WHO: kezelhető a koronavírus-járvány

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus-járvány, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató szerint a helyzet kezelhető. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy mindent meg kell tenni a további terjedés megakadályozása érdekében.

Ahogy már korábban megírtuk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust. "Megvizsgáltuk az elmúlt napok történéseit és kijelenthetjük, hogy az új koronavírus-helyzet pandémiának minősül" - mondta akkor Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus világjárvány, Egészségügyi Világszervezet, WHO, pandémia, koronavírus terjedése, koronavírus tárgyakon,
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus világjárvány, Egészségügyi Világszervezet, WHO, pandémia, koronavírus terjedése, koronavírus tárgyakon,

"Meg kell törni a láncot"

A szervezet vezetője egy későbbi nyilatkozatában azt is kiemelte, hogy a járványt lehet kezelni, ehhez azonban mindent meg kell tenni. "Nem harcolhatunk a koronavírus ellen anélkül, hogy tudnánk, hol van. Ez azt jelenti, hogy szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség, és minden egyes esettel külön kell foglalkozni azért, hogy megtörjük a továbbfertőzés láncolatát" - szögezte le a WHO-tagállamok képviselőinek találkozóján. "Ez nem jelenti azt, hogy az országoknak fel kellene adniuk a küzdelmet, vagy enyhíteni a terjedés megakadályozásért tett intézkedéseket" - emelte ki.

A főigazgató szerint minden országnak kényes egyensúlyt kell találnia intézkedéseiben az egészség védelméért, továbbá a gazdasági és társadalmi széthullás megakadályozásáért. Nagyon fontos továbbá, hogy az emberi jogokat is tiszteletben tartsák, amikor az országok vezetői újabb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében - tette hozzá.

Napokig megél a felületeken

A koronavírus elleni lépések - például a tömegközlekedési eszközök és a megállóhelyek fertőtlenítése - most azért váltak különösen fontossá, mert az új információk szerint a levegőben néhány órán át, egyes felületeken pedig akár két-három napig is életképes maradhat a vírus.

Beindult a koronavírus-biznisz az olaszoknál: 8500 forintért árulnak kézfertőtlenítőt és 90 ezerért hipót. A további részleteket olvassa el az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő