WHO: otthon is indokolt lehet a maszkviselés

Az eddigieknél is szigorúbb maszkviselési szabályok is indokoltak lehetnek az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint annak érdekében, hogy a koronavírus terjedését lassítani lehessen.

Otthon is javasolt a maszk viselése a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, amikor az emberek vendégeket fogadnak, és nem tartható a szükséges távolság - figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A genfi székhelyű szervezet frissen közzétett iránymutatása szerint akkor is érdemes felvenni a maszkot látogatók fogadásakor, ha nem biztos, hogy a helyiség megfelelően szellőzik.

Ezek a maszkviselés tipikus hibái Az emberek egy kisebb része rosszul vagy sehogy sem viseli a maszkot. Ez még olyan helyeken is előfordul (tipikusan az üzletekben), ahol pedig jogszabály írja elő az arc eltakarását. Egyesek talán úgy gondolják, hogy a személyes kényelmük fontosabb, mint más emberek élete, pedig ez a hozzáállás komoly veszélyt jelenthet. Kattintson a részletekért!

Önmagában a maszk sem megoldás

A szociális távolságtartás és a rendszeres fertőtlenítés mellett továbbra is a maszkviselés az egyik legfontosabb fegyverünk a koronavírus terjedése ellen. Emiatt világszerte, így Magyarországon is kötelező használatot írnak elő a közösségi zárt terekben, illetve sokhelyütt már az utcákon is. Önmagában azonban ez sem állíthatja meg teljesen a vírus terjedését. Az Egészségügyi Világszervezet hangsúlyozta, hogy a védőmaszk viselése hamis biztonságérzetet adhat az embereknek, és így megfeledkezhetnek a többi biztonsági óvintézkedésről.

A WHO szerint az otthonunkban is indokolt lehet a maszkviselés, ha vendéget fogadunk. Fotó: Getty Images
A WHO szerint az otthonunkban is indokolt lehet a maszkviselés, ha vendéget fogadunk. Fotó: Getty Images

Emellett aláhúzták: az egészségügyi intézményekben a jelenleginél is szélesebb körűvé kell tenni a maszk használatát. A WHO korábban is javasolta a maszkviselést a zsúfolt helyeken, az otthoni környezetre vonatkozóan azonban eddig nem fogalmazott meg ajánlásokat.

47 éven át voltak házasok, pár másodperc különbséggel vitte el őket a koronavírus. A 75 éves Leslie és a 78 éves Patricia mindent együtt csináltak életük során, és ehhez a szokásukhoz halálukban is ragaszkodtak. Szívszorító történetükkel az nlc.hu cikkében ismerkedhetünk meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: