A lidokaintapasz meglepő hatása

A nyak hátsó részén alkalmazott tapasz hatékonyan csökkenti a fülzúgást egy új kutatás eredményei szerint.

A Nyugat-virginiai Egyetem kutatói több tucatnyi, fülzúgástól - vagy más néven tinnitusztól - szenvedő beteget vontak be a kutatásukba. Meglepő eredmények születtek.

Jelentős javulás egy hónap alatt

Az alanyokat arra kérték, hogy viseljenek a nyakuk hátsó részén egy apró, lidokainos tapaszt, amit három hónapon keresztül mindennap le kellett cserélniük egy újabbra. Kiderült, hogy több résztvevőnél már egyetlen hónap után jelentősen csökkent a fülzúgás. Két és három hónap elteltével pedig még jobb eredmények születtek.

Azt egyelőre a tudósok sem tudják, hogy a lidokainnak miért van ilyen hatása a tinnituszra, ezért további tanulmányokra lenne szükség a témában. Amennyiben viszont későbbi kutatási eredmények is megerősítenék a tapaszok jótékony hatásait, illetve ténylegesen alkalmazni lehetne ezeket a fülzúgás kezelésében, úgy jelentős javulást remélhetne a terápiától több millió páciens, akik tinnituszban szenvednek világszerte.

fülzúgás, tinnitus, fülzúgás kezelése, lidocain
Akár egy hónap alatt elmulasztható a fülzúgás. Fotó: 123rf

Mi a tinnitusz?

A tinnitusz, avagy fülzúgás egy búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang, amelyet a betegek annak ellenére is állandóan hallanak, hogy a környezetükből nem érkezik zaj. Többnyire nyugodt, teljesen csendes környezetben - leginkább este, elalvás előtt - jelentkezik a tünet egy vagy akár mindkét oldalon.

A problémának alapvetően két típusát különböztetjük meg. A nagyon ritkán előforduló objektív fülzúgás az orvos számára is érzékelhető egyes speciális műszerekkel. Ilyenkor a tüneteket rendszerint a fej és a nyak ereinek elváltozása, esetleg a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. A másik típus a szubjektív fülzúgás, amelynek oka sokféle lehet, például fülbetegségek, fülsérülések, fejsérülések, keringési zavarok, anyagcsere-betegségek, stressz, neurózis, de kialakulhat fogászati problémák vagy gyógyszerek mellékhatásai miatt is.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)