Virológus: az omikron ellen nem elég a két oltás

Az omikronnal szemben két oltás szinte semmilyen védettséget nem ad Duda Ernő virológus szerint, aki arról is beszélt: könnyen lehet, hogy nálunk is jelentősen megnő majd a fertőzöttek száma.

Koronavírus: szellemvárossá vált Sanghaj.

Európa egy része éppen fellélegzik a koronavírus-járvány ötödik hulláma után, miközben Kínából aggasztó hírek érkeznek az omikron variáns miatti lezárásokról - írja a Népszava. A lap megkereste Duda Ernőt, aki szerint a Kínában kialakult helyzet oka, hogy az omikronnal szemben két oltás szinte semmilyen védettséget nem ad. Kínában hiába jó az átoltottság, majd' mindenki csak két dózissal rendelkezik, vagyis a lakosság gyakorlatilag védtelen az omikron ellen.

Az omikronnal szemben két oltás szinte semmilyen védettséget nem ad.
Az omikronnal szemben két oltás szinte semmilyen védettséget nem ad. Fotó: Getty Images

Nagyon fontos az egyéni védettség

A virológus arról is beszélt, hogy ezzel szemben Európa nagy részében, így Magyarországon is a lakosság jelentős része felvette a harmadik vagy esetleg a negyedik oltását is - nekik, ha meg is fertőződnek, enyhébb lefolyású lesz a betegségük. Duda Ernő hangsúlyozta: az omikron esetében nagyon fontos, hogy kinek milyen az egyéni védettsége, ami a harmadik oltástól emelkedik meg jelentősen. Mint magyarázta, ha valaki például tavaly szeptemberben kapta a harmadik oltását, annak a hatása februárra lecseng, de ha most kap egy negyediket, akkor a védettsége arra a szintre ugrik, ami a harmadik után a maximum volt.

Sokat segít a száraz tavasz

Arra a kérdésre, hogy a kínai helyzethez hasonlóan nálunk is megnőhet-e jelentősen a fertőzöttek száma, a szakember azt felelte: könnyen lehet, miután több európai országban is emelkedik a betegek száma. Hozzátette: az viszont, hogy Magyarországon kivételesen száraz tavasz volt az idén, segíthet abban, hogy kevesebb legyen a vírus fertőzés.

Hónapokig műtüdős kezelésre szorult a COVID-os kismama.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: