Minden negyedik fiatal hallása veszélyben van

Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben a különböző fülhallgatós eszközök használata és a túl hangos koncertek miatt. A szakemberek a halláskárosodás megelőzése érdekében világszerte szabályoznák a hangerőt.


Egy a hallást vizsgáló kutatócsoport vizsgálata alapján a 12-34 éves korosztály negyede olyan hangerővel hallgat zenét, hogy az már nem biztonságos – figyelmeztet a BMJ Global Health folyóirat új tanulmánya. A kutatók ezért arra szólították fel a világ vezetőit, hogy sürgősen vezessenek be olyan szabályozást, amely biztonságos hangerő alkalmazását határozza meg.

halláskárosodás, fülzúgás, hallás elvesztése
Ártalmas a túl hangos zenehallgatás, Fotó: Getty Images

Egyszeri túl hangos zenehallgatás is egy életre fülzúgást okozhat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint jelenleg 430 millió különböző korosztályhoz tartozó halláskárosodott ember él a Földön. A fiatalok azért vannak különösen veszélyben, mert ők használnak leggyakrabban fej- és fülhallgatót.

A nem biztonságos hangerejű zenehallgatás, akár rendszeres, akár egyszeri alkalommal történik, a hallórendszer fizikai károsodását okozhatja, ami átmeneti vagy állandó fülzúgást, sőt akár végleges halláscsökkenést okozhat.

Világszerte szabályozásra lenne szükség

A Dél-Karolinai Egyetem tudósai által vezetett kutatásban a 2000 és 2021 között készült, személyes zenehallgató eszközökkel és hangos zenés helyekkel kapcsolatos korábbi tanulmányokat vizsgálták. Harminchárom, több mint 19 ezer embert érintő tanulmányt elemeztek. A kutatók úgy becsülték, hogy minden második 12 és 34 év közötti fiatal lehet kitéve túl hangos zenének, ezáltal pedig potenciálisan veszélyeztetheti őket a halláskárosodás.

Eredményeik rávilágítanak arra, hogy a halláskárosodás megelőzése érdekében világszerte sürgősen szükség van a biztonságos hallgatási szokásokat ösztönző irányelvek bevezetésére – emelték ki a kutatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: