WHO: nem kell korlátozni az utazást

Az Egészségügyi Világszervezet magyar főigazgató-helyettese, Jakab Zsuzsanna a globális vészhelyzet kihirdetése ellenére is optimista, bízik abban, hogy elkerülhető lesz a világméretű járvány.

Jakab Zsuzsanna, a WHO második embere a 168 órának adott interjút még január 31-én, amely most jelent meg. Ebben Jakab elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet készen áll arra, hogy mobilkórházakkal és a Föld bármelyik pontján bevethető orvosi csapatokkal segítse azokat a fejlődő, szegény országokat, ahol gyakorlatilag nem működik közegészségügyi rendszer.

Arról mi is beszámoltunk, hogy egyre több légitársaság törli kínai járatait, továbbá szigorúan ellenőrzik az Ázsiából érkező utasokat. A szakember szerint járványügyi szempontból a tömeges turizmus nem jelent különösebb veszélyt, éppen ezért nem kellen korlátozni az utazást.

Koronavírus: "A halálra gondolok" Az új koronavírus-járvány gócpontjának tartott Vuhanban január 23-án rendeltek el karantént, hogy ezzel is megelőzzék afertőzéstovábbterjedését. De hogyan telnek azóta a mindennapok az ott maradtak számára? Egy 29 éves szociális munkás mesélte el.

Jakab hangsúlyozta, a kihirdetett vészhelyzet jelen esetben csupán azt a célt szolgálja, hogy megerősítsék az országok együttműködését, felhívják a figyelmet a nemzetközi szolidaritás fontosságára. A megbetegedések 99 százaléka eddig is Kínában volt, és most is ők érintettek leginkább.

A WHO második embere szerint nem volt indokolt az utazások korlátozása a koronavírus-járvány miatt. Fotó: iStock
A WHO második embere szerint nem volt indokolt az utazások korlátozása a koronavírus-járvány miatt. Fotó: iStock

Jakab Zsuzsanna kitért arra is, szerinte miben kellene jobban együttműködnie az országoknak egészségügyi szempontból. "Az Egészségügyi Világszervezet tagországainak jelentési kötelezettségük van, amit a mostanihoz hasonlóan éles helyzetben különösen komolyan kell venni." Vagyis közölniük kell, ha bármilyen gyanús esetet felfedeznek. Hangsúlyozta azt is, mennyire fontos, hogy a kormányok rendszeressé tegyék a párbeszédet a lakossággal, és valódi tényekre támaszkodva tájékoztassák az embereket.

És hogy mi még ezen kívül a WHO feladata járványhelyzetben? Meghatározták, hogy mi a betegség definíciója és miképpen lehet felfedezni. Kidolgozták a technikai irányelveket arra is, hogyan kezeljék a betegeket. A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy a járvány azokban az országokban se terjedhessen akadálytalanul, ahol nincs megfelelő ellátórendszer.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció