazások alkalmával. Utazáskor, nyaraláskor az adott időre elegendő gyógyszer elcsomagolása is fontos feladat.

 

Korábban úgy gondolták, hogy az IBD a helytelen táplálkozás következménye. Ez az elmélet mára elveszítette támogatottságát, ami nem jelenti azonban, hogy az étkezésre ne kellene figyelni. A jól megválasztott étrend ugyanis hozzájárul a fellángolások esélyének mérsékléséhez, vagy elejét veheti a gyakori hasmenésnek.

Nemcsak a különféle táplálékok (például a gabonafélék, a tejtermékek vagy a cukor) mellőzése hozhat eredményt, hanem a gyakoribb (napi 5-6-szori), de kisebb adagokkal történő étkezés is. Az irritációt okozó élelmiszerek kiszűrésére fontos az étkezési napló vezetése, amely az egyes fogások mellett elkészítésük módját, a felhasznált anyagok tételeit is rögzíti.

 


A hasmenés miatt a folyadékvesztést pótolni kell a kiszáradás elkerülése érdekében, amire a szénsavmentes víznél nincs jobb. Kávét és alkoholt viszont nem szabad fogyasztani, mert fokozhatja a hasmenést.

Családtervezés

Mivel az IDB-re szedett gyógyszerek egy része a terhesség alatt nem szedhető, a gyermekvállalást jó előre meg kell tervezni, és olyan gyógyszerkombinációt összeállítani, amely az anyát jó állapotban tartja, a magzatra viszont nincs káros hatással.

A Crohn-betegségben szenvedőknek abba kell hagyniuk a dohányzást, mert súlyosbítja a tüneteket, valamint olyan szövődmények kialakulásában működik közre, amelyek csak operációval korrigálhatóak.

 

Ahhoz tehát, hogy élete tempóját a beteg diktálja, ne pedig a betegsége, pár dolgot a Pentagram szerint érdemes szem előtt tartania:

  • Egészségének fenntartásával proaktív módon foglalkozzon nap mint nap,
  • Legyen vele tisztában, hogy mikor és hogyan kell vigyázni az egészségére általában,
  • Kövesse a kezelési tervet, és vegye be gyógyszereit,
  • Kérdezzen, ha valami aggasztja, és kérjen segítséget, ha problémája van,
  • Kövesse az orvos gyógyszer szedésére adott utasításait akkor is, ha tökéletesen jól érzi magát, és legyen pozitív a hozzáállása. A fenntartó gyógyszer szedése ugyanis jelentősen csökkenti az IBD fellángolásait, amelyek között a legtöbb beteg tünetmentes, jól érzi magát.
Forrás: Promenade Orvosi Kommunikáció

ibd

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag