Vizeletteszttel a szexuális úton terjedő betegség ellen

Egy egyszerű vizeletteszttel csökkenthető lenne a Chlamydia fertőzöttség mértéke és így a szexuális partnerek továbbfertőzése is - írja a bmj.com oldalon megjelent tanulmány.

A Chlamydia trachomatis az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, azonban mivel gyakran tünetmentesen zajlik, nem fedezik fel. Kezelés nélkül azonban nőkben komoly szövődményekkel járhat: kismedencei gyulladást, meddőséget vagy méhen kívüli terhességet okozhat. A legújabb tanulmányok szerint a baktérium a férfiak meddőségét is okozhatja.

Jelenleg ún. nukleinsav kimutatáson alapuló módszerrel (pl. PCR) diagnosztizálják a fertőzést, ezek a vizsgálatok azonban drágák, kivitelezésük bonyolult és több napot kell várni az eredményre. Egy korábbi vizsgálat már igazolta a Chlamydia-gyorsteszt (Chlamydia Rapid Test) használhatóságát nőkben: a módszer hasonlóan érzékeny, ugyanakkor gyorsabb, mint a PCR teszt. A Cambridge-i Egyetem kutatói Helen Lee vezetésével most férfiakon próbálták ki a gyorstesztet.

A vizsgálatba 1200, 16 és 73 év közötti férfit vontak be, akiket részletesen tájékoztattak a vizsgálat céljáról és két vizeletmintát kértek tőlük. Az egyik mintát hagyományos módon vették le, a másik a Firstburst eszközzel, amelyet kifejezetten a vizelet eső 4-5 milliliterjének levételére terveztek (ebben a frakcióban a legtöbb ugyanis általában a baktérium).

Az összehasonlító elemzések alapján kiderült: a gyorsteszt igen jó szűrővizsgálati módszer lehet, és mindössze egy óra alatt eredmény ad, így a kezelést már akár a vizsgálat után azonnal meg lehet kezdeni. A "Szűrd és kezeld" stratégia a szerzők szerint nagymértékben csökkenthetné az átfertőzöttséget és így a fertőzés terjedését is. A módszer a fejlődő országokban is különösen hatékony lenne, például a szexmunkások szűrésére.

A vizsgálatba bevont résztvevők közel 98 százaléka azonnal megértette a mintavételi instrukciókat, és 97,4 százalék szerint a mintaadás könnyű volt. A férfiak 95,6 százaléka úgy nyilatkozott, hajlandó lenne akár egy óránál is többet várni az eredményre. A szakemberek szerint vizsgálatuk igazolta, hogy a chlamydia gyorsteszt jó diagnosztikus eszköz lehet, különösen abban az esetben, ha a fertőzés gyors kezelése tűnik célszerűnek. "A teszt gyorsasága jó érv lehet a mindig rohanó fiatalok meggyőzésére, így növelhető a szűrési arány" - írják a szerzők a vizsgálat eredményeit bemutató tanulmányban.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció