Védőoltás, amit nagyon fontos beadatni

Nem gyengíti az immunrendszert a meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás, így a koronavírus-járvány idején is fontos beadatni.

A témáról Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke beszélt pénteken, a járványos agyhártyagyulladás világnapján, az M1 aktuális csatornán. Mint mondta, egy nagyon gyors lefolyású betegségről van szó, esetenként az első tünetek megjelenésétől, amelyek - amúgy lázas felső légúti megbetegedésekre adnak gyanút - 24 órán belül életveszélyes állapotba kerülhet vagy meg is halhat a fertőzött.

Nem gyengíti az immunrendszert a meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás.
Nem gyengíti az immunrendszert a meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás.

A betegséget túlélők közül sem mindenki épül fel maradványtünetek nélkül. A nemzetközi statisztikák szerint a bakteriális meningitiszt és szepszist túlélő minden 2-3 betegből egynél tartósan megmarad egy vagy akár több egészségi probléma is. A tipikus testi és idegrendszeri következmények közé tartozik az ujjak vagy teljes végtagok elvesztése, az agykárosodás, azepilepsziaés a halláskárosodás.

Évente kb. 50-70 eset van itthon

Bizonyos gyógyszereket nem szabad gyerekeknek adni, mert nagyon súlyos következményei lehetnek. Részletek itt.

A meningococcus-baktérium különböző típusai által okozott agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőkre és az 5 év alatti gyermekekre veszélyes. Magyarországon évente nagyjából 50-70 esetet diagnosztizálnak.

A védekezés szempontjából fontos tudni, hogy a járványos agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozó baktériumnak több típusát is megkülönböztetik, és egyelőre nem létezik olyan vakcina, amely mindegyik ellen védelmet tudna nyújtani. A meningococcus itthon legjellemzőbb B és C típusa ellen is különböző védőoltásokkal kell védekezni, ezek nem váltják ki, és nem is helyettesítik egymást, és egyik sem tartozik a kötelező védőoltások közé. "Újra és újra fel kell hívni a szülők figyelmét, hogy a két vakcina hatása között nincs átfedés: a másik baktérium okozhat betegséget, ha a gyermek csak az egyik típus ellen van beoltva" - hangsúlyozta dr. Póta György.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés